Prekrasnom baladom “Voljeti za oboje” Salvador Portugalu donio prvu pobjedu na Eurosongu

Piše: Redakcija

Pobjednik ovogodišnjeg 62. Eurosonga je Portugalac Salvador Sobral. U finalnoj noći, Salvador je pjesmom “Amar pelos dois” (Voljeti za oboje) oduševio i žiri i višemilionsku publiku. Naša zemlja ove godine nije imala svog predstavnika na najstarijem muzičkom takmičenju u Evropi, dok se od zemalja bivše Jugoslavije u finale plasirala jedino Hrvatska (Jacques Houdek s pjesmom “My Friend”) koja je na kraju završila na 13. mjestu.

Predivnu baladu koja je Portugalu donijela i prvu pobjedu na Eurosongu napisala je Salvadorova sestra Luisa, koja se na kraju bratu pridružila na sceni i zajedno, nakon proglašenja pobjede, s njim otpjevala pjesmu. Salvador ju je najavio kao najboljeg kompozitora kojeg on u životu zna, i u svom pobjedničkom obraćanju naglasio kako su danas u trendu pjesme koje nemaju sadržaja, a da za njega pjesma nije vatromet već da ona treba da dirne u srca i duše ljudi, čime je kritzirao nove muzičke trendove.

A njegova izvedba je dotakla srca mnogih. Brojke pokazuju kako je ove godine Eurosong koji je održan u Kijevu putem malih ekrana pratilo oko 250 miliona ljudi. Australija je od prošle godine sastavni dio ovog takmičenja, dok su i novinari iz daleke Kine ovoga puta prvi put dobili svoje akreditacije za praćenje ovog glamuroznog muzičkog događaja. O pobjedniku se mnogo piše ovih dana. Salvador nije bio nametljiv niti se koristio bilo kakvim skandalima da na sebe i svoju zemlju privuče pažnju. Razlog zbog kojeg nije prisustvovao probama su zdravstvene prirode. Naime, kako javljaju zapadni mediji, 27-godišnji Salvador treba da ode na transplantaciju srca. Prema tvrdnjama ljekara najkasnije do kraja ove godine.

Drugo mjesto na Eurosongu je pripalo Bugarskoj, i njenom 17-godišnjem predstavniku Kristianu Kostovu, a treće moldavskim povratnicima na Eurosong „Sunstroke Projectu“.

 

Pročitajte još