Trebamo ga unositi više: 5 razloga zašto je kokos dobar

Piše: Redakcija

Stručnjaci ističu kako kokos i proizvodi od kokosa sadrže bogatu paletu nutrijenata koje biste trebali što češće konzumirati te objašnjavaju kako kokos blagotvorno utječe na zdravlje.

Kokosovo ulje koriste se za kuhanje, ali i za njegu kose i kože te skidanje šminke. Kokosova voda pak puna je pozitivnih zdravstvenih blagodati zahvaljujući elektrolitima, antioksidansima i vitaminu C kojeg sadrži.

No plod kokosa je nešto sasvim posebno. On služi kao kremasta veganska zamjena za deserte na biljnoj bazi i mliječne proizvode poput sladoleda i jogurta, dodaje se granoli i u umacima za pirjanje, a kad je riječ o njezi tijela tu je također poduža lista dobrobiti.

Kokos pomaže protiv upala

Kao dio uravnotežene prehrane, kokos pokazuje antioksidativno djelovanje zbog sadržaja polifenola. Djevičansko kokosovo ulje (VCO) bogat je izvor fenolnih spojeva. Budući da ti polifenoli imaju antioksidativna svojstva, mogu pomoći u ublažavanju oksidativnog učinka slobodnih radikala koji vode do upale – objašnjava Hewlings i preporučuje da konzumirate svježi, neprerađeni sirovi kokos ili kokosovo ulje kako biste izvukli najveću korist iz te namirnice. 

Potiče zdravlje crijeva

Kokos sadrži značajnu količinu vlakana koja pomažu mikrobiomu pružajući hranu za dobre crijevne bakterije. Kokosov orah također ima relativno puno masnoća, što pomažem tijelu u apsorpciji vitamina D, E, A i K topivih u masti. Ovo je važno jer vitamini D i K mogu biti povezani s raznolikim, a samim time i otpornijim crijevnim mikrobiomom. Snažniji crijevni mikrobiom znači bolju probavu, imunitet i cjelokupno zdravlje. Pokušajte za doručak dodati nekoliko žlica usitnjenog kokosa u zobene pahuljice ili jogurt.

Superhrana za sjajnu kožu

Kokosov orah može biti vrlo koristan za kožu, posebno u obliku kokosovog ulja. Volim koristiti organsko djevičansko kokosovo ulje na koži kako bi mi pomoglo smiriti upale i crvenilo, nadoknaditi razinu vlage, pa čak i pospješiti brže zacjeljivanje rana. Budući da kokosovo ulje ima značajnu količinu masti, Springer dodaje da će i vašem tijelu pomoći u boljoj apsorpciji vitamine E i A koji su antioksidansi zaduženi za zaštitu i obnavljanje kože. Pritom imajte na umu da je kokosovo ulje komedogeno, što znači da može začepiti pore, pa biste ga trebali izbjegavati ako ste skloni aknama.

Može poboljšati kognitivne funkcije

Među primarnim obilježjima Alzheimerove bolesti je smanjena sposobnost mozga da koristi glukozu kao gorivo, što može započeti otprilike 10-15 godina prije dijagnoze. Kad mozak ne može koristiti glukozu kao primarni izvor goriva, tijelo će kao alternativu koristiti ketone.

Bolji je od maslaca i masti

Važno je napomenuti da kokosov orah sadrži zasićene masnoće, no nedavna istraživanja pokazala su da sadrži prvenstveno masne kiseline srednjeg lanca. Različito se apsorbiraju i imaju kvalitetniji lipidni profil u usporedbi s masnim kiselinama duljeg lanca, poput onih koje se nalaze u životinjskim mastima poput mesa i maslaca.

Izvor:24sata

(Dž.S.)

 

Pročitajte još