Ilma Karahmet: Vraćam se svojoj najvećoj ljubavi, muzici

Piše: Redakcija

Jednostavna sam osoba i popularnost nije utjecala na mene da budem nešto drugačija od ostalih. Možda to na kamerama izgleda drugačije, jer se morate ponašati onako kako priliči trenutku i okolnostima u kojima se nalazite, a oni koji me lično poznaju zapravo znaju da sam susretljiva i pristupačna osoba

Foto: Haris Lojo

ilma karamet novo

Kada se kao trinaestogodišnja djevojčica, Ilma Karahmet, prvi put pojavila na “X Factoru” s pjesmom Zorice Kondže „Ima jedan svijet”, malo ko je ostao ravnodušan na njen glas i interpretaciju. Velike zvijede Regiona, koje su se nalazile u žiriju ovog muzičkog takmičenja, s nevjericom su pratile nastup „čuda od djeteta”. Željko Joksimović, nakon nastupa uzviknuo je: „Bravo!”, dok joj je Emina Jahović stojeći aplaudirala. Od tog takmičenja do danas prošle su četiri godine. Ilma je u međuvremenu stasala u prelijepu djevojku, a nedavno je objavila i svoju drugu pjesmu „Ne zovi me, tugo”.

– Mnogo sam sretna što sam se nakon kraće pauze vratila da svojoj publici priredim nešto novo, a ovog puta sam pripremila pjesmu „Ne zovi me, tugo”. Napisao ju je bh. producent Amil Lojo s kojim imam odličnu saradnju. S obzirom na to da smo saradnju počeli upravo s pjesmom „Ne zovi me, tugo” mogu slobodno reći da me raduje i to da nastavljamo saradnju i za moje nove pjesme – rekla je, ne krijući sreću zbog velikog uspjeha svog novog singla, koji broji gotovo pola miliona pregleda na Youtubeu.

– Reakcije su nadmašile moja očekivanja. Naime, kako se nisam neko vrijeme pojavljivala u javnosti, nisam očekivala da će publika biti toliko zainteresirana. Sretna sam i uskoro pripremamo i druga iznenađenja.

Kakva sjećanja nosite s “X Factora”?

– Učešće je sigurno doprinijelo mojoj popularnosti, naročito kada sam se prvi put pojavila i otpjevala pjesmu „Ima jedan svijet”. I danas me svi pamte po toj izvedbi koja na Youtubeu ima više od pet miliona pregleda. Uvijek ću se rado sjećati ovog takmičenja. Danas se ponosim rezultatom koji sam postigla, jer sam sve radila iz srca, a svojoj publici dugujem mnogo dobrih pjesama, nastupa i mnogo lijepe zabave.

Sve češće na svom Youtube kanalu objavljujete covere mnogih pjesama, čije pjesme najviše volite pjevati i obrađivati?

– Vrlo često dobijam poruke gdje me moja publika pita kada ću nešto novo da objavim. Nekada pripremim cover domaćih, a nekada stranih pjesama. U posljednje vrijeme objavljivala sam cover pjesama Jelene Tomašević, Marije Šerifović, Toše Proeskog, Adele, Jennifer Hudson, Rihanne, Mariah Carey…

S obzirom na to da ste mlada djevojka, a već gradite karijeru, koliko Vas je to učinilo drugačijom od ostalih vršnjaka, koliko ste imali odricanja u životu ili nekih novih iskustava?

– Ovo je posao kao i svaki drugi i mislim da bavljenje njime jedino specifično, jer imate mnogo obaveza, putujete, svakodnevno upoznajete različite ljude. U suštini, jednostavna sam osoba i popularnost nije utjecala na mene da budem nešto drugačija od ostalih. Možda to na kamerama izgleda drugačije, jer se morate ponašati onako kako priliči trenutku i okolnostima u kojima se nalazite, a oni koje me lično poznaju, zapravo, znaju da sam susretljiva i pristupačna osoba.

Šta je najpozitivnije što Vam je ovo zanimanje donijelo, a šta ono manje lijepo?

– Donijelo mi je mnogo dobrih poznanstava i prijateljstava i mislim da je to najveće bogatstvo kada možete nekoga pozvati i vidjeti se s njima u Americi, Švicarskoj, Maroku, Njemačkoj, Turskoj… kad je o manje lijepim iskustvima riječ, moram priznati da ih vrlo brzo zaboravim i ne pridajem im veliku pažnju.

ilma karahmet novo2

 U kojem pravcu biste voljeli da se Vaša karijera razvija?

– Svakako u pravcu uspjeha i dobrih rezultata, jer mnogo radim i trudim se da to što pripremam za publiku bude kvalitetno i prepoznatljivo. Za sada moj pravac je pop muzika i tome sam uvijek težila, jer mislim da to najbolje radim, ali nikada se ne zna gdje putevi vode.

S obzirom na to da ste, vjerovatno, najveća zvijezda u kući, koliku podršku Vam daju Vaši najbliži?

– Od mog prvog pojavljivanja u javnosti i na takmičenjima, roditelji su bili uvijek uz mene. Oni su sigurno moja najveća podrška, daju mi snagu da napredujem i budem što bolja u onome što radim. Danas, kada sam uznapredovala i postigla neki rezultat, roditelji zaslužuju najveću zaslugu za sve to i naravno da ću im uzvratiti na sve to što čine za mene.

Čiji savjeti su Vam do sada najviše pomogli kada je riječ o Vašoj muzičkoj karijeri?

– Budući da je moj otac muzičar, on je taj koji mi je najviše pomogao svojim savjetima i podrškom. Još dok sam mala bila primijetio je da me zanima muzika i da pratim intonacije koje mi je puštao na instrumentima. Dok sam odrastala, uvidio je da imam talent i na taj način sam počela da nastupam na različitim manifestacijama, a kasnije i na takmičenjima, gdje sam na TV Hayat u emisiji „Talent time” osvojila prvo mjesto u pjevanju. Od najzapaženijih takmičenja u kojima sam učestvovala je “X Factor”, i tu sam također ostvarila zavidan rezultat, čime se mnogo ponosim.

Kakvi su Vam planovi kada je riječ o nastavku karijere?

– Objavljivanjem nove pjesme „Ne zovi me, tugo”, na neki način sam obznanila svoj povratak muzičkoj karijeri. Muzika je moja velika ljubav i definitivno je to posao kojim se želim baviti u budućnosti. Nedavno sam potpisala ugovor s izdavačkom kućom „Menart” iz Hrvatske, imamo mnogo planova, koje namjeravamo realizirati u skorije vrijeme, a jedan od njih je snimanje mojih novih pjesama na kojim vrijedno radimo. Imamo već u planu organiziranje novih nastupa u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i šire.

Pročitajte još