Odlazak kraljice Elizabethe II u 96. godini: S krunom ili bez nje, bila je oličenje plemenitosti

Piše: L. K. P.

 

Britanska kraljica Elizabetha II umrla je u četvrtak, 8. septembra. Na prijestolju je bila od svoje 25. godine i većina Britanaca u svom životu nije znala za drugog vladara. Uz to je bila jedna od najprepoznatljivijih osoba u svijetu.

Charles je s majkom bio kad je umrla. On i njegova mlađa sestra, princeza Anne, bili su uz majčin krevet kada je izdahnula. Ostali članovi kraljevske porodice u Škotsku nisu stigli na vrijeme. Prinčevi William, Edward i Andrew došli su ubrzo nakon smrti, a princ Harry došao je tek navečer, nekoliko sati nakon što je vijest o smrti objavljena i u medijima.

Ljekari su obavijestili porodicu da je kraljici ostalo nekoliko sati života, pa su svi viši članovi porodice požurili da se oproste s njom.

Linija nasljeđivanja

Smrću kraljice Elizabethe II njen sin Charles postao je kralj Charles III i tako se linija nasljeđivanja britanskog prijestolja pomaknula za jedno mjesto.

Nasljednik britanskog prijestolja postao je princ William, koji je odmah naslijedio titulu vojvode od Cornwalla. Iste titule dobila je i njegova supruga Catherine, a njihova imena promijenjena su i na društvenim mrežama te su sada službeno vojvoda i vojvotkinja od Cornwalla i Cambridgea.

Međutim, princ William nije automatski postao princ od Walesa. Titulu princa od Walesa će mu dati novi kralj u skorijoj budućnosti. Dodjeljivanje titule princa od Walesa obavlja se ceremonijalno u Walesu. Tom prilikom Kate Middleton će postati nova princeza od Walesa i tako naslijediti legendarnu princezu Dianu.

Drugi u liniji nasljeđivanja britanske krune je devetogodišnji princ George, sin princa Williama. Treća u redu je njegova sestrica Charlotte, a najmlađi Louis je četvrti u redu za krunu.

Princ Harry, koji je prije dvije godine napustio kraljevske dužnosti, popeo se na peto mjesto u liniji nasljeđivanja, a slijede ga njegova djeca Archie i Lillibet.

Kada je George VI umro u snu u Sandringhamu u ranim jutarnjim satima 6. februara 1952., njegova najstarija kćerka, princeza Elizabetha, koja je u to vrijeme bila u posjetu Keniji sa svojim suprugom, odmah je postala kraljica Elizabetha II.

– Isti proces dogodit će se nakon smrti kraljice Elizabethe i preuzimanja prijestolja kralja Charlesa III – rekao je u parlamentu Robert Blackburn, profesor ustavnog prava na King’s Collegeu u Londonu. Međutim, nakon kraljicine rekordne vladavine, izdvajanje njenog imena, slike i ikonografije iz nacionalnog života u Ujedinjenom Kraljevstvu i diljem Commonwealtha trajat će mnogo duže.

Ovo su neke od stvari koje će se morati promijeniti: zastave, novčanice i kovanice, nacionalna himna, molitve, kraljevsko oružje, kraljevski nalozi, poštanski sandučići i marke, zakletve vjernosti i Commonwealth. Kraljicina smrt je neizvjestan trenutak za neke zemlje britanskog Commonwealtha, od kojih 14 zemalja priznaje monarha kao svog šefa države.

Upućeni kažu da gotovo nema Britanca koji uživo barem jednom nije vidio kraljicu Elizabethu II, a veliki dio tamošnjeg stanovništva na prijestolju pamti samo nju. Sedamdeset godina Elizabetha II bila je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Jamajke, Barbadosa, Bahama, Grenade, Papua Nove Gvineje, Solomonskih Otoka, Tuvalua, Svete Lucije, Svetog Vincenta i Grenadina, Antigve i Barbude, Belizea te Svetog Kristofora i Nevisa.

Nije rođena kao buduća kraljica

Elizabeth Alexandra Mary rođena je kao prva kćerka princa Alberta, vojvode od Yorka, 1926. godine. Rodila se za vrijeme vladavine svog djeda Georgea V te je njeno rođenje bilo relativno nebitno za tadašnje kraljevske prilike.

Smrću kralja Georgea V na prijestolje sjeda Edward VIII, koji u to vrijeme nije bio oženjen.  Smatralo se da će se novi kralj Edward VIII oženiti nakon što postane kralj i dobiti djecu koja će postati nasljednici. Međutim, to se nije dogodilo. Edward se jeste oženio, ali nakon što je abdicirao.

