Posljednje želje: Bonaparta tražio da se nakon smrti ošiša naćelavo, Jack Benny da se njegovoj ženi nosi crvena ruža, a Charles Dickens zabranio podizanje spomenika

Piše: Redakcija

Oporuke, odnosno testamenti koje ostavljaju poznate ličnosti jednako plijene pažnju kao i njihovi životi. Ovo su najneobičnije želje:

Jack Benny, poznati američki komičar, umro je 1974.godine u 80. godini života od raka gušterače. Njegova posljednja želja je bila da njegova žena, Mary Livingstone, dobije jednu crvenu ružu na godišnjicu njegove smrti. Ova romantična gesta trajala je sve do njene smrti, osam godina kasnije.

Marilyn Monroe, holivudska diva i najljepša plavuša imala je samo 36 godina kada je jednog dana popila preveliku dozu pilula u kombinaciji s alkoholom. Iako veoma mlada, glumica je već imala napisanu oporuku. U njoj je pisalo da Marilyn sve svoje stvari ostavlja svom učitelju glume i mentoru Lee Strasbergu. Zanimljivo je da Strasberg nije učinio apsolutno ništa sa njenim stvarima. Nakon njegove smrti, njegova žena prodala ih je na aukciji za vrtoglavih 13,4 miliona dolara.

Dva dana prije smrti, Janis Joplin sastavila je svoju oporuku u kojoj je stajalo da ostavlja 2,500 dolara za svoju posmrtnu zabavu u njenu čast u njenom najdražem klubu. Uslov je bio da zabava traje cijelu noć. Party se održao 26.10. 1970., u klubu Lion’s Share u Kaliforniji.
Jeste li čuli za Fredrica Johna Baura? Mnogi ne znaju za njega, ali svi znaju za svjetski poznatu marku čipsa – Pringles. Upravo je Fredric taj koji je osmislio pakovanje za ovu omiljenu grickalicu. Njegova posljednja želja bila je da bude sahranjen upravo u jednoj Pringles tubi.

Jedan od najvećih iluzionista i mađioničara, Harry Houdini, umro je davne 1926. godine. Ipak, prije smrti dogovorio se sa suprugom o tajnom znaku koji će on upotrijebiti da joj se javi nakon smrti. Njegova supruga je zbog toga svake Noći veštica, kada su duhovi najbliže svijetu živih, pokušavala stupiti u kontakt sa svojim mrtvim mužem. Priča ipak kaže da joj se on nikada nije javio.

Neobičan zahtjev imao je i poznati pisac Charles Dickens. Njegova posljednja želja bila je da ga ljudi pamte isključivo po njegovim djelima pa je zabranio dizanje spomenika i spomen-ploča u njegovu čast. Ipak, njegova posljednja želja nije ispunjena i spomenika u njegovu čast ima po cijelome svijetu.

Poznati rimski pjesnik Vergilije imao je veoma rigorozan zahtjev. Želio je da njegov najpoznatiji ep “Eneida” bude spaljen nakon njegove smrti. Njegova želja nije uslišena pa danas brojni ljubitelji umjetnosti mogu uživati u ovom remek djelu.

Uz smrt slavnog osvajača Napoleona Bonapartea veže se neobična anegdota. Navodno je Napoleon nakon smrti želio biti ošišan na ćelavo, a njegova kosa trebala je biti podijeljena njegovim prijateljima.

Jeremy Bentham bio je britanski filozof, reformator pravnog sistema i osnivač utilitarizma. Njegova posljednja želja bila je jedna od najoriginalnijih. Naime, on je tražio da poslije smrti njegovo tijelo bude preparirano, obučeno u njegovo odjeću i javno izloženo. Ono se i danas nalazi na Londonskom univerzitetu.

Izvor: “Dnevnik.hr”

[nggallery id=377]

Pročitajte još