S dunjama treba se naoružati strpljenjem, ali i dobrim nožem, no, ubrzo ćete se prepustiti njihovom prekrasnom mirisu. Iako često priprema zimnice od dunje zahtjeva mnogo vremena, sam kraj se isplati, jer su ukusne, zdrave i pune vitamina
Stari Grci i Rimljani koristili su dunju kao blago sredstvo protiv proljeva, tanin i sluz. Dunje se koriste za izradu emulzija i kompota protiv kašlja, ali i kao voda za obloge, umiruje opekotine. Njeni pripravci koriste se i u kozmetičkoj industriji posebno za izradu različitih losiona. Od dunjinog sjemena proizvode se lijekovi.
Pri pripravljanju čaja i kompota potrebno je koristiti cijele sjemenke jer zdrobljene mogu biti štetne. Zdrobljene sjemenke mogu uzrokovati trovanje. Napitci od dunja; sok, čaj, kompot, osvježavaju i jačaju sluznicu usta, želuca i crijeva. Korisni su u slučaju proljeva. Ljekoviti su plodovi, listovi i sjeme. Sluz dunjina sjemena priprema se stavljanjem sjemena u vodu, a primjenjuje se za liječenje rana nastalih kod dugotrajnog ležanja bolesnika, opekotina i kao sredstvo kojim se natope oblozi kod upaljenih očiju i otvorene, ispucale kože.
Zahvaljujući sluzi i pektinu, dunja je veoma dobra kod liječenja upale ždrijela i sluznice te krajnika i dišnih puteva. Kod upale želučane i crijevne sluznice preporučuje se kuhana dunja koja, također, ublažava i proljeve. Plod dunje izvrsno je sredstvo za liječenje anemije. Sok od dunja, ukuhan s jednakim dijelom šećera, dobro je sredstvo protiv prsnih bolesti i bolesti grla.
Kompot od dunja, jabuka i krušaka
Sastojci:
2 dunje
velika kruška
velika jabuka
štapić cimeta
vanilin šećer
smeđi šećer ili med
voda
Priprema:
Voće ogulite, odstranite mu tvrdu unutrašnjost i koštice pa ga narežite. Stavite u posudu s medom ili šećerom, dodajte vanilin šećer, ulijte malo vode i ostavite da se kuha na laganoj vatri nekoliko minuta. Zatim dodajte štapić cimeta i ulijte vode prema procjeni. Kuhajte dok voće ne omekša, ali pazite da vam se ne raspadne. Sipajte u čaše ili ukrasne teglice i poslužite.
Tart s dunjama
Sastojci:
5 dunja
5 šoljica vode
šoljica meda
sok jednog limuna
mahuna vanilije
lisnato tijesto
pistacije
vrhnje ili grčki jogurt
Priprema:
U zdjelu stavite vodu, med, limunov sok i vaniliju. Kuhajte na laganoj vatri dok med ne nestane. Ogulite, izdubite tvrdu unutrašnjost dunja i narežite ih na jednake komade, ne pretanke, neka budu malo deblji. Dunje stavite u pripremljenu tečnost i kuhajte ih dok ne omekšaju. Povremeno nježno promiješajte. Kada su gotove, ostavite ih sa strane da se ohlade na sobnoj temperaturi. Razvaljajte lisnato tijesto. U okrugli oblik za pečenje stavite pola šoljice tečnosti u kojoj su se kuhale dunje pa poslažite ukrug dunje da izgleda kao cvijet. Preko dunja položite lisnato tijesto i pecite oko 35 do 40 minuta na 180 stepeni. Neka se ohladi kad se ispeče kako biste lakše izvadili kolač i preokrenuli ga. Poslužite s grčkim jogurtom ili umućenim vrhnjem u koje ste dodali malo mljevenog kardamoma i pospite sve sjeckanim pistacijama.
Pekmez od dunja bez šećera
Sastojci:
800 g dunja,
8 kašičica stevije,
200 ml vode,
kašičica soka od limuna.
Priprema:
Dunje operite, ogulite, prerežite na pola i očistite od sjemenki te narežite na kockice. Stavite ih u lonac i zasladite s osam kašičica stevije i dodajte 200 ml vode te kuhajte 20 minuta. Nakon 20 minuta dodajte limunov sok promiješajte i kuhajte još 5 minuta. Nakon 5 minuta ugasite vatru i izmiksajte smjesu štapnim mikserom. Vrući pekmez izlijte u čiste i zagrijane tegle i zatvorite metalnim poklopcima.
Dobro je znati
Dunje se ne mogu konzumirati sirove, već kuhane ili pečene. Koriste se za pripremu kompota, želea, marmelada i voćnih kašica. Inače, riječ marmelada potječe od portugalske riječi za dunju – marmelo. Dunje se dobro slažu s pečenim mesom, piletinom, patkom, junetinom ili mesom divljači, a posebno ako se meso peče zajedno s dunjama ili se već pečeno meso poslužuje s umakom od dunja. Sadrži: proteine, masti, ugljikohidrate, dijetalna vlakna, bakar, taninske tvari, vitamin c, beta karoten, pektin.