Praktično je za prijestolje Elizabethe II odgovorna i američka glumica Wallis Simpson, u koju se kralj Edward fatalno zaljubio. Wallis Simpson bila je dvostruko razvedena američka glumica, a kralja je britanska vlada upozorila da je narod nikada neće prihvatiti za kraljicu.

Edward je imao tri opcije: da abdicira i oženi Wallis, da prekine vezu s njom i oženi se “prikladnijom mladenkom” ili da se oženi Wallis bez obzira na volju naroda i vlade te tako izazove veliku ustavnu krizu. Kralj je izabrao prvo, te se zbog Wallis odrekao krune.

Kralj George VI bio je kralj od kraja 1936. godine do februara 1952. godine, kada je umro od raka pluća. Njegova kćerka i nasljednica Elizabetha u trenutku njegove smrti bila je u Keniji u društvu svog novopečenog supruga princa Philipa. Kad joj je umro otac, princeza Elizabetha postala je kraljica Elizabetha II sa samo 25 godina.

U braku s vojvodom od Edinburgha rodila je četvero djece: princa Charlesa, princezu Anne, princa Andrewa i princa Edwarda.

Iako su novije generacije simpatizirale kraljicu koja je monarhistima Velike Britanije bila simbol majke i nacionalnog ponosa, Elizabetha II nije uvijek bila omiljena. Popularnost kraljevske porodice proteklih je 70 godina imala ogromne uspone i padove, a takav tok pratila je i popularnost kraljice.

Jedan od momenata kada je Elizabetha II razbjesnila Britance bio je nakon smrti princeze Diane, 1997. godine. Omiljena članica kraljevske porodice poginula je u Parizu 31. augusta 1997., a britanska javnost čekala je pet dana da im se kraljica obrati.

Na kraju je to i učinila, javila se putem BBC-a te preminuloj princezi odala počast. Diana je, iako razvedena od Charlesa, dobila kraljevsku sahranu i sve počasti koje idu uz nju, a kraljica se i blago naklonila njenom lijesu dok je trajala procesija.

Kritičari Elizabethe II proteklih su joj godina zamjerali rezerviranost, pogotovo kada je riječ o odnosu s djecom. Neki od njih tvrdili su da se za života više brinula o konjima i psima nego o svoje četvero djece.

Četvero djece

Kraljica je četvero djece rodila u palači, a niko od njih nikada nije pohađao javnu školu. Nikad ih nije vodila na putovanja, kao što su to kasnije činile Diana i Kate Middleton, niti ih je ljubila i grlila u javnosti. I sam princ Harry jedne prilike ju je optužio da je bila loša majka Charlesu, koji je postao loš otac njemu.

Njena djeca su, na kraju, izazvala sve kraljevske skandale koji su se dogodili u posljednjih četrdeset godina.

Troje od četvero njene djece brak je završilo skandaloznim razvodima, a ako se tu dodaju optužbe na račun princa Andrewa za pedofiliju, sramotne snimke njene bivše snahe Sarah Ferguson s ljetovanja s ljubavnikom te dramatičan razvod Charlesa i Diane, može se reći da su joj djeca zadavala glavobolje od početka osamdesetih do kraja života.

Ipak, ako je moguće u 21. stoljeću za nekoga reći da je sjajno obavljao posao monarha, to je vjerovatno Elizabetha II.

 

Fanovi kraljevske porodice i monarhisti širom svijeta Elizabethu II su cijenili zbog njene posvećenosti dužnosti kraljice. Tokom svoje 70-godišnje vladavine Elizabetha je obavila 21 hiljadu angažmana, što uključuje govore, posjete i sve ostale aktivnosti koje su u opisu posla. Elizabetha je i u poodmakloj životnoj dobi obavljala otprilike 300 angažmana godišnje.

Rijetko je kršila pravila ponašanja i tradiciju kraljevske porodice. Oni koji su je poznavali opisivali su je kao iznimno duhovitu ženu, ali se u javnosti nije često šalila. Ipak, proteklih godina javnosti je otkrila i svoju zabavnu stranu.

Tako je, 2012. godine snimila skeč s Jamesom Bondom uoči otvaranja Olimpijskih igara u Londonu, a za platinasti jubilej snimila je veoma duhovit skeč s medvjedićem Paddingtonom. Ponekad joj se u službenim govorima znala omaknuti i pokoja šala na vlastiti račun. U javnosti nikad nije zaplakala.

