Cuba Gooding Jr: Od Oscara i slave do bankrota i zaborava

Piše: Redakcija

Cuba Gooding Jr progovorio je o svom strmoglavom padu u karijeri te objasnio kako su ga vlastite loše odluke koštale slave koju je imao kad je prije dvadesetak godina osvojio Oscara, piše Index.hr.

50-godišnji glumac osvojio je Zlatni kipić za najboljeg sporednog glumca u Jerryju Maguireu iz 1996. godine. Kasnije je glumio u još nekoliko poznatih filmova, uključujući Ja ću budan sanjati i Časni ljudi.

No njegova karijera dobila je neočekivani zaokret – od 2005. godine glumio je u čak 17 takozvanih direct-to-video filmova, odnosno onih koji preskaču kino te u distribuciju idu direktno preko medija kao što su DVD, Blu-Ray i slično.

U novom intervjuu za The Guardian, Gooding je otkrio kako ga je vlastita izbirljivost dovela do propasti.

-Svi ti veliki reditelji nudili su mi uloge, čitao sam njihove scenarije i govorio im kako mislim da njihova uloga nije za mene-rekao je Cuba.

-Uvrijedite li dovoljno puno velikih reditelja, skinuti ste s liste”, dodao je. Otkrio je kako je propustio uloge u Spielbergovu Amistadu, Collateralu Michaela Manna, Hotelu Ruandi Terryja Georgea te naslovnu ulogu Raya u filmu Taylora Hackforda. Propustio je i ulogu Idija Amina u Posljednjem kralju Škotske, za koju je Forrest Whittaker dobio Oscara.

I dok je propustio brojne kvalitetne uloge, snimio je brojne serije i filmove koji su već pali u zaborav. No insistira kako ih nije radio za novac.

-Za mene je uvijek bilo o tome da zaštitim svetost tog zlatnog kipića. Jer sam osjećao da moram pokazati ljudima da mogu više i da mogu bolje- rekao je te dodao kako ga je “10 godina u divljini”, ostavilo na rubu bankrota.

-Kupio sam mami i ženi kuću. Imao sam privatne avione i limuzine i onda odjednom bio sam ponovo bez para- prisjetio se glumac koji je svojevrsni comeback na stare staze slave napravio ulogom O.J. Simpsona u seriji American Crime Story.

Na nedavnoj premijeri otkrio je koji savjet Camerona Crowea nije slušao, a sad smatra da je trebao.

-Rekao mi je: ‘Tvoj posao je samo da radiš sa sjajnim rediteljima’ i nisam slušao. Nisam shvaćao i rekao sam ne Amistadu, Hotelu Ruandi… Naposljetku, reditelji su se bojali ponuditi mi išta – zaključio je.

 

Pročitajte još