Savršen meni za okupljanje porodice i prijatelja

Piše: Redakcija

Kad je riječ o porodičnim večerama na kojima se okupljaju svi članovi i prijatelji, najveći problem je kako pripremiti hranu. Kuhanje za više osoba je izazov, čak i za veoma iskusne domaćice. Ali, nemojte brinuti, za vas smo pripremili savršen meni, kako bi ova zima ostala posebna i zapamćena.

Slani cheesecake

Sastojci:

za podlogu:

80 g integralnih krekera

40 g putera

za kremu od sira:

300 g sirnog namaza

50 g kiselog vrhnja

50 g slatkog vrhnja

so

biber

bosiljak

tamjan

kajenski biber

1 kašika maslinovog ulja

korica limuna

Priprema:

Pripremite kalup promjera 16-18 centimetara. Sameljite krekere, dodajte u njih omekšani puter i dobro izmiješajte. Smjesu utisnite u kalup i stavite u frižider. U veću zdjelu stavite sirni namaz, suhe začine, sitno isjeckani bosiljak, tamjan i koricu limuna pa dobro izmiješajte. Dodajte kašiku maslinovog ulja. Slatko vrhnje miksajte u šlag i dodajte kiselo vrhnje, sve izmiješajte, pa istresite u smjesu sa sirnim namazom. Dobro promiješajte i dodajte preko krekera pa ostavite u frižideru da se ohladi. Preko rasporedite paradajz i listove bosiljka. Pokapajte s malo maslinovog ulja i poslužite.

Punjeno pile

Sastojci:

Pile težine 1,5 kg

300 g svježe kobasice

1 veća glavica crvenog luka

3-4 čehna bijelog luka

manja konzerva crnog graha

2 kašike sušenog paradajza

veza mladog luka

200 ml bijelog vina

majčina dušica

peršun

suhi začin

začinska paprika

biber

Priprema:

Na ulju ispržite isjeckani crveni luk i svježu kobasicu. Kada se isprži, dodajte bijeli luk, grah, paradajz, mladi luk, majčinu dušicu, peršun i suhe začine. Pile operite i napunite pripremljenim punjenjem pa zatvorite čačkalicom, a batake vežite koncem, da se ne bi razdvojili prilikom pečenja. Pile istrljajte suhim začinima i s malo ulja, prebacite ga u pleh za pečenje, prelijte čašom vina i pokrijte folijom te pecite jedan sat. Nakon sat skinite foliju, dodajte ostatak fila i pecite 30 minuta.

Milka torta

Sastojci:

4 kore

700 ml mlijeka

300 g šećera

vanilijin šećer

16 žumanjaka

80 g pudinga od vanilije

20 g gustina

250 g putera

100 g šećera u prahu

100 g plazme

100 g crne „Milka“ čokolade s lješnjacima

100 g bijele „Milka“ čokolade

100 g crne čokolade

100 g krupno mljevenih lješnjaka

Priprema:

Fil ćete napraviti od 500 mililitara mlijeka, kojem dodate šećer i vanilijin šećer pa sve stavite na vatru dok mlijeko ne provri. Posebno izmiješajte 200 mililitara mlijeka, žumanjke, puding i gustin, pa dodajte u mlijeko i dobro izmiješajte. Ostavite da se ohladi, a potom u ohlađenu smjesu dodajte izmiksani puter i šećer u prahu i ponovo sve izmiksajte. Fil podijelite na dva dijela, pa u prvi dodajte izlomljenu plazmu, bijelu i crnu „Milka“ čokoladu. U drugi dio dodajte istopljenu crnu čokoladu i krupno mljevene lješnjake. Stavite jednu koru u kalup promjera 26 centimetara, premažite trećinom prvog fila, a onda preko njega stavite i trećinu drugog fila. Ponavljajte postupak sve dok vam ne nestane sastojaka te da tortu završite s korom. Možete ukrasiti po želji.

Domaći sok od mrkve i narandže

Sastojci:

1,5 kg očišćene mrkve

5 većih narandži

5 l vode

1 kg šećera

4 kašike limunske kiseline

Priprema:

Očišćenu mrkvu narežite na tanke kolutiće pa s malo vode usitnite u blenderu. Narandže dobro operite pa ih neko vrijeme ostavite namočene u otopini soda bikarbone ili sirćeta, da uklonite sve nečistoće i štetne tvari. Dobro oprane narandže zajedno s korom izrežite na manje komade pa također usitnite u blenderu. Usitnjenu mrkvu i narandže zajedno s vodom stavite kuhati u veći lonac. Kada sok zavrije, kuhajte ga još 10 minuta na laganoj vatri. Pred kraj dodajte šećer i limunsku kiselinu. Kuhani sok spremite u sterilizirane staklene boce – oprane i zagrijane u rerni. Sok ohladite na sobnoj temperaturi pa spremite na suho i tamno mjesto.

Pročitajte još