Sin Kate i Williama krenuo u “običnu” školu: Roditelji insistiraju da učitelji Georgea tretiraju kao i drugu djecu

Piše: Redakcija

Kao što je već poznato, članovi britanske kraljevske porodice, koji imaju titulu princa ili princeze i koji su potomci kraljice Elizabethe II, po pravilu nemaju prezime, jer se oslovljavaju s „Vaše visočanstvo“. Međutim, postoje određene situacije u kojima čak i oni moraju nekako da se prezivaju, a jedna od njih je i polazak u školu. Iz  Kensingtonske palače je saopćeno da će mladi princ George, koji u septembru kreće u školu,  dobiti Mountbatten-Windsor prezime ili  ono Cambridge, koje je nosio i njegov otac William.

Britanski princ George će ovog septembra krenuti u školu. I njega kao i druge mališane čekaju školske obaveze, zadaće i slično, pa su se njegovi roditelji pobrinuli da izaberu i najbolju obrazovnu ustanovu za svog dječaka. Vojvoda William i vojvotkinja Kate su za svog četverogodišnjaka izabrali „Thomas’s Battersea“ školu u Londonu. Međutim, ono što je zanimljivo jeste da su izborom ove škole, za koju kažu da pruža najbolje englesko obrazovanje koje novac može platiti, kraljevići prekinuli tradiciju školovanja muških članova porodice u „Notting Hillu“, školi namijenjenoj isključivo dječacima. Naime, suprotno tradiciji, mali princ će ići u školu zajedno s 540 drugih dječaka i djevojčica dobi između 4 i 13 godina, a plan je da mu se, kada napuni dovoljno godina, pridruži i sestra princeza Charlotte.

– Članovi kraljevske porodice, posebno William i Kate, presretni su što su pronašli školu za koju su sigurni da će princu Georgeu pružiti sretan i uspješan početak formalnog obrazovanja – saopćeno je iz Palače.

george6

 Učenje dobroti

Za 17.604 funte godišnje mladog princa će, prije svega, učiti da bude ljubazan, druželjubiv i da ima određenu dozu dobrote. Osim ovoga, škola je usmjerena i na umjetnost, balet, muziku, glumu, sport i jezike, a uz one koje učenici sami izaberu, učenje latinskog jezika je obavezno već od pete godine. Škola posjeduje vlastite autobuse za odlaske na sportska takmičenja, laboratorije za naučne eksperimente, a u njenom vlasništvu je i odmaralište u Austriji, gdje djeca svake godine odlaze na skijanje.

Osim školarine, roditelji trebaju izdvojiti i 6.000 funti za nabavku uniforme koja je u ovoj školi neophodna, a koja podrazumijeva košulje ispod džempera „V“ izreza, što u ljetnom periodu može biti zamijenjeno samo bijelom košuljom, zatim bermude, crvene čarape do koljena, vjetrovke kao i crne cipele. Odjeća mora biti u mornarskom stilu kao i da pripada britanskom brendu „John Lewis“. Uz sve ovo učenici moraju posjedovati i kapice za plivanje kao i specijalne cipele za časove baleta.

Jedini plemić

Iako škola spada u jednu od najskupljih na području Britanije, mladi princ George će, bar dok mu i sestra ne napuni četiri godine, biti jedini učenik plemićkog porijekla s obzirom na činjenicu da školu trenutno pohađaju uglavnom djeca uspješnih britanskih advokata, bankara i novinara, a među poznatim ljudima koji su završili ovu školu je i manekenka Cara Delevingne i britanska pjevačica Florence Welch. A upravo to je i bila želja, prije svega Georgeove majke Kate, da joj djeca ostvaruju kontakte i s pripadnicima „nižih“, ali prilično bogatih klasa. Međutim, reakcije ljudi čija djeca već pohađaju tu školu su različite.

– Svi smo izuzetno uzbuđeni, ali istovremeno zabrinuti zbog toga što će princ George ići u istu školu kao naša djeca. Naime, šta ako se desi situacija da neko dijete udari ili ujede princa? On je ipak princ – bio je sadržaj maila majke jedne od učenika ove škole upućeno direktorima ove ustanove Benu i Tobynu Thomasu.
Međutim, uprkos prvobitnim „strahovima“, iz škole je saopćeno da činjenica da će princ George od septembra postati njihov redovni učenik, neće promijeniti ništa u načinu na koji je škola i do sada radila.

– Vojvoda i vojvotkinja su jasno stavili do znanja da ne žele da polazak Georga u školu promijeni bilo šta u načinu na koji je škola do sada funkcionirala. Naprotiv, oni žele da njihov sin bude tretiran na isti način kao i sva druga djeca koja postaju dio ove ustanove – saopćili su direktori škole.

No, da to i nije baš tako, pokazuje činjenica da su tokom ljetnog rapusta u cijeloj školi postavljeni prozori otporni na metke, a unaprijeđen je i nadzorni sistem povećanjem broja kamera koje pokrivaju cijeli školski prostor.

Pročitajte još