Adisa Zvekić: Našoj zemlji su potrebni bijes, riješenost, odlučnost da se duboko prekopa poput mrtvog tla

Piše: Redakcija

Uprkos ogromnoj ljubavi prema BiH bili smo prisiljeni preseliti se u Norvešku iz egzistencijalnih razloga i svih drugih zbog kojih Bosanci i Hercegovci, etiketirani različitostima iz interesa pojedinaca, ne naziru budućnost. Ovim putem izražavam duboko divljenje i poštovanje svim mladim roditeljima u BiH potpuno svjesna njihove borbe

Vjerni pratioci rada i zvuka najpopularnije bh. grupe Dubioza Kolektiv, sjećaju se jedinog ženskog glasa sa početka karijere koji je donosio posebnu notu svim pjesmama i pravio savršen kontrast muškim izvedbama. Adisa Zvekić, sestra Adisa Zvekića, stalnog vokalnog člana pomenutog benda, nije izdržala dugo te se odlučila za solo karijeru gdje je nesputano, kroz muziku, mogla izraziti svoje stavove o najaktuelnijim društvenim problemima. Tu počinje njena priča zvana DIAMUSK

Rijetki su oni koji ne pamte vaš glas dok ste bili članica Dubioze Kolektiv? Šta je kumovalo da, nakon pet godina, napustite pomenutu grupu jer je poznato da ste bili i jedan od osnivača?

– Hvala vam na komplimentu, nadam se da me nisu zaboravili. Prošla je gotovo decenija od mog izlaska iz DK. Ne bih detaljisala na tu temu ali razlog napuštanja grupe najbolje može objasniti činjenica da su nas podijelili različiti senzibiliteti, različite perspektive i ciljevi. Potpuno smo drugačiji, kao ljudi. Oni su se opredijelili za jedan pravac koji nije bio i moj te sam napustila tu putanju.

Nakon Dubioze nastavljate sa karijerom pod imenom Diamusk. Otkud ideja za naziv? Koje značenje ima?

– Diamusk sam se nazvala jer sam željela imati svoje umjetničko ime kao i sva braća u tadašnjem Gluhom Dobu. U Mostaru su me, na ljeto 1998. godine, tokom dvosedmičnog snimanja prvog i posljednjeg albuma Gluhog Doba, komarci izujedali gotovo na smrt, te sam se šaljivo nakon toga nazvala Dia (kao kratica mog imena) Mosquito iz prethodno navedenog razloga. Bilo je to nešto kao Spiderman (nakon što ga je ujeo pauk), te sam se ja šalila kako sam postala kraljica komaraca. Potom sam skratila ime u Diamosque, te je samo po sebi nastalo Diamusk kao simbioza mog imena i muzike. Ujedi komaraca su brzo zacijelili ali je ime ostalo.

Objavili ste dva singla koji su svojevrsna uvertira za solo album ‘Wadada’ koji izlazi u aprilu? Šta očekuje ljubitelje zvuka kojeg njegujete? Kome se obraćate i šta propagirate?

Album ‘Wadada’ izlazi 15. aprila kao izdanje izdavačke kuće „Fjord Sound Records“ iz Bjoa, Norveške. Nadam se da će Wadada pronaći put do onih koji imaju sluh za takvu muziku i da će im se svidjeti. Obraćam se upravo mladim ljudima,“šaci” bistrih umova koji imaju jasnu sliku o svemu što se dešava. Cijeli album je svojevrstan podstrijek takvima da budu hrabri i snažni, da se bore protiv beznađa koje je osmišljena forma, nestvarna i lomljiva.

