Alyssa Milano: Otkrila zašto je primljena na psihijatriju

Piše: Redakcija

Lijepa 45-godišnjakinja, koju najbolje znamo iz serija “Čini” i “Ljubavnice”, ima 6-godišnjeg sina Mila i trogodišnju kćerkicu Elizabellu sa suprugom Daveom Bugliarijem. Kako kaže, njenu bolest, koja se zove GAD (Generalised Anxiety Disorder) pokrenula je postporođajna depresija, u koju je upala nakon što se njena “trudnoća iz snova” zakomplikovala i morala je na hitan carski rez, a kasnije se mučila i sa dojenjem.

Alisa sa decom

– Moj GAD izazvan je mojom postporođajnom depresijom, a moje putovanje u mentalnu bolest počelo je zajedno sa mojim putovanjem u majčinstvo. Prve noći, kada smo se vratili iz porodilišta, imala sam prvi napad panike. Osjećala sam se kao da sam već razočarala svoje dijete. Osjećala sam da sam podbacila kao majka, jer nisam mogla da ga rodim prirodnim putem, niti da ga dojim, jer mi mlijeko još uvijek nije nadošlo. Srce mi je lupalo kao ludo. Stomak mi se grčio. Osjećala sam se kao da umirem – ispričala je Alyssa, te dodala da je sljedeći veliki napad panike imala kada se Milo razbolio sa svega nekoliko mjeseci. Još gore postalo je kada se vratila na posao.

– Počela sam da snimam i moja anksioznost se pogoršala. Počela sam da razvijam iracionalne i opsesivne strahove. Kao mnoge mame kada se vrate na posao, i mene je užasno grizla savjest što ostavljam sina dok radim, a kao i mnogi drugi koji pate od anksioznosti, moj bol niko nije shvatao ozbiljno. Svakoga dana dok sam se vozila na posao razmišljala sam samo o tome kako će moj sin umrijeti pored svoje dadilje. Svake noći, nakon što sam radila po 16 sati i konačno mogla da držim svoje dijete u rukama, moj svijet koji je preko dana bio pun anksioznosti, postajao je ćelija od najgorih napada panike.

– Jedne noći, oko 2 sata poslije ponoći, došla sam u urgentni centar, tražila psihijatra i dobila sam pomoć. Osjećala sam da više nemam izbora: tražila sam da me zadrže na psihijastrijskom liječenju. I ostala sam na psihijatrijskom odjeljenju nekoliko dana. Konačno sam osjećala da neko prepoznaje moj bol, ali nije bilo lako. Jedan od mojih ljekara potpuno je zanemario moje simptome, kao i mnoge moje kolege, čak i koleginice, niko nije mogao da vidi da sam u teškom stanju.

Sada glumica apeluje na druge ljude da budu otvoreniji u razgovorima o mentalnim bolestima, a za sebe kaže da će se sa ovim problemom još dugo boriti.

– Moj psihijatar i moj psihoterapeut su moji anđeli koje sam pronašla tokom ovog procesa. Objasnili su mi da je bilo veoma hrabro što sam potražila lijek za svoju bolest, da tražim pomoć i da se oporavim. Još uvijek se nadam da ću sve te tri stvari uraditi. Ali to je borba koja će vjerovatno trajati do kraja života – zaključila je Alyssa Milano, prenosi Noizz.

Slikovni rezultat za alyssa milano with son

Pročitajte još