Nova šansa za kovrdžavu Sue

Piše: Redakcija

Kada je prije nekoliko dana Alisan Porter izašla na scenu muzičkog takmičarskog showa “The Voice”, koji se prikazuje na američkoj televiziji NBC, i počela pjevati hit Linde Ronstadt “Blue Bayou”, članovi žirija Adam Levine, Pharrell Williams, Christina Aguilera i Blake Shelton, ostali su u čudu. Kakav prekrasan glas djevojka ispred njih ima, komentirali su. Na kraju su je svi pojedinačno zamolili da izabere baš njih za svog mentora. Dodatno iznenađenje im je bilo njeno priznanje da je ona 1991. godine igrala kovrdžavu Sue u istoimenom filmu Johna Hughesa. Podsjećanja radi, bio je ovo veliki filmski hit, publika širom svijeta se emotivno vezala za simpatičnu curicu i njene dogodovštine u kući bogatog američkog para. Za očekivati je bilo da Alisan nakon ovog filma napravi sjajnu glumačku karijeru, no, to se nije desilo.

Alisan se jednostavno izgubila iz filmskog svijeta i odala alkoholu. Uvijek je njena strast za pjevanjem bila veća nego strast za glumom, pa je uspjela pobijediti alkoholizam i posvetiti se muzičkoj karijeri, a sada, sudeći prema reakcijama žirija “The Voicea” na pravom je putu. Njena showbusiness priča je počela kada je imala pet godina. Producent “Star Searcha”, američkog televizijskog showa koji se prikazivao od 1983. do 1995. godine, čuo ju je kako pjeva u hotelskom lobiju i predložio joj da dođe na snimanje naredne epizode showa. Porter je bila najmlađa takmičarka koja je pobijedila u “Star Searchu”.

Većina šestogodišnjaka obično se ne druži s holivudskim legendama, ali Porter je očito bila izuzetak. Godine 1989., glumila je Taylor Buckman u popularnoj porodičnoj komediji “Parenthood”.

Steve Martin, Mary Steenburgen i Keanu Reeves također su glumili u filmu koji je na domaćem tržištu tokom prve sedmice prikazivanja zaradio više od 100 miliona dolara, a na globalnom 126 miliona.

Godinu kasnije Porter je dobila novu ulogu, ovoga puta u crnoj komediji “I Love You to Death”, gdje se ponovo našla u društvu istinskih zvijezda kao što su: River Phoenix, Kevin Kline, Joan Plowright, William Hurt i Keanu Reeves. A onda dolazi filmski hit “Curly Sue” u kojem reditelj transformira Porter u vjerodostojnu dječiju zvijezdu, koja je u to vrijeme poređena čak i sa sjajnom Shirley Temple.

– Sjećam se odlaska na audiciju, znajući da je to moja uloga. Kosa mi je bila ravna, nisam uopće imala kovrdžavu kosu. Mislim da sam imala dvije trajne, a onda bi svakog dana uvijali moju kosu – kaže Alisan, kojoj je u ovom filmu oca igrao sjajni Jim Belushi.

Porter su zbog saradnje s istim rediteljem Hughesom poredili s mladom dječijom zvijezdom Macaulayjem Culkinom.

– Sjećam se da sam lagala ljudima i govorila im da je on moj dečko. A nikad ga nisam upoznala. Tako da on nije bio moj dečko, ali u mojoj glavi on je bio dečko, vjerovatno zato što smo bili u istom klubu.

A onda je Porter odlučila otići iz svijeta glume. Znala je, kaže, da donosi ispravnu odluku.

– Došla sam do tačke kada mi više nije bilo zabavno raditi to. Nije više bilo radosti u tome za mene, mislim da sam željela raditi obične dječije stvari. Otišla sam u srednju školu, imala sam tada dečka koji je bio u fudbalskom timu, počela sam odlaziti na partije.

Godine 2006., Porter će dobiti ulogu u mjuziklu “The Ten Commandments: The Musical”, uz Vala Kilmera i Adama Lamberta. Tom prilikom je razvila prijateljstvo s Adamom Lambertom i pomogla mu napisati pjesmu “Aftermath” s njegovog albuma iz 2009., “For Your Entertainment”.

Tek osam godina kasnije će priznati da ništa nije bilo sjajno kao što je izgledalo na prvu. Porter se sve vrijeme borila s ovisnošću o alkoholu. Njeno putovanje do otrježnjenja, počelo je 2007. godine, da bi 2012. godine odlučila kroz pisanje bloga dokumentovati iskustvo borbe s alkoholizmom.
– Ne pijem, jer ne želim propustiti nijednu sekundu odgovornosti danas, ne pijem zato što ne želim, ne mogu. Želim većinu dana popiti, jer sam živo biće i zato što život postane težak. Ali, to ne činim. Trijeznost mi je ponudila sve što sam uvijek željela, a nikad nisam dobila. Uvijek sam u glavi imala sliku kako žurim da djecu stavim u krevet da spavaju, kako sam isfrustrirana i ljuta. Žurila sam samo da bih “nestala” u boci ili otišla na “putovanje” na oblacima dima. Kad mislim o tome, moja koža se naježi. Svaki dan radim na poduzimanju suprotnih akcija protiv te jadne nesretne djevojke. Znam koliko bi brzo ovaj predivni život koji živim mogao biti daleko sjećanje. Mogu živjeti ovako danas i svaki naredni dan ako tako odlučim, ako smognem volje da radim na tome – napisala je Porter o svojoj borbi s alkoholom.

Porter je sada trijezna. Izliječila se od alkoholizma. Uživa u pjesmi i svojoj djeci; a za mentora je u daljem takmičenju u “The Voiceu” izabrala Christinu Aguileru.

alisan5 alisan2 alisan3 alisan4

Pročitajte još