Dr. Hadžović-Džuvo: Riječi pogubnije od virusa, glad i PTSP će biti daleko veći problem

Piše: Redakcija

Prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo, doktorica fiziologije čovjeka, redovna profesorica Univerziteta u Sarajevu, bivša dekanesa sarajevskog Medicinskog fakulteta, na svom Facebook profilu podijelila je tekst koji je naišao u velikom broju na odobravanje javnosti.

-Epidemiologija je barem 50% psihologija. Djelovanje virusa MOŽE biti i pogubno, ali prateći psihološki efekti – strah, panika, nemir dugoročno su SIGURNO pogubni za većinu. Oni koji rade svaki dan sa pacijentima to već vide. Zato pazite šta pišete na društvenim mrežama , posebno oni koji su kod ljudi stekli povjerenje po drugim osnovama (uključujući i medije). Vaše riječi mogu biti pogubnije od virusa. Razmislite, provjerite pa komentarišite. Svoje lične strahove, koji mogu biti i opravdani, ostavite među četiri zida, razmijenite ih sa svojim najbližim ili psiholozima, doktorima ako je potrebno….Ako ne možete drugačije, napišite na zidu, ali promijenite privatnost u “samo ja”. Strahovi u epidemijama prelazni su jednako kao i virus, a ubijaju “tiho”.

Epidemiologija je barem 50% psihologija. Djelovanje virusa MOŽE biti i pogubno, ali prateći psihološki efekti – strah,…

Gepostet von Almira Hadžović-Džuvo am Dienstag, 7. Juli 2020

Brojni korisnici društvenih mreža podijelili su ovaj post dr. Hadžović-Džuvo, konstatirajući da se njime opravdano ukazuje na posljedice “nesvjesnog” i nenamjernog širenja straha i panike među stanovništvom.

-Dobro je da si skrenula pažnju svima, da se ne igraju doktora i općedrušvenih tumača ove pandemije – napisao je jedan od prijatelja dr. Hadžović-Džuvo, profesor s Pravnog fakulteta u Sarajevu Borislav Petrović.

Inače, dr. Hadžović-Džuvo upozorava posebno na važnost informacija koje prenose mediji o porastu broja gladnih u Bosni i Hercegovini, što potvrđuju podaci o sve većem broju korisnika narodnih kuhinja.

– Glad i PTSP bit će daleko veći problem od onog koji imamo. Neki su distancu shvatili kao distancu i od realnosti – smatra dr. Hadžović-Džuvo.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti