Pedeset i osmi po redu: Najavljen novi Internacionalni teatarski festival MESS

Piše: Redakcija

Pedeset i osmi Internacionalni teatarski festival MESS održati će se od 29. septembra do 6. oktobra 2018. godine. Slijedeći centralnu temu “Otvoreni za sve“, 58. Festival MESS zvanično će u subotu 29. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoriti istoimena predstava argentinske rediteljice i koreografkinje Constanze Macras, a publika će sveukupno imati priliku pogledati predstave iz 16 država i sa 4 kontinenta.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković, istakao je da nas očekuje uzbudljiv Festival sa jednim interesantnim novitetom.

-Festival MESS je već 58 godina dio planetarne porodice koja promovira vrijednosti međusobnog upoznavanja i već 58 godina razvijamo status jednog od najznačajnijih festivala Jugoistočne Evrope. Predstave za 58. Festival MESS selektirali smo Giorgio Ursini Uršić, Dino Mustafić i ja, a sa željom da dodatno ojačamo komunikaciju sa svim učesnicima i učesnicama, uvodimo jednu novu formu MESS foruma koji će se organizovati nakon igranja predstava – rekao je Kreševljaković te dodao da će neke od tema MESS forum diskusija biti “Ko kreira naše predrasude“, “Humanizacija čovjeka“, “Identitet i sjećanje“ i druge.

Govoreći o procesu odabira predstava, programski direktor festivala MESS, Dino Mustafić, naglasio je da je danas mnogo teže izvršiti selekciju predstava nego ranije, posebno iz razloga što je u vremenu mass medija prepoznavanje novih imena i nove poetike poseban izazov.

-Pored svog istraživačkog karaktera Festival MESS ima i funkciju edukacije. Ove godine imat ćemo raznolike forme i žanrove. Bit će tu dramskog i savremenog plesa, dokumentarnog i forumskog teatra pa sve do teatra baziranog na muzici. Od MESS-a se očekuje da bude multikulturalan, da otvara prozor u najširi svijet, da ostane promoter radikalnog, modernog i kosmopolitskog, te smo takve predstave i birali- naveo je Mustafić te dodao da je MESS uvijek bio mimo lokalnog trenda klaustrofobije i mimo domaćeg mainstreama koji postaje konzervativan i konvencionalan.

Pročitajte još