Ina Hamzić: Najbolji poslovni savjet dobila sam od Merlina

Piše: Redakcija

Dječiji festivali, školska takmičenja, ali prije svega nevedenog, neizmjerna ljubav prema dobroj pjesmi, uveli su Inu Hamzić u svijet muzike. Godine 2008. osniva svoj prvi bend, da bi posljednje četiri godine još ozbiljnije pristupila gradnji svog puta, te u ovom periodu osniva i drugi bend „Open Mind Group” koji predvodi i danas. Do sada je imala priliku dijeliti scenu s velikim zvijezdama poput Nine Badrić i Dine Merlina, kojem je pjevala back vokale na posljednjem koncertu na Koševu.

– Najbolji poslovni savjet dobila sam upravo od Dine Merlina prije mnogo godina, kada sam tek ulazila u svijet muzike. Rekao mi je da moram čvrsto vjerovati da je to što radim najbolje.

Pavarotti i Sting

Prošlog mjeseca je objavila svoju prvu pjesmu „Sve”, čiji je i autor. A među njenim uspjesima svakako je i glavna uloga Sally Bowles u čuvenom brodvejskom mjuziklu “Cabaret”, u režiji Jasmina Durakovića, koji je svoju premijeru doživio nedavno u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Već na prvo slušanje pjesme „Sve” postaje jasno da su kvalitetna melodija, tekst i sve ono što dobra pjesma mora da ima, standardi koji moraju biti na najvišem nivou. Nenametljiva je, ali vrlo dobro zna u kojem pravcu želi da se njena karijera razvija. Muziku je naročito zavoljela uz roditelje.

– Ono što je najvažnije, usadili su mi osjećaj za kvalitetnu i lijepu pjesmu. Sjećam se da sam još kao djevojčica s ocem slušala Pavarottija, Stinga, te smo pokušavali razumjeti i tumačiti tekst, a pritom nismo znali ni italijanski ni engleski jezik. Svim djevojkama koje ulaze u ovaj posao savjetujem da vjeruju u sebe i da se ne obeshrabre sporim uspjehom. I uspjeh je, sam po sebi, teška torba na leđima s kojom treba znati živjeti. Želim im da zažmire na ono što je u ovom poslu ružno, a da se hrane onim što je lijepo i što ih usrećuje, a toga je, barem u mom slučaju, mnogo – kaže Ina.

Najteže joj u ovom poslu pada kada se razočara u nečije obećanje.

– Sve je na stisak ruke, a rijetko šta na ugovor. U takvim situacijama, ljudi s kojima posluješ te lako iznevjere. Mnogi pružaju ruku za sve i obećavaju svašta. Ipak, trudim se da nemam mnogo iznevjerenih očekivanja i da se uzdam u svoju krv i znoj. Najveći užitak mi je kada putujemo, upoznajemo nove ljude, kada se naježim na neku dobru muzičku improvizaciju kolege koji sa mnom dijeli stage, kada nas publika isprati sa scene s aplauzom, kada kasno navečer legnem sva izmorena u krevet i znam da sam 24 sata svog života potrošila na jedinu stvar koju volim svim svojim bićem, muziku – kaže Ina.

Kaže da je mnogo mladih koji imaju talent, te perspektivnih umjetnika koji žele nešto napraviti, ali, nažalost, nemaju platformu za djelovanje. Međutim, kako kaže, vjeruje da će oni koji se trude na kraju stići do svog cilja, baš onako kako je i ona.

– Želim pristojno živjeti od posla kojem se dajem i koji volim. Želim stvarati pjesme koje će publici nešto značiti, potaknuti ih na promišljanje i na koncu, želim da svakog dana prevazilazim samu sebe, svoje strahove, težnje i da se kroz karijeru usavršavam i budem bolja – kaže Ina, kojoj je teško izaći na scenu kada razmišlja o privatnim problemima.

– Moram priznati da, čim se reflektori upale, zaboravljam sve što me je mučilo. Toliko volim to što radim da mi od tog trenutka jedini prioritet postaje kako nešto otpjevati i kako publiku dići na noge – kaže Ina.

Na trenutak zaboravljamo muziku i polako otvaramo poglavlje priče o ženskim temama. Prava je kaže, feministica, koja se svakodnevno bori protiv stereotipa o ženama.

Biti glumica

– Kućni poslovi nisu samo moja dužnost, jednako ih dijelim s partnerom, a kada je riječ o dotjerivanju, odavno sam odlučila ne biti rob fizičkog izgleda, trudim se biti prirodna koliko mi javni posao dopušta. Mislim da imam previše testosterona za tipičnu ženu (smijeh) – kaže Ina, koja za sebe kaže da uvijek preuzima inicijativu u životu.

– Strijelac sam u horoskopu i ne gubim vrijeme na čekanje njegovog prvog poteza. Kod mene je sve ili ništa. Nekim muškarcima je izazov biti s uspješnom i snažnom ženom, parirati joj i biti ravan u svakom trenutku. Meni takav lav treba u životu. Ja mislim da je žena lijepa koliko je ispunjena i sretna. Nema te šminke koja može sakriti njen duh i karakter – govori ona.

Putovanja su ono što je, osim muzike, najviše privlači, stoga veliku želju ima proputovati svijetom.

– Na putovanje bih potrošila posljednji novac. Da ovog trenutka imam mnogo novca, već bih gledala rezervaciju avionskih karata na internetu. A moja neostvarena želja je biti glumica. Ali, to u nekom drugom životu – kaže Ina.

Pročitajte još