Smršajte zdravo: Kašika sjemenki lana pomiješana s jogurtom čini čuda

Piše: Redakcija

Višak tjelesne težine je problem, ali nije nerješiv. Mljeveno laneno sjeme odličan je saveznik u borbi protiv debljine. Naizgled jednostavna namirnica krije brojne dobrobiti, a s njim se mogu pripremati i brojni zdravi recepti. Lan sadrži vitamine E i B, kalcij, kalij, cink, fosfor selen i magnezij. Najvažniji sastojak lana je lignin za koji je dokazano da ima antioksidacijska svojstva. U strukturi lanenog sjemena nalazi se rastvorljive i nerastvorljive tvari blagotvorne za opće zdravlje, za probavu, za čišćenje crijeva, ali i za održavanje idealne tjelesne težine. Smatra se da lan ima više vlakana od bilo koje biljke.

lan2

Ako želite skinuti višak kilograma potrebno je u popodnevnim satima uzimati jednu supenu kašiku mljevenog lanenog sjemena pomiješanu s 2 dcl soka ili nemasnog jogurta. Ovakav obrok dugo će vas držati sitima, nećete osjećati glad te ćete izbjeći osjećaj nadutosti. Također, umjesto redovnog obroka uzmite lanene pločice koje možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

lan1

Kako konzumirati lan?

Dvije supene kašike mljevenog lanenog sjemena dodati u supu, varivo ili u prirodni voćni sok, jogurt ili kefir. Ovako pripremljen obrok mogu konzumirati osobe svih dobi, od djece do starih. Oprezne bi trebale biti jedino trudnice za koje je najbolje da se savjetuju sa svoji doktorom u vezi upotrebe sjemena lana.

 

Pročitajte još