Priznanje Branku Kockici za doprinos razvoju pozorišne umjetnosti

Piše: Redakcija

Odlukom savjeta 18.međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2017”, Plaketa “Zlatna anima Radoslav Lazić” za doprinos razvoju pozorišne umjetnosti dodjeljuje se Branislavu Milićeviću Kockici, za sveukupno pozorišno stvaralaštvo za djecu.

Branislav Milićević karijeru je počeo kao mladi glumac u eksperimentalnom “Hamletu u podrumu”, a kroz TV serijal “Kocka, kocka, kockica” počeo je da se bavi pozorištem za djecu. Osnovao je svoju trupu koju je nazvao “Putno pozorištance Puž”, jer nisu imali stalno sjedište već su putovali širom ondašnje Jugoslavije.

Zahvaljujući interaktivnom kontaktu, koji je imao s najmlađom publikom, odlučio je da osnuje pozorište za djecu sa sjedištem u Beogradu, koje uspješno radi ali ne više kao “Putno pozorištance Puž” već “Pozorište Puž”.

Plaketa “Zlatna anima Radoslav Lazić” za doprinos razvoju festivala dodijeljena je generalnom pokrovitelju Festivala Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a za pomoć u jednoj od najznačajnijih misija festivala, školovanju mlade pozorišne publike i razvoju pozorišne umjetnosti za djecu. U tom duhu bit će dodijeljene plakete i ostalim pokroviteljima i prijateljima festivala na ceremoniji svečanog otvaranja festivala.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” bit će održan od 1. do 6. oktobra u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Forum teatra. Moto ovogodišnjeg festivala je “Lutkarski bal punoljetstva”, a bit će u znaku lutkarstva i lutkarske umjetnosti.

“Lut fest” će okupiti najznačajnija imena lutkarske umjetnosti i kroz bogat takmičarski i prateći program, lutkarske spektakle, maskenbal i laboratoriju lutkarstva poslati značajnu poruku o sretnom djetinjstvu bez nasilja i granica, o tome koliko je pravo prijateljstvo važno, koliko je bitno njegovati prave vrijednosti i boriti se za zdravi životni stil.

Festival će biti otvoren 1. oktobra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo predstavom “Bubamarac”, Pozorišta lutaka Pinokio Beograd (Srbija). Tokom festivala publici će se predstaviti i Nevid teatar i Gradsko pozorište Jazavac Banja Luka, Pozorište lutaka Mostar, Pozorište lutaka Niš, Dečije pozorište Subotica, Narodno pozorište “Toša Jovanović” Zrenjanin, Lutkarsko kazalište Mostar, Pozorište “Tuulevski” iz Estonije, Zavod federacija Ljubljana i Gledališče Glej iz Slovenije, Lutkarsko pozorište Kairo iz Egipta i Otvoreni teatar Mostar.

Prateći program ovogodišnjeg festivala s radionicama, predavanjima, promocijama i scenskim čitanjem nagrađenog lutkarskog teksta bit će održan u okviru programa pod nazivom “Laboratorija lutkarstva”.

Scensko čitanje nagrađenog teksta na konkursu “Lutka, lutak, oblutak” za originalni pozorišni tekst za lutkarsku predstavu “Kraljica lutka” pisca Ismeta Bekrića bit će realizirano s članovima Dramskog studija Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Festival će biti u znaku lutkarskog bala na otvorenom, maskenbala čiji će učesnici prodefilirati glavnim ulicama Istočnog Sarajeva i tako najaviti praznik lutkarstva. Bal će otvoriti Branko Kockica, laureat ovogodišnjeg festivala (u ponedjeljak u Gradskom parku), a sudjelovat će učenici osnovnih škola i obdaništa Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo, plesne grupe, učesnici festivala, ulični umjetnici iz cijelog svijeta, svirači, klovnovi, mađioničari, lutke i maskote, uz brojne ulične atrakcije.

Organizator ističe da je taj festival dostigao okvire svjetskih pozorišnih festivala za djecu, a dokaz ozbiljnosti, visokog umjetničkog i organizacijskog nivoa te manifestacije je i podatak da je u 18 izdanja “Lut festa” sudjelovalo 167 lutkarskih pozorišta i umjetnici iz 36 država svijeta.

Pročitajte još