Kakao se od davnina smatra izuzetnom i dragocjenom namirnicom.
U doba astečkog kralja Montezume ovaj je napitak bio rezerviran samo za ratnike i društvenu elitu, a imao je sakralne i svečane karakteristike.
Švedski botaničar Linne je ovoj biljci dao naziv Theobroma cacao L. gdje “theobroma” upravo i znači “hrana bogova”.
Kakao raste na drveću prosječne visine od 4 do 8 metara i spada u vazdazelene biljke porodice Sterculiaceae.
Ova biljka porijeklo vuče iz tropskih krajeva južne Amerike, a plod se najčešće koristi za izradu kakao praha i čokolade.
Plod stabla kakaa je jajolikog oblika, dugačak do 30 cm i težak do 500 grama. U plodu se unutar bijelog mesa nalazi 20 – 60 sjemenki.
Pulpa se koristi za izradu sokova, dok se od ploda dobiva kakao prah i kakao maslac. Čitav plod je jestiv.
Svako sjeme sadrži do 50% masnoće od koje se izrađuje kakao maslac. U kakau se nalazi i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu.
Kakao je u divljem obliku danas moguće pronaći još samo u podnožju Anda, na visini od 200 do 400 metara, u području Amazona i u blizini rijeke Orinoco.
Prvi europski susret s kakaom imao je Christopher Columbo, koji je kakao nazvao “lješnjacima čudesnog izgleda”.
Kakao je u Europu u obliku napitka prvi put stigao 1519. godine.
Zdravstvene dobrobiti kakaa
Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu.
Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrana.
Kakao:
štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala
smanjuje stres i depresiju
štiti od bolesti srca i krvnih žila
štiti od mnogih vrsta raka
odličan je izvor željeza
regulira razinu šećera i kolesterola
potiče bolje pamćenje i koncentraciju
smanjuje opasnost od srčanog udara
pomaže u regulaciji krvnog tlaka
Kakao sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje.
Po svom sastavu kakao je iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma.
Antioksidansi štite vaš organizam od bolesti i od slobodnih radikala, koji su glavni uzrok starenja.
Kakao sadrži najveću koncentraciju antioksidansa, i to u usporedbi s bilo kojom drugom namirnicom na svijetu.
Ti antioksidansi uključuju polifenole, katehine i epikatehine.
Gledajući po težini, kakao ima više antioksidansa nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno!
Zbog svog sastava bogatog mineralima (posebno magnezijem), kakao pomaže i u borbi protiv stresa.
Magnezij je odgovoran za više od 300 procesa u organizmu – od probave do rada srca i mozga.
Kakao sadrži i katehine, polifenole za koje se vjeruje da štite od srčanih oboljenja, karcinoma, ali i niza drugih bolesti.
Nadalje, izvrstan je izvor željeza, hroma, mangana, cinka i vitamina C.
U 28 grama kakaa nalazi se čak 314 % dnevne preporučene količine željeza.
Prema rezultatima istraživanja provedenog na Australskom međunarodnom institutu za dijabetes, dijabetičari koji redovito konzumiraju kakao imaju znatno bolju krvnu sliku i normalizirani krvni tlak.
Kod njih je zabilježena i manja stopa srčanih oboljenja i infarkta.
Ova čudesna biljka sadrži i PEA (feniletilamin).
Riječ je o skupu spojeva koje vaš organizam luči kada ste zaljubljeni.
Stoga ne čudi da mnogi svoju potrebu za ljubavlju zamjenjuju čokoladom, čiji je glavni sastojak kakao.
U kakau se nalaze i hormoni sreće – serotonin i dopamin.
Zrno kakaa obiluje omega-6 masnim kiselinama koje hrane mozak i pomažu cjelokupnom zdravlju organizma.
Zbog svega navedenog, kakao treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.
Međutim, nemojte se zavaravati da kada jedete običnu čokoladu (koliko god ona bila tamna) unosite u organizam dobar i zdravi kakao.
Nažalost, u procesu proizvodnje čokolade kakao se zagrijava i gubi svoja nutritivna i ljekovita svojstva.
Zato uvijek birajte čisti, organski kakao i uživajte u njegovim blagodatima.
Neka hrana bogova bude i vaša hrana!