Ove godine održava se 7. maja u organizaciji Anne Wintour pod temom “Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination“ (Rajska tijela: Moda i katolička mašta). Riječ je o jednom od najvažnijih modnih događanja u godini, koji uvijek obiluje poznatim osobama u odvažnim kreacijama.

Uoči ovogodišnje Met Gale, a pored brojnih kontraverznih kreacija koje su plijenile pažnju kroz historiju ove manifestacije, ističe se haljina princeze Diane iz 1996. godine.

Te se godine tematski slavio rad slavnog dizajnera Christiana Diora, pa ne čudi što se princeza pojavila na Met Gali upravo u haljini kreativnog direktora ovoga brenda Johna Galliana. Tačnije odabrala je tamnoplavu slip haljinu od svile koja je bila ukrašena čipkom te djelovala poput komada donjeg rublja za spavanje. 

Diorovu haljinu sparila je s tamnoplavom Diorovom torbicom i odgovarajućim ogrtačem, crnim salonkama te s nešto nakita sa safirima iz vlastite kolekcije.

Senzualna haljina bila je dio novog modnog pravca u kojem se princeza počela kretati nakon razdvajanja od princa Charlesa 1992. godine, a posebno nakon što je javno priznao 1994. da ju je varao i da održava vezu s Camillom Parker Bowles. 

Od britanskog prijestolonasljednika službeno se razvela u augustu 1996. godine, a mnogi su komentirali kako je haljina s Met Gale zapravo nosila jasnu poruka: Napokon sam slobodna.

Diorova slip haljina princeze Diane na Met Gali 1996. godine
Diorova slip haljina princeze Diane na Met Gali 1996. godine