Dženan Jahić: Moja kubanska priča

Piše: Redakcija

Mladi i perspektivni bh. autor Dženan Jahić po lijepom će pamtiti početak 2016. godine. Naime, Dženan, najtrofejniji plesač u BiH ikad, vlasnik 20 titula državnog prvaka u latinoameričkim i standardnim plesovima, boravio je na Kubi, gdje su održavane treće po redu plesne pripreme.

dzenan jahic-kuba2

– Ove godine su u Havani održane plesne pripreme koje organizira jedna od najboljih trenerica u svijetu Barbara Ambrož. Na tim pripremama učestvuju najbolji plesači i treneri iz polja sportskog plesa, s ciljem da još bolje upoznaju drevne i autentične forme plesa.
Plesali smo: danzon, son, guaguanco, bolero, chachacha, rumbu, i druge. Bilo je zaista fascinantno slušati lekcije direktno od kubanskih profesora muzike i plesa. Kubanci vole i njeguju svoju muziku i ples. Tamo se jednostavno svuda pleše, to je kao način života. Iz tog razloga mi je baš ugodno bilo provoditi vrijeme u Havani. Osjećao sam se svoj na svome – priča nam Dženan.

dzenan jahic-kuba3

Posljednja godina za Dženana je bila plodna i u autorskom smislu. Osim hitova koje je napisao za Halida Bešlića, Jahić nije zapostavio ni sebe.

– Moj drugi album naziva „Miramar” treba da izađe krajem maja. Kada će spotovi, koje sam snimao na Kubi, biti prikazani, zavisi od toga kada ćemo biti zadovoljni montažom, pa ih konačno pustiti u eter. Imamo mnogo posla. Svaka pjesma je drugačija i posebna, tako da spotovi neće ličiti jedan na drugi, iako će se u svakom od njih osjetiti dah Havane, odnosno Kube. Kolijevka muzike i plesa chachacha i rumbe je Kuba, te sam presretan što sam imao priliku doživjeti spoj svega toga – dodaje Jahić.

dzenan jahic-kuba4

Iz ove drevne zemlje Dženan nosi sjajne dojmove.

– U Havani zaista imate osjećaj kao da ste se vratili mnogo godina unazad, tamo se prošlost i sadašnjost prožimaju. Jedva da se možete priključiti na internet i veoma je spor, automobili su iz šezdesetih godina, oskudna hrana… U spotu za pjesmu „Miramar” vozio sam auto iz 1958. godine. Bilo je neponovljivo iskustvo – kaže na kraju.

dzenan jahic-kuba5

Pročitajte još