Buduće evropske kraljice: Život između nove ljubavi i stare dužnosti

Piše: L. K. P.

U posljednjih nekoliko desetljeća mnoge su evropske kraljevske porodice prilagodile svoje zakone o nasljeđivanju. Prema tome, braća više ne bi trebala moći prestići svoje starije sestre u liniji nasljeđivanja. Ali, tek sada postaje vidljiva posljedica ove kraljevske modernizacijske mjere.

Na rođendanskoj proslavi princeze Ingrid Alexandre sredinom juna, koja je u januaru napunila 18 godina, petero budućih kraljevskih prijestolonasljednika poziralo je za jedinstvenu fotografiju. Četiri od njih su princeze. Da se zakoni nisu promijenili, na njemu bi se pojavila samo Amalija od Nizozemske uz četiri, ponekad mnogo mlađa princa.

Od budućih evropskih kraljica nedostajala je samo španska princeza Leonor, koja zbog školskih obaveza nije mogla doputovati na rođendan.

U novoj epizodi „Dvorskih šaputanja“ voditelj Thomas Brinkmann i kraljevski stručnjak Charlot Brutscher razgovarali su o mladim prijestolonasljednicima. Dok druge djevojke tulumare i prvi put okuse ljubav, prve ljubavi princeza brzo postaju državna stvar.

Poput mladih prijestolonasljednika, švedska princeza Madeleine (40) i princ William (39) odrasli su uz izazove kraljevskog života. Međutim, kraljeva kćerka Madeleine povukla je uže i okrenula leđa protokolu, bontonu i drugima. To nije bila opcija za vojvodu od Cambridgea. No, koliko god bili različiti, jedno im je zajedničko, porodice su im na prvom mjestu.

Ceremonijalne dužnosti

Kako princeza Amalia, princeza Ingrid Alexandra, princeza Elisabeth i princeza Leonor uspijevaju balansirati između života buduće kraljice i života tinejdžerice.

Nizozemska princeza Amalia prošle je godine počela preuzimati neke ceremonijalne dužnosti za kuću Orange. Ali, budući da je krenula na fakultet u Amsterdamu, odbila je novac koji treba dobijati za obavljanje kraljevskih dužnosti.

Kraljevska informativna služba (RVD) zamolila je da se poštuje njena privatnost tokom boravka u kampusu.

Najstarija kćerka kralja Vilima-Aleksandra studirat će političke nauke i ekonomiju od septembra 2022. i živjeti u iznajmljenom smještaju s još nekoliko studenata.

Povremeno je radila kao konobarica dok je išla u školu, a nakon što je navršila 18 godina prošle godine, počela je preuzimati neke ceremonijalne dužnosti za kuću Orange, koja je zadržala podršku većine Nizozemaca.

Iako planira život u javnoj službi, radije ne bi zasjela na tron još neko vrijeme, rekla je princeza Amalia u odobrenoj biografiji objavljenoj prošle godine.

Pravi sportski tip

Norveška princeza Ingrid Aleksandra, zahvaljujući promjeni zakona u prošlom stoljeću, 1990. godine, jednog će dana postati druga norveška kraljica ikad, kad se popne na prijestolje nakon svog oca, prijestolonasljednika Haakona. Prva kraljica bila je Margareta u 15. stoljeću. Princezina majka, prijestolonasljednica Mette-Marit, ima starijeg sina po imenu Marius Borg Hoiby iz prethodne veze, koji nije dio nasljedne linije Monarhije.

Ingrid Alexandra za svoj 18. rođendan dobila je vlastiti ured u Kraljevskoj palači. U budućnosti će imati više službenih angažmana u ime kraljevske porodice, ali će u godinama koje dolaze njen glavni fokus biti na obrazovanju.

Buduća kraljica Norveške inače je pravi sportski tip. Voli skijanje, kik boks i sportove na vodi, a prošle godine osvojila je nacionalno juniorsko prvenstvo u surfanju. Cijela je porodica viđana kako zajedno surfa. U sklopu obaveznih vojnih aktivnosti uoči 18. rođendana, Ingrid Alexandra je posjetila i bazu Kraljevskih zračnih snaga Norveške u Bodou, gdje je letjela u borbenom avionu F-16.

Buduća belgijska kraljica Elizabetha je kao i njen otac, odrasla pod budnim okom kamere. Kao djetetu joj je rečeno da se smije i rukuje, jer će to raditi do kraja života. S devet godina je otvorila dječiju bolnicu koja je nosila njeno ime. Sa 12 godina se obratila naciji na tri zvanična jezika, a njen 18. rođendan je direktno prenosila televizija.

Tek posljednjih mjeseci ona je u potpunosti došla u centar pažnje. Do sada je pažnja koju je Elizabetha dobijala bila izuzetno pozitivna. „Vogue“ ju je proglasio jednom od najelegantnijih princeza.

Ona je student Kraljevske vojne akademije u Arlonu, gde je i njen otac proveo tri godine kada je bio tinejdžer.

Više odgovornosti

Princeza od Girone je titula koju nosi upravo Leonor, 16-godišnjakinja koja će jednog dana biti kraljica Španije.

Njen službeni naslov je “Njeno kraljevsko visočanstvo doña Leonor de Todos los Santos de Borbón y Ortiz, princeza Asturije, princeza od Girone, princeza od Viane, vojvotkinja od Montblanca, grofica Cervera i dama od Balagera”.

Iako očekujemo da će mladi članovi kraljevske porodice živjeti svoje živote, možda malo drugačije od prosječnih tinejdžera, čini se kao da princeza Leonor preuzima više odgovornosti od svojih kolega koji nose tijaru. Možda to ima neke veze s time što je prva u redu za špansko prijestolje. Princeza Leonor bit će prva kraljica Španije od 1800-ih.

Leonor pohađa prestižni UWC Atlantic College u velškom selu Vale of Glamorgan. Tu će princeza završiti svoje školovanje, studirajući na poznatom programu International Baccalaureate. Njeni roditelji plaćaju 116.000 dolara za kurseve.

No, ono što je najimpresivnije jeste da je tinejdžerica sama upisala školu, polažući nekoliko testova anonimno. Škola, koja se nalazi u dvorcu sv. Donata iz 12. stoljeća, navodno, prima učenike iz 150 zemalja, a kraljevska porodica ističe njen „otvoreni i kritički pristup“ učenju.

Pročitajte još