Kad je riječ o porodičnim večerama na kojima se okupljaju svi članovi i prijatelji, najveći problem je kako pripremiti hranu. Kuhanje za više osoba je izazov, čak i za veoma iskusne domaćice. Ali, nemojte brinuti, za vas smo pripremili savršen meni, kako bi ova zima ostala posebna i zapamćena.
Slani cheesecake
Sastojci:
za podlogu:
80 g integralnih krekera
40 g putera
za kremu od sira:
300 g sirnog namaza
50 g kiselog vrhnja
50 g slatkog vrhnja
so
biber
bosiljak
tamjan
kajenski biber
1 kašika maslinovog ulja
korica limuna
Priprema:
Pripremite kalup promjera 16-18 centimetara. Sameljite krekere, dodajte u njih omekšani puter i dobro izmiješajte. Smjesu utisnite u kalup i stavite u frižider. U veću zdjelu stavite sirni namaz, suhe začine, sitno isjeckani bosiljak, tamjan i koricu limuna pa dobro izmiješajte. Dodajte kašiku maslinovog ulja. Slatko vrhnje miksajte u šlag i dodajte kiselo vrhnje, sve izmiješajte, pa istresite u smjesu sa sirnim namazom. Dobro promiješajte i dodajte preko krekera pa ostavite u frižideru da se ohladi. Preko rasporedite paradajz i listove bosiljka. Pokapajte s malo maslinovog ulja i poslužite.
Punjeno pile
Sastojci:
Pile težine 1,5 kg
300 g svježe kobasice
1 veća glavica crvenog luka
3-4 čehna bijelog luka
manja konzerva crnog graha
2 kašike sušenog paradajza
veza mladog luka
200 ml bijelog vina
majčina dušica
peršun
suhi začin
začinska paprika
biber
Priprema:
Na ulju ispržite isjeckani crveni luk i svježu kobasicu. Kada se isprži, dodajte bijeli luk, grah, paradajz, mladi luk, majčinu dušicu, peršun i suhe začine. Pile operite i napunite pripremljenim punjenjem pa zatvorite čačkalicom, a batake vežite koncem, da se ne bi razdvojili prilikom pečenja. Pile istrljajte suhim začinima i s malo ulja, prebacite ga u pleh za pečenje, prelijte čašom vina i pokrijte folijom te pecite jedan sat. Nakon sat skinite foliju, dodajte ostatak fila i pecite 30 minuta.
Milka torta
Sastojci:
4 kore
700 ml mlijeka
300 g šećera
vanilijin šećer
16 žumanjaka
80 g pudinga od vanilije
20 g gustina
250 g putera
100 g šećera u prahu
100 g plazme
100 g crne „Milka“ čokolade s lješnjacima
100 g bijele „Milka“ čokolade
100 g crne čokolade
100 g krupno mljevenih lješnjaka
Priprema:
Fil ćete napraviti od 500 mililitara mlijeka, kojem dodate šećer i vanilijin šećer pa sve stavite na vatru dok mlijeko ne provri. Posebno izmiješajte 200 mililitara mlijeka, žumanjke, puding i gustin, pa dodajte u mlijeko i dobro izmiješajte. Ostavite da se ohladi, a potom u ohlađenu smjesu dodajte izmiksani puter i šećer u prahu i ponovo sve izmiksajte. Fil podijelite na dva dijela, pa u prvi dodajte izlomljenu plazmu, bijelu i crnu „Milka“ čokoladu. U drugi dio dodajte istopljenu crnu čokoladu i krupno mljevene lješnjake. Stavite jednu koru u kalup promjera 26 centimetara, premažite trećinom prvog fila, a onda preko njega stavite i trećinu drugog fila. Ponavljajte postupak sve dok vam ne nestane sastojaka te da tortu završite s korom. Možete ukrasiti po želji.
Domaći sok od mrkve i narandže
Sastojci:
1,5 kg očišćene mrkve
5 većih narandži
5 l vode
1 kg šećera
4 kašike limunske kiseline
Priprema:
Očišćenu mrkvu narežite na tanke kolutiće pa s malo vode usitnite u blenderu. Narandže dobro operite pa ih neko vrijeme ostavite namočene u otopini soda bikarbone ili sirćeta, da uklonite sve nečistoće i štetne tvari. Dobro oprane narandže zajedno s korom izrežite na manje komade pa također usitnite u blenderu. Usitnjenu mrkvu i narandže zajedno s vodom stavite kuhati u veći lonac. Kada sok zavrije, kuhajte ga još 10 minuta na laganoj vatri. Pred kraj dodajte šećer i limunsku kiselinu. Kuhani sok spremite u sterilizirane staklene boce – oprane i zagrijane u rerni. Sok ohladite na sobnoj temperaturi pa spremite na suho i tamno mjesto.