Zašto su zauzeti dečki privlačniji

Piše: Redakcija

U NEKOM trenutku gotovo svaka žena na planetu zainteresirala se za dečka koji je u vezi. I bez sumnje, svaka se zapitala zašto se zalijepila za zauzetog dečka kad zna da je to uzaludna fantazija.

– Gotovo sve žene su pale na šarm nekog zauzetog muškarca jer je naš mozak programiran tako da poželi stvari do kojih je teško doći“, kaže dr. Thomas Lewis, koautor knjige „A General Theory of Love“. Cosmo objašnjava privlačnost nedostupnih dečki i savjetuje kako se nositi s tom situacijom.

Lov podiže nivo dopamina
Jeste li ikad htjeli neku torbu toliko jako da ste otišli u drugi grad u potragu za njom jer je u vašem gradu bila rasprodana? Ta ista očajna želja pojavi se kada vam za oko zapne dečko koji ima djevojku. Što je nešto nedostižnije, želja je veća. „To se zove frustrirajuća atrakcija: što je teže nešto postići, više čeznemo za time“, kaže dr. Helen Fisher, autorica knjige „Why We Love“. „A činjenica da je zabranjen samo povećava požudu.“
Evo kako to djeluje. Svaki put kad se javi žudnja, mozak otpušta dopamin koji vas potiče da ostvarite cilj. Kad vas prepreka (činjenica da ima djevojku) sprečava da dođete do cilja, mozak otpušta još više dopamina, što vas još više fokusira na lov.
– Kako bi ukrotili požudu, podsjetite se da vam je uzbudljiv možda samo izazov osvajanja i da bi taj osjećaj vjerojatno nestao čim bi ga osvojili“, kaže dr. Aaron Aron, profesor psihologije na sveučilištu Stony Brook. „Da je slobodan, možda ga ne bi toliko željeli.“
Postoji potražnja za njim
Ako je neka druga djevojka (osobito ona koju iznimno poštujete) u vezi s tim dečkom, vaš mozak ga odmah registrira kao ‘kvalitetnu robu’. Ali pripazite: dečko izgleda besprijekorno samo zato što ga ne poznajete. „Ne znate kakav je iza zatvorenih vrata“, kaže dr. Lewis. Drugim riječima, niste u poziciji da trpite njegovo podrigivanje ili loše raspoloženje.
Siguran flert
Ponekad nismo spremni na ozbiljnu vezu pa čak i na neobavezni seks, a hormoni nam svejedno divljaju. Zato bismo rado bili u dodiru s privlačnim ljudima, flertovali, osjećali se poželjnima. Šta je bolje od flerta? Bilo nam se pojačava, osjećamo leptiriće, uzbuđenje raste. Olakšanje je znati da se nećemo upustiti u kompliciranje odnosa, nego samo uživati u komplimentu i osmijesima. Čak i ako dođe do intimnijeg odnosa, objekt požude vjerojatno neće napustiti sigurno gnijezdo svoje veze, a vjerojatno to i ne želite.
Kako biste usmjerili energiju na dostupne dečke, definirajte što vam je bitno kod dečka – vjeran, duhovit, avanturist. „To će vas voditi prema onome što želite kod muškarca“, kaže dr. Lewis. Tada počnite upoznavati dečke koji posjeduju te osobine. Uskoro ćete imati dečka na kojem će vam zavidjeti ostale djevojke.
Izvor: Cosmopolitan

Pročitajte još