Njegica Balorda Moro, Tanja Vuković i Ema Golijanin: Gdje su danas bivše misice BiH

Piše: Redakcija

Nakon prvog izbora za Miss svijeta, na kojem je učestvovalo tek nekoliko država, ovo takmičenje je postepeno postalo tradicija, u koju se uključivalo sve više zemalja. Danas postoje i mnoga druga natjecanja u ljepoti, ali su uz spomenuto najprestižnija „Miss Universe“ i „Miss Earth“. Bosna i Hercegovina, nakon 1996. godine, kada je izabrana prva misica Belma Zvrko, gotovo redovno učestvuje na svjetskim takmičenjima u ljepoti.

Prvo svjetsko takmičenje u ljepoti održano je 1951. godine u Londonu, na kojem je titulu najljepše žene na svijetu ponijela Kiki Hakansson iz Švedske. Osim po ljepoti, Kiki je ostala upamćena i kao prva, ali i jedina misica koja je tokom čina proglašenja i stavljanja krune na glavu nosila bikini. Nakon prvog izbora za Miss svijeta, na kojem je učestvovalo svega nekoliko država, ovo takmičenje je postepeno postalo tradicija, u koju se uključivalo sve više zemalja. Danas postoje i mnoga druga natjecanja u ljepoti, ali su uz spomenuto najprestižnija „Miss Universe“ i „Miss Earth“. Bosna i Hercegovina, nakon 1996. godine, kada je izabrana prva misica Belma Zvrko, gotovo redovno učestvuje na svjetskim takmičenjima za ljepotu.

Čime se bh. ljepotice bave danas, i na koji način se nakon osvajanja ove titule njihov život mijenjao, za naš magazin govore Miss BiH za 2004. godinu Njegica Balorda Moro, Miss BiH za 2008. godinu Tanja Vuković, kao i Miss Earth BiH za 2010. godinu Ema Golijanin.

To što je prije 13 godina izabrana za najljepšu ženu u BiH Njegica vidi kao jedno itekako vrijedno iskustvo, koje joj je omugućilo da putuje, upozna sjajne ljude i stekne prijateljstva koja traju i danas, što svakako smatra najvećom vrijednošću pobjede. Iako je do prije nekoliko godina bila poslovno uključena u svijet mode, ona danas sa suprugom vodi privatni biznis.

Porodični život

– Do prije nekoliko godina sam bila aktivno uključena na Fashion Weeku, sarađivala sam s agencijama iz Istanbula i okruženja, ali je onda u jednom trenutku došlo do zasićenja i sada više nisam dio tog svijeta. Mada i dalje održavam kontakte sa svima njima i rado odem da pogledam neku reviju, a svakako bih se odazvala na poziv, ukoliko bi bio u pitanju neki lijep projekt ili modna revija – kaže Njegica, ponosna majka dječaka, koji joj je život učinio ljepšim.

Ona danas ovaj izbor prati manje nego ranije, ali ističe da uglavnom nađe vremena da vidi ko je aktuelna Miss, a u slučajevima kada gleda sam izbor, svaki put u trenutku proglašenja ima onaj isti osjećaj pozitivne treme kao prije 13 godina, kada je, kako kaže, ovaj izbor izgledao nešto drugačije.

misica

– Izbor tada i sada se možda razlikuje u samoj organizaciji, u smislu glamura, prostora na kojem se održava, nagrada za pobjednicu pa i same popraćenosti. Čini mi se da je ranije bilo više simpatizera ove manifestacije i da je mnogo više ljudi bilo u toku ko je aktuelna Miss BiH – ističe ona i dodaje da bi se danas, definitivno, ponovo prijavila, jer ju je pobjeda učinila zrelijom i naučila kako da se izbori s prepekama.

Tanja Vuković ističe da se i danas, devet godina nakon pobjede, s velikom radošću prisjeća svih uspomena koje joj je izbor za najljepšu ženu države donio. Kao posebno iskustvo izdvaja odlazak u Južnu Afriku na izbor za Miss Svijeta.

– Sva ta dešavanja su djelovala na mene u smislu bržeg sazrijevanja i afirmacije mene kao ličnosti u društvu – kaže Tanja koja je pune četiri godine nakon izbora bila aktivno prisutna na bh. modnoj sceni, te je jedno vrijeme radila i kao PR Direkcije Miss BiH za Miss Svijeta, kao i modne agencije ABC Models.

