8 načina kako trčanje zimi učiniti zanimljivim

Piše: S. M.

Uz odgovarajuću opremu, način razmišljanja, dobru pripremu i jak motiv možete itekako odraditi vrhunske treninge

Trčanje više nije stil života, to je za mnoge život. Ponekad nam se čini da se godišnja doba mijenjaju preko noći. Jednog dana otkucavate kilometre po toplim i sunčanim temperaturama, a sljedećeg jutra ta temperatura padne ispod nule, a vaša ruta se završava sa snijegom. Ali, zimsko trčanje ne mora biti uvijek loša ideja. Uz odgovarajuću opremu, način razmišljanja, dobru pripremu i jak motiv možete itekako odraditi vrhunske treninge. Umjesto da se vratite udobnosti doma – ili pokrenete traku za trčanje – koristite ovih osam savjeta stručnjaka za trčanje po hladnom vremenu, kako biste najbolje iskoristili svoje zimsko trčanje kada zahladni.

1. Nagradite sebe poslije

Namamiti sebe pred vratima s obećanjem nagrade na kraju – bilo da je to nadoknada s prijateljem ili neki kolač – djeluje. Izuzetno je bitna motivacija samog sebe da bi se počeo bilo koji proces. Posebno je to dobro uraditi kada je veliki minus vani, jer većina nas smatra da ćemo se prehladiti ukoliko se odlučimo na trening u prirodi zimi. No, upravo je suprotno. Ne samo da ćete se osjećati dobro, već će vam i vaš organizam biti zahvalan.

2. Nosite adekvatnu obuću

Odabir adekvatne sportske obuće itekako je bitan, ne samo zbog samog osjećaja, već i sigurnosti, ali i zglobova, kičme i naravno samih stopala. Prije svega, ne smiju biti klizave, a osim udobnosti, za trčanje zimi, pronađite toplu i vodonepropusnu obuću. Važno je da sprečava ulazak vlage. Birajte obuću s funkcionalnim membranama. Nosite i čarape koje uklanjaju vlagu, ali zadržavaju noge toplim, te ne izazivaju iritaciju i svrab kože.

3. Obucite se kao da je toplije

Želite da vam je toplo, a da se ne znojite: Pravilo je da se oblačite kao da je toplije za 10 do 20 stepeni. Trebalo bi vam biti malo hladno kad počnete. Birajte trenerke čiji gornji dio ima patentne zatvarače na vratu, kako biste ga lakše oslobodili u slučaju da se počnete znojiti, a kako biste spriječili da na taj način navučete prehladu.

4. Zablistajte

Nosite reflektirajuću, fluorescentnu opremu i nemojte se stidjeti osvijetliti se poput disko lopte. Posebno je to potrebno ukoliko trenirate u večernjim satima, treneri preporučuju da tada upotrebljavate i prednje svjetlo ili se služite baterijom – manje da biste mogli vidjeti kuda idete, a više da bi vas ljudi mogli primijetiti.

5. Zagrijte se prvo

Da biste uopće krenuli trčati, od izuzetne je važnosti adekvatno se razgibati i zagrijati. Zagrijte se dovoljno da se cirkulacija sama pokrene bez znojenja. Trčite gore-dolje stepenicama, koristite konopac za preskakanje ili napravite nekoliko yoga pozdrava Suncu. A i  brzo čišćenje kuće također može biti od velike koristi.

6. Nadmudrite vjetar

Počnite trčanje s vjetrom i završite s njim tako da vam je za leđima, na taj način vam neće naštetiti ako ste se malo više oznojili. Trčite uz vjetar 10-ak minuta, a potom se okrenite da trčite s vjetrom u leđa pet minuta i ponovite. U svakom slučaju, koristit će i maske za lice da se zaštitite. Njih barem u današnje vrijeme imamo napretek.

7. Budite fleksibilni s tempom i kilometražom

Ako ne možete trčati u dijelovima dana kada su temperature najhladnije, trčite dva puta dnevno, tri kilometra ujutro i tri navečer. To je bolje nego raditi jednu dugu trku od šest kilometara, gdje ćete se ipak smrzuti i na kraju biti jako umorni.

8. Krećite se brzo

Tjelesna temperatura pada čim prestanete trčati. Čim završite s treningom presvucite se – od glave do pete i to što je prije moguće. Žene moraju brzo izaći iz vlažnih sportskih grudnjaka. Preko mokre kose obavezno nosite toplu i suhu kapu dok ne stignete kući. Popijte nešto vruće – čaj je sjajan, ali supa ima dvostruku korist, jer vam daje zalihe proteina i natrija, dok vas istovremeno zagrijava. Ako niste u mogućnosti otići kući odmah nakon treninga, otiđite  u kafić i koristite toalet da se presvučete, a onda se opustite uz kafu i peciva. U automobilu nosite termosicu zelenog čaja ili vruću čokoladu, kako biste nakon trčanja uživali u vožnji.

Pročitajte još