Šta bivši američki predsjednik sluša: Obama objavio svoju playlistu

Piše: Redakcija

Barack Obama uvijek se trudio biti cool predsjednik, a to nastavlja i u mirovini. Bivši američki predsjednik na Facebooku je, već tradicionalno objavio popis svojih najboljih knjiga i pjesama iz prethodne godine.

– To je lijep način da se prisjetim djela koja su mi mnogo značila, te da podržim umjetnike i autore iz cijelog svijeta. Imao sam više slobodnog vremena pa sam htio podijeliti knjige i pjesme u kojima sam najviše uživao – napisao je Obama.

Što se tiče knjiga, Obama je u 2017. uživao u distopijskom SF romanu “The Power” Britanke Naomi Alderman, publicistiku o siromaštvu u Americi uzrokovanu financijskom krizom 2008. (Evicted: Poverty and Profit in the American City, autora Matthewa Desmonda) te roman pakistanskog književnika Mohsina Hamida, “Exit West”, koji tematizira imigraciju.

Međutim, mnogo je zanimljiviji popis pjesama koje je Obama slušao prošle godine.

Na prvom mjestu je “Mi Gente”, inače pjesma J. Balvina i Willyja Williama, koju je remiksirala i na njoj svoje dionice otpjevala Beyonce te svu zaradu od singla donirala žrtvama uragana Maria u Portoriku.

To je također politička poruka, s obzirom na to da je Portoriko američki teritorij te su brzo nakon katastrofe uzrokovane uraganom hitno tražili pomoć federalne vlade. Aktualni predsjednik Donald Trump posjetio je Portoriko dvije sedmice nakon katastrofe, najveće koja je ikad pogodila taj otok s 3,4 miliona američkih državljana.

Trump je tada izjavio kako Maria “nije bila prava katastrofa, kao npr. Katrina” te je podsjetio Portorikance koliko novca košta federalnu vladu popravljanje štete koja je nastala. Ni tri mjeseca nakon uragana svi stanovnici nemaju struju. Iako se uglavnom trudi ne kritizirati Trumpa otvoreno, ovo je očita Obamina poruka aktualnoj administraciji.

Na muzičkom popisu mnogo je hip hopa, pa tako Obama voli i “Family Feud”, pjesmu s novog albuma Jay Z-a na kojoj gostuje i Beyonce, a u kojoj reper pjeva o svojoj nevjeri.

Barack je slušao i Kendricka Lamara i njegov “Humble”, jednu od najboljih hip hop pjesama godine, zavolio je i Rihannu i njenu saradnju s DJ Khaledom i Brysonom Tylerom, “First World Problems” Chance The Rappera, “Chanel” Franka Oceana…

Obama nije imun ni na ljetne hitove kao što je “Havana” Camille Cabello, kao ni na slatkog Harryja Stylesa i njegov premijerni solo singl “Sign Of The Times”, ili dobri, stari U2 s “Ordinary Love” u remiksu.

U nastavku pogledajte cijelu njegovu playlistu i zapitajte se: jeste li cool kao Barack?

Pročitajte još