Do bijelih zuba na prirodan način

Piše: L. B.

Možete imati pravilno raspoređene zube, ali samo ako su savršeno bijeli oni će učiniti vaš osmijeh magičnim i šarmantim. Žuti zubi prosto ne blješte dovoljno da bi privukli pažnju! Ako je i privuku, ona nije pozitivna.

Odlazak u ordinaciju na izbjeljivanje zuba nije iskustvo za svačiji džep (cijene u privatnim ordinacijama se kreću CC 300 KM po jednoj vilici). Srećom, postoji način da izbijelite zube kod kuće.

Teško je znati kako izbijeliti zube ukoliko ne znate zašto su oni uopšte žuti. Glavni uzrok žutih zuba je konzumiranje namirnica koje vremenom istanjuju zubnu gleđ ili mijenjaju njenu boju.

Zubna gleđ odgovorna je za boju vaših zuba. Ispod nje nalazi se sloj zuba koji se naziva dentin i koji je svijetlo braon boje. Također, loša i neredovna higijena je jedan od faktora zbog kojih vaši zubi možda ne blistaju od bjeline.

Upotreba nekih antbiotika kao i genestko naslijeđe također mogu da odigraju svoj dio uloge. Glavni krivci za žute zube su pretjerano konzumiranje kafe, crnog vina, čajeva i generalno pića koji imaju tamniju boju. Druge namirnice ipak utječu tako što nagrizaju zubnu gleđ i ubrzavaju njeno tanjenje pa ona postaje providnija. Takve namirnice su gazirani napici, kisele namirnice i slatkiši. Pušenje je još jedan nezaobilazan faktor koji će doprinijeti da vam, pored pluća, potamne i zubi!

 

Hrana koja izbjeljuje zube

Zapravo postoje namirnice koje možete jesti, a koje mogu da potpomognu prirodno izbjeljivanje zuba, a koje su mahom biljnog porijekla.

 

Jagode

Ona  ima maličnu kiselinu koja pomaže da vaši zubi budu bjelji. Nažalost, nema ih tokom cijele godine ili ih ima po narazumnoj cijeni. Treba li to da iskoristite kao izgovor za žute zube? Možete, ako volite izgovore. Ako ne, potražite rješenje u nekoj drugoj, uvijek dostupnoj namirnici.

Jabuka

Da biste savladali i pojeli  jednu jabuku, potrebno je dosta žvakanja, a to podstiče proizvodnju pljuvačke koja ispira sve ono što bi moglo da ostavi žute mrlje na vašim zubima.

Orašasti plodovi

Oni čiste zube tako što usitnjeni u ustima djeluju kao abrazivno sredstvo na vašu zubnu gleđ.

Brokula

Bogata je gvožđem, a ono stvara svojsvrsnu barijeru protiv kiselina iz hrane koje mogu da ugroze bjelinu i kvalitet vaših zuba.

Karfiol

Kao i jabuka, i karfiol zahtjeva dosta truda da bi se njegova vlakna sažvakala, a time pospješuje proizvodnju pljuvačke. Na isti način djeluju i celer i mrkva.

Bijeli luk

On sadrži alicin koji djeluje protiv bakterija. Iako možda nije najprijatnijeg mirisa, na ovaj način možete da spriječite pojavu žutih zuba, a nije ga na odmet pojesti radi sveopšteg zdravlja.

Što vam više vremena treba da sažvat ćete hranu, proizvodnja pljuvačke je veća, i bolja je zaštita vaših zuba.

Hrana koju treba izbjegavati

Hranu punu šećera, a posebno onu koja se lijepi za zube. Začine obojene tamnim bojama (recimo aleva paprika, biber i slično). Čajeve, kafu, crveno vino i ostala pića u tamnim bojama. Previše citrusa (narandže, limun itd.) jer previše kiseline uništava zubnu gleđ. Budite umjereni, a kiselinu neutrališite tako što ćete poslije obroka isprati usta i popiti čašu vode.

 

Soda bikarbona i limun

Soda bikarbona i limun za zube se koriste tako što se od njih naprava pasta. Ne treba vam neka specijalna vještina. Potrebno je da iscjedite limunov sok i pomješate sa sodom bikarbonom, ali ne previše. Smjesa treba da bude gusta, poput paste. Limunov sok djeluje kao prirodni izbjeljivač, dok soda bikarbona djeluje kao abraziv i  ublažava djejstvo limunove kiselina.

Izbeljivanje zuba sodom bikarbonom bez limuna također može da pomogne. Umjesto limunovog soka dodajte malo vode. Ovo je odlična opcija onda kada ustanovite da je uzrok vaših žutih zuba povećana kiselost u ustima. Soda bikarbona je baza, pa neutrališe kiselost.

Kada je izbeljivanje zuba sodom bikarbonom u pitanju, nerijetko se mogu naći tvrdnje da ona može da ošteti zubnu gleđ jer djeluje kao abraziv. Istina je, zapravo, da na isti način djeluju i paste za zube. Ni sa jednim ni sa drugim ne treba pretjerivati.

 

Savjet +

Redovno mijenjajte četkicu za zube, na svaka 2-3 mjeseca.

Očistite i jezik, često je pun bakterija koja lako pređu na zube

Isprobajte jabukovo sirće. Kada završite sa pranjem zuba, isperite usta jabukovim sirćetom i riješite se žutih mrlja.

Ne bacajte koru od banane. Umjesto toga, nakon pranja zuba, istrljajte ih sa unutrašnjim dijelom kore.

Pročitajte još