Sedam blagodeti blitve

Piše: Redakcija

Blitva (lat. Beta vulgaris subsp. cicla) je tamnozeleno lisnato povrće iz porodice lobodnjača među koje spadaju i cikla i špinat. Potiče s Mediterana, a danas je čest gost u povrtnjacima diljem svijeta.

Na Balkanu je uzgoj ovog povrća najrašireniji na području Dalmacije.

Blitva je izuzetno cijenjena još od davnih vremena, o čemu govore i Aristotelovi zapisi iz 4. stoljeća prije Krista.

Još u doba starih Grka i Rimljana prepoznate su njezine ljekovite moći te je smatrana čudotvornom biljkom.

Uzgaja se zbog izuzetno hranjivog lišća, dok se njezin korijen smatra manje vrijednim i rjeđe se upotrebljava.

Energetska i nutritivna vrijednost

Blitva u svom lišću krije brojne nutritivno vrijedne tvari zbog čega se smatra zaista moćnom namirnicom.

Gotovo da nema vitamina ili minerala koji nisu u većoj ili manjoj mjeri sadržani u ovom povrću.

Prema tvrdnjama stručnjaka u blitvi je prisutno oko 13 različitih antioksidansa, od koji se posebno ističu alfa i beta-karoten, lutein, zeaksantin i kolin.

Ovo je jedna od rijetkih namirnica koja termičkom obradom ne gubi svoje vrijednosti.

Naime, za razliku od drugog povrća ili voća, količina nutrijenata u blitvi se čak i povećava nakon procesa termičke obrade.

U jednoj porciji lišća blitve u značajnim količinama su dostupni i vitamini K, A, E i C te minerali magnezij, mangan, kalij i željezo.

U nešto manjem postotku prisutni su riboflavin, tiamin, niacin, pantotenska kiselina, vitamin B6, kalcij, fosfor, cink i selen.

Blitva je odličan izvor folne kiseline zbog čega se konzumacija ovog povrća posebno preporučuje trudnicama i dojiljama.

Bogata je i klorofilom koji ima višestruke koristi za ljudski organizam.

Zdravstvene dobrobiti blitve
Blitva je bogat izvor korisnih tvari koje hrane vaš organizam i doprinose njegovoj ljepoti i zdravlju.

Donosimo vam seda  zdravstvenih dobrobiti ovog čudesnog povrća.

1. Štiti od osteoporoze
Vitamin K te minerali kalcij i magnezij brinu o zdravlju i snazi kostiju.

Vitamin K1 sprečava prekomjernu aktivaciju osteoklasta, stanica koje razgrađuju koštano tkivo.

Osim toga, vitamin K1 se u crijevima pretvara u vitamin K2, koji potiče aktivaciju osteokalcina, najvažnijeg ne-kolagenskog proteina u koštanom tkivu.

Osteokalcin je osobito važan jer usmjerava molekule kalcija prema kostima.

Znanstvena istraživanja potvrđuju da su niske razine vitamina K u direktnoj vezi s pojavom osteoporoze.

2. Čuva zdravlje očiju
Blitva sadrži velike količine beta-karotena koji je višestruko koristan za zdravlje očiju.

Prema tvrdnjama stručnjaka ovaj vitamin doprinosi smanjenju rizika od pojave makularne degeneracije, glaukoma, noćnog sljepila i drugih poremećaja vida.

Karotenoidi, lutein i zeaksantin također štite oči.

Lutein se smatra vrlo dobrim zaštitnikom od štetnog djelovanja UV zraka.

Smanjuje rizik od degeneracije oka, štiti osjetljivo tkivo rožnice i sprečava razvoj očne mrene.

3. Pomaže u mršavljenju
Blitva je vrlo dobar saveznik u mršavljenju i održavanju vitke linije.

Ovo povrće ima malo kalorija, a njegova prednost je obilje dijetalnih vlakana.

Vlakna usporavaju apsorpciju masti i ugljikohidrata te daju osjećaj sitosti.

Istovremeno, blitva je prepuna hranjivih tvari i fitonutrijenata koji će se pobrinuti da vaš organizam tijekom dijete dobije sve što mu je potrebno za optimalno zdravlje.

4. Smanjuje rizik od razvoja dijabetesa
Poznato je da su dijetalna vlakna izuzetno korisna u prevenciji i kontroli dijabetesa tipa 2.

Vlakna usporavaju apsorpciju nutritivnih spojeva, što doprinosi održavanju stabilne razine šećera na dulje vrijeme.

Istraživanja su potvrdila da vlakna također pomažu smanjiti glikolizirani hemoglobin kod pacijenta koji su već oboljeli od ove bolesti.

5. Sprečava Alzheimerovu bolest
Zbog svojih antioksidativnih svojstava, vitamin K može spriječiti odumiranje živčanih stanica, koje je posljedica oksidativnog stresa.

Prema mišljenju znanstvenika niske razine vitamina K povezane su s razvojem Alzheimerove bolesti, što je potvrdila i studija provedena na Univerzitetu North Carolina.

Vjeruje se da uzimanje većih količina vitamina K može djelotvorno prevenirati ovu bolest.

6. Štiti zdravlje srca i krvnih žila
Blitva sadrži nutrijente koji povoljno utječu na kardiovaskularno zdravlje.

Istraživanja su pokazala da ljudi koji ne unose dovoljne količine kalcija, magnezija i kalija imaju veću vjerojatnost od pojave visokog krvnog tlaka.

Smatra se da ovi minerali potiču otpuštanje natrija iz organizma te tako doprinose širenju arterija i snižavanju povišenog krvnog tlaka.

Važno je napomenuti da uzimanje tih minerala u obliku suplemenata ne daje iste zdravstvene dobrobiti kao kada se oni unose putem hrane.

Prema studiji objavljenoj 2013. godine u časopisu British Journal of Clinical Pharmacology, blitva višestruko doprinosi zdravlju krvnih žila – smanjuje krvni tlak, potiče cirkulaciju, sprječava agregaciju trombocita i disfunkciju endotela.

7. Smanjuje rizik od raka
Vitamin K prisutan u lišću blitve povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja raka prostate, debelog crijeva, dojke i jetre.

Blitva je dobar izvor beta karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A.

Osim što čuva zdravlje očiju, ovaj vitamin je i snažan borac protiv oksidativnih oštećenja, poznatih uzročnika raka.

Blitva sadrži i Hlorofil, koji je vrlo učinkovit u blokiranju heterocikličkih amina (HCAs) – spojeva koji nastaju tijekom pripreme hrane na vrlo visokim temperaturama (primjerice prženjem ili roštiljanjem).

Kupovina i čuvanje blitve
Prilikom kupovine ovog povrća obratite pažnju na njezin izgled i kvalitetu.

Lišće blitve ne smije biti uvenulo i treba imati izraženu tamnozelenu boju.

Stabljika mora biti tvrđa i ne smije na krajevima biti smeđa jer je to znak truljenja.

Blitvu možete čuvati u hladnjaku tri do četiri dana. Umotajte je u plastičnu vrećicu te je pohranite u hladnjak.

Imate li blitvu u svom povrtnjaku, ne dozvolite da propadne. Zamrznite je bez straha da će biti manje ukusna.

Naime, blitva je jedno od povrća koja procesom zamrzavanja gotovo u potpunosti zadržava svoj okus.

Zamrznite je tako da listove najprije blanširate u vreloj vodi (oko 2 minute), a zatim ih ohladite i spremite u zamrzivač u cijelosti ili pak sitno narezane, ovisno o tome kako ćete ih pripremati.

Izvor: Alternativa za vas

Pročitajte još