Mogu li žene i muškarci biti prijatelji

Piše: Azra

Pitanje mogu li žene i muškarci biti prijatelji – datira barem od vremena kada su žene napokon izašle iz kuća, i kada je shvaćeno da im nije isključivo mjesto za šporetom.

Koliko puta ste se našli u društvu u kojem su se vodile polemike o žensko-muškim prijateljstvima. I – da li je ikada postignut konsenzus? Nije, kao što nije niti o bilo čemu u životu.

Zašto je onda ovo pitanje toliko škakljivo i intigantno. Zato, što je, ruku na srce, u ovim prijateljstvima veoma često, ali ne uvijek, jedna strana – zaljubljena. Pa, eto, kad onu drugu stranu ne može imati kao partnera, neka bude daj šta daš.

Pletu se oko ovakvih prijateljstava često i nevjerovatne priče ljubomornih i dokonih posmatrača, iz kojih kada odvadiš izmaštano ne ostane ništa.

Opet, svjedok sam i istinskim prijateljstvima između dva spola, pa kažu: „Oni su kao brat i sestra“. Mada činjenica da je neke osobe rodila ista majka ne garantira bezuslovnu ljubav, odanost i vezanost.

A u današnje vrijeme ljubav ne mora biti bezuslovno između ženskog i muškog spola.

Pa, šta je onda?

Prijateljstvo je nekad ljepše, veće i  trajnije od ljubavne veze. Zato njegujte prijateljstva bez obzira u kojoj su varijanti , bez obzira na spol, godine, bračno stanje, udaljenost …

A, da ima i ljubavnih veza,koje su krenule iz prijateljstva, i koje ne zaboravite dok ste živi. Ima.

Pročitajte još