Keira Knightley suosjeća s majkama koje nakon porođaja ne mogu platiti dadilju

Piše: Redakcija

Glumica Keira Knightley, koja je u maju prošle godine rodila svoje prvo dijete, kćerku Edie, kritizirala je teške uslove u Velikoj Britaniji za porodilje i brigu o djeci. Ona, za razliku od nekih drugih majki, koje sebi ne mogu priuštiti plaćanje dadilje, to može, što je i pokazala kad se tri mjeseca nakon porođaja vratila na posao.

-Dadilje u Velikoj Britaniji su vrlo skupe, zbog čega mnoge žene ne mogu priuštiti da se vrate na posao. Postala sam vrlo svjesna kako sam sretna što mogu priuštiti dobru brigu za dijete – kazala je glumica u intervjuu za britanski “Harper’s Baazar”.

-Šokantno je kaže ona, koliko košta briga za djecu u ovoj zemlji, misleći na Veliku Britaniju. I trebala bi biti skupa, dodaje, jer je riječ o teškom i važnom poslu. No ne postoji nikakva opcija za žene koje se žele vratiti na posao osim ako nisu vrlo dobro plaćene, i mogu si priuštiti dadilju puno radno vrijeme prije nego što dijete dobije mjesto u vrtiću.
Keira smatra da bi se trebali izjednačiti porodiljski dopust za majke i očeve.

– Kada poslodavac razmišlja da li će zaposliti muškarca ili ženu, promatra ih i misli: “Ona će u nekom trenutku uzeti barem devet mjeseci ili koliko već, a muškarac neće”. Nemojte mi reći da takve stvari ne utječu na njegovu odluku – kazala je slavna glumica.

Pročitajte još