Lejla Ferhatović: “Kolibrići su zaštitni znak mog nakita”

Piše: Redakcija

Razgovarala: Selma Hodo

Lejla Ferhatović rođena je u Sarajevu, nakon završene srednje medicinske škole Lejla je upisala Fakultet političkih nauka u Sarajevu, smjer Komunikologija. Zbog nemogućnosti pronalaska posla ozbiljno se posvetila izradi nakita.

– Kad sam prvi put otišla u jednu galeriju kupila sam žicu i perlice; te sam prve naušnice od      komadića žice sastavljala pincetom. Zatim sam počela da kupujem magazine za izradu nakita,  koji su tada bili skupi, a kada su prijatelji vidjeli da volim da radim nakit, počeli su mi donositi  članke o izradi nakita, i tako sam postepeno naučila da pravim i popravljam nakit meni dragim  osobama; najčešće bi prenizala stare komade (biseri, poludrago kamenje, perle) njima, a oni bi mi  zauzvrat poklanjali pokoji poludragi kamen i stare komade nakita da rastavim i pravim za sebe – govori Lejla dodajući kako su joj najveća inspiracija kolibrići, koji su i zaštitni znak njenog nakita. Ona, osim kolibrića izrađuje i mnoge druge životinjice raznih dimenzija i boja.

Lejla nakit

U mojim radovima se koriste, osim prirodnih (pravih) bisera i koralja, i prirodno, poludrago kamenje, koje može biti grublje (chips) i ljepše obrađeno u obliku perli različitih boja i oblika. Poludrago kamenje, osim što lijepo izgleda, također je i ljekovito i pozitivno utječe na sve aspekte života. Te tako u kristaloterapiji, tj. liječenju kristalima, se smatra kako naprimjer ahat donosi veliku snagu, emotivnu, fizičku i intelektualnu ravnotežu, ametist umiruje i tjera crne misli, granat puni energijom i regenerira, otvara srce i daje samopouzdanje, liječi ćelijske poremećaje, kičmu, pročišćava krv, srce i pluća. Od žica pretežno koristim posrebreni bakar, koji se ponaša poput srebra; te je bitno da se ne kvasi da nakit ne bi pošarenio.Također, koristim i čisti bakar, te žice koje su antialergijske – pojašnjava Lejla i dodaje kako je njen nakit najbolje održavati suhom, mekanom krpicom i sodom bikarbonom. Najtraženiji komadi nakita su joj niske od poludragog kamenja, koralja i bisera sa specifičnim detaljima.

– Kupci traže i redizajn starih komada nakita. Njihove stare bisere prenižem u kombinaciji s poludragim kamenjem po želji, stara draga naušnica može postati predivan privjesak i slično. Moj rad je specifičan po tome da, mnogo toga izrađujem ručno. Za jedan privjesak od 5 cm potrebno je po nekoliko dana aktivnog rada, strpljenja, posvećenosti. I kopče radim ručno, kao i nakit koji u sebi ne sadrži metal, pa je pogodan za osobe koje pate od alergija, a koje bi ipak voljele uživati u ogrlicama i narukvicama – kaže Lejla koja svoj nakit predstavlja na Facebook stranici L.ART handmade, a također, kad je u prilici, izlaže samostalno u nekom tržnom centru ili u sklopu sajmova. Također,unikatni rad ove mlade djevojke, možete pronaći i u gift shopu ”Điđa” na Skenderiji.

Lejla je vrijedna, talentirana, i izražava nadu da će glavni grad BiH jednog dana dobiti i udruženje koje bi u sklopu jedne galerije okupljalo na jednom mjestu rukotvorce kao što je ona.

– Problem je što vlasti nemaju sluha za osnivanje takvog udruženja, gdje bi se konačno zaposlile mnoge osobe koje su i pored fakultetskog obrazovanja dugo na birou. Ono bi omogućilo da se te osobe bave onim što vole i pritome zarađuju. Nadajmo se da će se jednog dana ipak oformiti, jer bi tako bio smanjen i broj radnika na crno, a grad Sarajevo bi imao koristi također- završava Lejla.

Lejla je našim čitateljima odučila pokloniti ogrlicu.

Ako želite osvojiti ovu ogrlicu  potrebno je da u komentaru ispod ovog teksta napišete iz kojeg grada dolazite, i zašto biste baš vi trebali dobiti ovaj komad nakita.

Nagradna igra traje do 29.6. do 12h, a ime sretnog dobitnika ili dobitnice biće objavljeno na Facebook stranici Azre.

nakit novo7

 

Pročitajte još