Donose li pare sreću

Piše: Azra

„Nije sreća para puna vreća, to znaju oni što je imaju“, stih je jedne pjesme Dine Merlina. Mnogi, koji baš nemaju vreću para kod kuće, zasigurno će na ovo odmahnuti glavom.

-Vidio bi ti da ih ja imam na gomili kako bi bio sretan – često se čuje.

No, da li mnogo para zaista i bezuvjetno donosi sreću?

Kada onima s početka teksta, koji odmahuju glavom, kažete da su najljepše i najdragocjenije stvari besplatne, oni će opet odmahnuti glavom.

A tako jeste. Jer, kad se ujutro probudite zdravi, imate da jedete, i navečer opet imate to isto mjesto za spavanje, a mnogi to nažalost nemaju, zar to nije to bogatstvo.

Je li bogatstvo kada su djeca, onima koji ih imaju, zdrava? Je li bogatstvo kada imate žive roditelje pa ih možete u svakom trenutku nazvati. Je li bogatstvo sestra, brat, prijateljica…?

Je  li bogatstvo uživanje na suncu? Ono pripada svima, niko nema ekskluzivno pravo na njega.

Jasno je da se ovaj niz može nastavljati gotovo u nedogled.

A da li je lijepo imatati para? Naravo da jeste. Mnogo stvari s parama je  jednostavnije, nekada i ljepše.

Ipak, kolio puta ste se našli u situaciji da bi dali sve pare svijeta samo da možete nešto vratiti, popraviti, promijeniti. A ne možete.

Dakle, s parama se ne može kupiti sve. Mnogo toga možemo,  ali nikada ne treba postati njihov rob. Uživajte u divnim stvarima za koje vam ne treba ništa, nego samo da širom otvorite oči i vidite šta vam se sve nudi.

Pročitajte još