Znate li zašto kraljica Elizabeth II nosi odjeću jarkih boja?

Piše: Redakcija

Ovog aprila kraljica Elizabeth II proslavila je svoj 92. rođendan i 66 godina otkako sjedi na tronu Velike Britanije. Sve vrijeme jedan od njenih zaštitnih znakova bili su kompleti jarkih, upadljivih boja.

Takve kombinacije boja i odijevanja često su bile povod za zbijanje šala te je tako vrhunac dostignut prilikom proslave njenog 90. rođendana. Tada je obukla neon zelenu kombinaciju i postala predmet ismijavanja na internetu kada su je mnogi nazivali žapcem Kermitom iz Muppet Show-a.

Tokom svoje vladavine nosila je odjeću u cijeloj paleti duginih boja, a u javnim nastupima često posezala za bojom fuksije, žutim i tirkiznim nijansama ili za moćnom kraljevski plavom bojom.

S druge strane, kraljica zapravo ima dobar razlog za ovakvo oblačenje. Ona želi da je u svakom trenutku prepoznatljiva u masi kako bi je svaki njen podanik lako uočio i vidio koliko god bio udaljen od nje.

– Želi se izdvojiti i biti uočljiva kako bi ljudi mogli reći da su vidjeli kraljicu – kazala je Sofija, grofica od Wessexa.

Iako ovo zvuči egocentrično iza ovakvog odijevanja i ponašanja kraljice Elizabethe II se zapravo krije dirljiva priča.

Naime, prilikom preuzimanja vlasti, tada veoma mlada Elizabeth, zaklela se da će služiti narodu, a upućeni kažu da je tu ulogu veoma ozbiljno shvatila i da je se pridržava sve do današnjih dana.

Noseći lako uočljivu odjeću, kraljica simbolično poručuje svakom podaniku svoje države da je tu za njega i da je on može vidjeti.

– Moraju me vidjeti kako bi vjerovali u mene – rekla je Elizabeth još kao djevojka.

Pročitajte još