Londonski most je srušen

Nakon smrti kraljice Elizabethe II, u četvrtak u dobi od 96 godina, monarhija ima razrađeni plan kako bi trebali izgledati naredni dani do njenog grandioznog sprovoda u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Ovaj povijesni slijed nakon smrti kraljice koja je vladala 70 godina i sedam mjeseci, nabijen velikim emocijama, pomno je pripreman godinama kao plan “Londonski most je srušen” (London Bridge is down). Tome je dodana operacija “Jednorog”, predviđena u slučaju da kraljica umre u Škotskoj, što se i dogodilo. Šefovi država iz cijelog svijeta će doputovati i pridružiti se članovima kraljevske porodice, kako bi se sjetili života i djela kraljice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Britanski političari i bivši premijeri također će biti tamo. Dan sahrane će početi prenosom kovčega iz Westminsterske palače u Westminstersku opatiju lafetom Kraljevske mornarice.

Svijet oplakuje kraljicu

Smrt kraljice Elizabethe II, čija je vladavina dovela Veliku Britaniju kroz decenije promjena, viđena je i osjetila se širom svijeta. Od cvijeća koje prekriva kapije Buckinghamske palače, preko slika Elizabethe koja se uzdiže iznad Times Squarea do statue Krista Otkupitelja koja svijetli u bojama britanske zastave, svijet je tugovao. U Sydneyu je muškarac zastao klečeći nad cvijećem ispred zgrade Vlade. U Washingtonu na Capitol Hillu američka zastava se vihori na pola koplja iznad američkog Capitola, a u Keniji su slike monarha preplavile naslovne stranice novina. Kraljica Elizabetha postala je globalna ikona smirenosti i snage kroz godine političkih preokreta i društvenih promjena, kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Ljubav s princom Philipom

Najdugovječniji monarh u britanskoj historiji, 96-godišnja kraljica, mogla se cijeli život pohvaliti čeličnim zdravljem, no, kako pišu britanski mediji, ono se počelo naglo urušavati nakon što je preminuo njen voljeni suprug Philip, u aprilu 2021. Tek nekoliko mjeseci nakon njegove smrti, kraljica je provela noć u bolnici, a razlog nije otkriven javnosti. Kad se poslije toga počela pojavljivati u javnosti, primijetile su se poteškoće u njenim kretnjama.

Ljubavna priča kraljice Elizabethe II i princa nije počela pri prvom susretu. Upoznali su se još kao djeca, na jednom vjenčanju, a nakon što su se godinama kasnije ponovno sreli, zaljubili su se. Par je u svojim zajedničkim godinama prošao kroz brojne uspone i padove unutar porodice i i unutar Monarhije, a njihov odnos pun potpore uvijek je budio zanimanje javnosti.

Par se prvi put sreo 1934., a nekoliko godina kasnije 1939., sreli su se ponovno, nakon čega se njihov odnos počeo razvijati, prvo iz prijateljske razmjene pisama, a zatim su se i zaljubili. Zaručili su se u julu 1947., a vjenčali nekoliko mjeseci kasnije, u novembru iste godine, u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Njihovo kraljevsko vjenčanje, na koje je bilo pozvano dvije hiljade zvanica, bilo je prvo koje je ikad prenošeno uživo putem BBC Radija. Kraljica je nosila vjenčanicu koju za nju dizajnirao Norman Hartnell i tijaru kraljice Mary.

Za njihovu 50. godišnjicu braka, 1997., kraljica je u govoru posvećenom svom suprugu rekla: “On je neko ko ne prihvata komplimente lako, ali je jednostavno moja snaga tokom svih ovih godina. Ja i njegova cijela porodica, ova i mnoge druge zemlje, dugujemo mu više nego što će on to ikada priznati, a mi znati”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Svaka godišnjica braka ovog kraljevskog para svečano je proslavljena pa je tako 2007. bila održana i posebna svečanost povodom njihove dijamantne godišnjice, odnosno 60 godina braka.  Svečanosti je prisustvovalo još deset parova koji su 60 godina braka, također, obilježili tog datuma.

Brak kraljice Elizabethe II i princa Philipa trajao je duže od 70 godina te je najduži u historiji britanske kraljevske porodice, a i među najuspješnijima. Kraljica Elizabetha i princ Philip u javnosti su uvijek bili oličenje ujedinjenosti i simbol dugovječne ljubavi i poštovanja.

Pročitajte još