Čaša obične vode najbolji je prijatelj vašeg organizma, a ona može postati još blagotvornija dodate li joj začine ljekovitih svojstava. Dobit ćete superzdrav napitak za pospješavanje probave i čišćenje organizma.
- Svježe iscijeđeni limunov sok ili sok grejpa
Limun i grejp odlični su izvori vitamina C, vrlo važnog antioksidanta koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu. Također su dobri pročišćivači organizma te potiču probavu. Iscijedite pola limuna ili limete u bocu vode.
- Svježi listovi metvice
Biljku metvice možete i sami uzgojiti u vrtu, na balkonu, a rast će i ako je držite unutra, samo je stavite pored prozora kako bi dobila dovoljno svjetla. Metvica, poznata i kao menta, aktivira žlijezde slinovnice i probavne enzime koji pomažu tijelu da apsorbira hranjive tvari iz hrane. Zbog svojih umirujućih svojstava pomaže kod želučanih tegoba.
- Klinčić
Osim što pomaže kod problema s probavnim sistemom, uspješno se bori protiv parazita koji se mogu naći u ljudskom organizmu. Ubacite u vodu tri do pet cijelih klinčića i ostavite da malo odstoje kako bi dali aromu vodi. Kad popijete vodu, klinčić možete pojesti, samo pazite jer je dosta ljut.
- Korijen đumbira
Đumbir se već stoljećima koristi kao lijek kod loše probave, grčeva, mučnine i plinova. Uz to pospješuje cirkulaciju te djeluje protuupalno i protuvirusno. Đumbir veličine palca narežite na kockice i dodajte vodi. Kao i kod metvice, kad popijete vodu, đumbir možete pojesti, ali pažljivo jer je također vrlo aromatičan.
- Kriške svježeg krastavca
Krastavci vodi daju fini svježi okus, a zato što plutaju možete ih jesti dok pijete vodu. Pomažu u uklanjanju toksina iz probavnog sustava te opskrbljuju tijelo vodom. Ne samo da sadrže antioksidanse i vlakna nego i pospješuju proizvodnju inzulina u gušterači. Kriške svježeg krastavca narežite na kvadratiće kako biste ih lako mogli jesti dok pijete vodu.
- Cimet
Odličan je lijek protiv gljivica i virusa te pomaže kod loše probave. Pospješuje cirkulaciju, razgrađivanje masnoća tokom probave i reguliranje glukoze u krvi tako što usporava vrijeme potrebno da hrana iz želuca ode u tanko crijevo. Komadić cimetova štapića stavite u vodu i pustite da kratko odstoji kako bi aromatizirao vodu.
Izvor: Zadovoljna.hr