Na nama je da to sve zaustavimo, jer mi smo ti koji krojimo svoju stvarnost. Suština poruke je da ne smijemo dopustiti da nas zaslijepe instrumentima zla kao što su materijalizam, nacionalizam konzumizam i još mnogo “-izam”-a u nizu. Teška vremena trebaju iznjedriti najbolje u čovjeku, jer upravo taj otpor struji koji iziskuje napore duha, uma, kreativnost i jeste bit života.

adisa zvekic1

Nedavno ste napustili rodni grad i odlučili svoju adresu zamijeniti novom, norveškom. Šta je presudilo da odete iz BiH i da li je muzika primarna stavka kojom se tamo bavite?

Više od dvije godine živim u Bergenu u Norveškoj. Uprkos ogromnoj ljubavi prema BiH
bili smo prisiljeni preseliti se u Norvešku iz egzistencijalnih razloga i svih drugih zbog kojih Bosanci i Hercegovci, etiketirani različitostima iz interesa pojedinaca, ne naziru budućnost. Kada imate dijete onda zaista morate misliti unaprijed o njihovom boljem sutra. Ovim putem izražavam duboko divljenje i poštovanje svim mladim roditeljima u BiH potpuno svjesna njihove borbe. I dok mnogi pomišljaju kako je lako živjeti negdje tamo, duboko se varaju…there’s nothing like home sweet home. Mi i hiljade drugih ljudi smo istjerani iz svoje države koja ne zamjećuje i podcjenjuje svoje građane i koju nije briga šta ćemo i kako ćemo. Bosni i Hercegovini je potreban bijes, riješenost, odlučnost da se iz temelja prestroji, da se duboko prekopa poput mrtvog tla a zatim preporodi.

Kakav je život „tamo negdje“ ? Kako provodite svoje vrijeme i kakav je sistem?

Norveška je stabilna zemlja koliko je to danas moguće za jednu zemlju u svijetu. Njihovi zakoni, socijalni program, radnička i ljudska prava funkcioniraju na grubo kontrastan način od onog kako to (ne)funkcionira u BiH. Ovdje možete odahnuti po pitanju bezbroj bespotrebnih otežanja u životu kakva su osnova realnosti u BiH ali se takođe morate potruditi da biste opstali. Svoje vrijeme provodim sa svojom porodicom. Sve se vrti oko našeg dvogodišnjaka. Hronično smo nenaspavani kao i svi roditelji “malih ljudi” (smijeh). Ispunjava me radost, zdravlje i odrastanje mog djeteta.

Možete li napraviti poređenje između tamošnje muzičke scene i bosanskohercegovačke? U čemu su suštinske razlike?

Norveški muzičari i mladi imaju odlične uslove, opremu, mogućnosti da se zaista bave muzikom. Izuzetno su profesionalni ali, kao i u BiH, postoji određen tajac kreativnosti. Dok u mladima kod nas, postoji veliki žar za bavljenjem muzikom a manjak mogućnosti, prostora i opreme, norveška omladina ima sve ali je rijetkost da izrodi talentovane i unikatne muzičare. Svuda se dešava tzv. medijsko bombardovanje mindseta te mladi niču pod velikim uticajem pogrešnih predodžbi, slika…
Ja vjerujem u onaj mali broj skrivenih “nepopularnih” koji uvijek idu suprotno od mase zvizdućući melodiju svog srca potpuno slijepi i gluhi na subliminalni network koji nas okružuje.

Kada je riječ o novom albumu, čiji se datum objave bliži, imate li u planu praviti promociju u BiH?

Koncertna promocija nije u planu ali medijski, koliko mogu doprijeti, promoviram i najavljujem izlazak albuma u BiH i regionu. Planira se distribucija albuma worldwide pa tako i kod nas. Album će biti dostupan na svim online provider-ima (Spotify, iTunes, Google Music itd). Izdali smo dva singla, 5. februara izašao je prvi “Brotherhood” sa preko 20 000 slušanja na Spotify-u (sa najvećim brojem slušaoca u Americi) i 18. marta je izašao drugi single “We Gotta Move”. Sredinom aprila izlazi album „Wadada“ i zaista se nadam da će pronaći ljude za kojima traga.

Pročitajte još