Gastro news: Lijepo, ukusno, zdravo, korisno…

Piše: Redakcija

Gdje god nađeš zgodno mjesto, ti začin posadi

komoda zacini

Stare komode uvijek mogu pronaći novo mjesto u vašem domu. Zašto ne i u kuhinji i zašto ne kao stalak za ovogodišnje saksije sa začinima?

Mirisi u frižideru: nestaju uz mali trik

soda bikarbona

Kako spriječiti da se miris jednog jela ne proširi na drugo jelo unutar frižidera? Naprimjer, kada trebamo u frižider staviti tortu, a tamo se već nalaze suho meso, kobasice, sir?  Naspite malo sode bikarbone u jednu posudicu ili plitki tanjirić i tu posudicu spremite zajedno sa svim ostalim namirnicama u frižider. To je sve.

Klik do kafe, po ukusu i na vrijeme

nespreso

Prodigio, novi Nespresso aparat za kafu, pripremit će šoljicu omiljenog napitka onda kada vi to poželite.  Za to je potreban jedan klik u aplikaciji na vašem pametnom telefonu, kojom ćete podesiti tačno vrijeme kada želite da kafa bude spremna, pa recimo kada ujutro ustanete iz kreveta ili možda čim stignete u kancelariju, čeka će vas vruća šoljica espressa.

 Ovako ručaju francuski školarci

Postoji mnogo teorija o tome zašto francuska djeca ne pate od debljine, šećerne bolesti i visokog krvnog pritiska. Međutim, sam pogled na porcije koje im se serviraju u školama i jaslicama dovoljan je da otkloni dilemu.

francuska rucak1

Predjelo: Salata od krastavaca i paradajza; Glavno jelo: Marinirana teletina s pečurkama i brokoli, sir; Desert: Tart s jabukama

francuska rucak2
Predjelo: Tabuleh (orijentalna salata) s bulgurom; Glavno jelo: kobasice, tikvice; Desert: sladoled, jabuka

Magareći sir iz Srbije najskuplji na svijetu

magareci sir

Sir od magarećeg mlijeka, koji se proizvodi u Zasavici (Srbija), košta 1.000 eura po kilogramu, a za njegovo pravljenje potrebno je 25 litara mlijeka. A litar magarećeg mlijeka košta 50 eura. Njega možete kupiti na farmi magaraca u Zavidovićima.

Pročitajte još