Osim ovoga, ova misica je bila uključena i u organizaciju samih izbora ljepote u našoj zemlji, te je vlasnica licence organizirala dva izbora za Miss Istočne Hercegovine u Trebinju. No, uprkos ovom angažmanu koji je iza nje, Tanja danas za sebe kaže da je prava porodična žena ispunjena na svakom životnom polju.

– Osim što me ova titula na neki način dovela u Sarajevo, moj primarni cilj je bio da se školujem. Tako da sam u Sarajevu završila Ekonomski fakultet i danas se bavim poslom za koji sam se i školovala. Čini mi se da sam kroz život, sticajem okolnosti, mnogo brže sazrijevala u odnosu na svoje vršnjake, tako da mi se kao mladoj pojavila želja da osnujem svoju porodicu. Danas živim porodični život, te je sva moja pažnja usmjerena na mog supruga i našeg četverogodišnjeg sinčića Filipa. Ponosim se titulama supruge i majke i smatram ih najvrjednijim. Izgradili smo naš topao dom u kome svakodnevno uživamo, a koji planiramo i da proširimo, ako Bog da – ističe ona.

Uprkos činjenici da više nije aktivno uključena u sam izbor i njegovu organizaciju, Tanja ga i dalje redovno prati i ističe da bi se ponovo prijavila. Ona, za razliku od Njegice, ne misli da se ovaj izbor u mnogo čemu promijenio, te ističe da su suština i forma ostali isti, kao i cilj da se pronađe najkompletnija ličnost, koja će našu zemlju predstavljati na izboru za Miss svijeta na najljepši mogući način.

misica4

– Svake godine pogledam izbor za Miss BiH i tu noć obavezno budem na vezi s mojim prijateljicama, bivšim misicama te razmjenjujemo mišljenja i iskustva. Sada to posmatramo iz potpuno drugačijeg ugla, ali bude veoma zabavno, jer na taj način evociramo uspomene i prisjetimo se brojnih trenutaka koje smo i mi same proživljavale – kaže Tanja kojoj se djevojke koje tek žele da se prijave, kao i njihove mame često javljaju da pitaju za savjet.

A kao i Njegica, Tanja kao najljepši dio pobjede ističe divna prijateljstva koja je sklopila.

– Moje najbolje prijateljice su upravo bivše misice BiH. U prilog ovome ide i činjenica da sam za svoju vjenčanu kumu odabrala Snežanu Prorok, Miss BiH za 2010. godinu. Ne znam koga bih prije spomenula, nju ili Njegicu Balordu, Irnu Smaku…, sve su to moje sestre, divne žene, koje su na svakom polju veoma uspješne i ostvarene. Srećna sam što imam njih i što su moj oslonac u svakom životnom momentu – kaže ona.

 Modni angažman

Ema Golijanin je i dalje angažirana u svijetu mode. Nakon što je izabrana za Miss Earth BiH 2010. godine, Emi Golijanin su se otvorila vrata brojnih poslovnih ponuda.
– Pobijedila sam s 18 godina i bila sam veoma neiskusna. Pobjeda mi je promijenila život u smislu da sam tek nakon predaje krune počela da gradim sebe kao ličnost i kao internacionalnog modela – kaže Ema, koja je od poslovnih angažmana najviše ponosna na to što je već dvije godine zaštitno lice kupaćeg brenda „Liliana Montoya Swimwear“, te što je radila kampanje za brend „Guess“, kao i „Vogue“, „Elle“ i „Glamour“ časopise.

Iako zbog poslovnih obaveza nije u mogućnosti da bude aktivno uključena u organizaciju ovog izbora, gdje je šest godina bila dizajner produkcije i član direkcije, Ema ga danas svakako prati.
– Izbor je mnogo napredovao. Kada sam ja pobijedila, bila je prva godina pod novim vlasnikom i ja sam morala da probijem led, jer nisam imala sponzore. Danas djevojke imaju veliku podršku i pripremu pred odlazak na svjetski izbor – objašnjava ona i dodaje da joj je uvijek drago kada joj se neka djevojka koja želi da se prijavi na takmičenje javi za savjet, jer je to jedan od, kako kaže, razloga što voli svoj posao.

Osim toga, Ema kao jedan od osnovnih razloga ljubavi prema poslu kojim se bavi navodi i činjenicu da joj je omogućio da proputuje pola svijeta. Ona, ipak, ne odbacuje to da će u jednom momentu morati promijeniti zanimanje, a sigurna je da će to zamjensko biti povezano sa scenom.

– Koreograf sam plesa i volim glumu, te sam sigurna da će moje zanimanje biti nešto u vezi sa scenskom umjetnosti – ističe ona.

misica1

Pročitajte još