Melatonin: Hormon koji nas deblja

Piše: Z.T.

Melatonin je jedan od glavnih hormona u našem tijelu, a nastaje lučenjem iz hipofize. Ovaj hormon izuzetno je važan za naš unutrašnji sat koji nam daje signale kada je vrijeme za spavanje, a kada za najveću aktivnost. Na nesreću, mnoge stvari mogu poremetiti nivo i lučenje melatonina. Melatonin nije samo hormon spavanja, njegova važnost daleko premašuje tu ulogu. Prema procjenama, gotovo 35 posto ljudi u svijetu pati od nesanice. Mnogi, nažalost, uzimaju i farmaceutske lijekove za spavanje, koji dugoročno stvaraju ovisnost i uključuju brojne nuspojave. S obzirom na to da melatonin preuzima veliku ulogu u našem organizmu, ovo su neke od glavnih njegovih funkcija.

Upravlja biološkim satom

Melatonin se počinje pojačano lučiti navečer i njegov nivo je povišen tokom cijele noći. Organizam smanjuje lučenje melatonina s prvim zrakama sunca i tako tijelo dobiva signal da je vrijeme za buđenje. Na taj način melatonin regulira naš biološki sat i spavanje. Uz to, melatonin regulira aktivnost enzima i hormona povezanih s metabolizmom i funkcijom organa. Bez njega tijelo ne bi znalo kada smo gladni, žedni ili kada trebamo ići u toalet. Bitno je napomenuti kako elektronički uređaji i umjetno svjetlo koje oni emitiraju značajno smanjuju nivo melatonina. Zato je prije spavanja potrebno isključiti sve elektroničke uređaje iz struje, pokriti sve ekrane u spavaćoj sobi i naravno – ići spavati bez mobitela u rukama.

Štiti organizam od slobodnih radikala

Melatonin je moćan saveznik našeg zdravlja, jer se bori protiv slobodnih radikala u organizmu. Slobodni radikali nastaju zbog loših životnih navika kao što je nezdrava prehrana, premalo kretanja i premalo spavanja. Nešto što svi često radimo. Melatonin oslobađa organizam od viška slobodnih radikala te nas tako štiti od kardiovaskularnih i srčanih bolesti, nakupljanja masnoće u žilama i još mnogo toga.

Sprječava starenje

Lučenje melatonina se kod čovjeka prirodno smanjuje starenjem. To je razlog zašto mala djeca najdulje spavaju, tinejdžeri idu spavati sve kasnije, a starija populacija se često budi prvim glasanjem pijetlova. Nedostatak melatonina u tijelu starijih osoba povezan je s obješenom kožom, staračkim pjegama i borama na licu. Zovu ga “hormon mladosti” i koristi se u anti-age tretmanima, jer povećava nivo ljudskog hormona rasta koji podmlađuje ćelije. Isto tako, štiti tijelo od oštećenih ćelija u organizmu povezanih s razvojem Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, zatajenja srca te slabosti mišića.

Kako povećati količinu melatonina?

U jednom hardvarskom istraživanju naučnici su proučavali utjecaj izloženosti svjetlosti kroz dan na količinu proizvodnje melatonina u večernjim satima. Otkrili su kako su ispitanici koji su tokom dana bili izloženi većoj količini svjetlosti mogli lakše zaspati. Zapravo je svjetlost u tolikoj mjeri spriječila proizvodnju melatonina kroz dan da ga je organizam morao nadoknaditi tokom noći. Dakle, i kada ste zatvoreni unutar četiri zida, podignite roletne i osvijetlite prostoriju.

Triptofan je, također, jedna od supstanci koja pomaže pri lučenju melatonina. To je esencijalna aminokiselina koja se u složenim biohemijskim reakcijama pretvara u melatonin. Prirodni izvori triptofana su žitarice poput ječma, zobi i riže, sjemenke bundeve, bademi, paradajz i neki mliječni proizvodi poput kefira i mlijeka. Od vrsta mesa u kojima se može pronaći triptofan najbolje je jesti piletinu i puretinu. Njihovi hranjivi sastojci pomažu i pri regulaciji metabolizma, pa uz dobar san odmah i gubite na kilaži.

Pročitajte još