Kada je najbolje vrijeme za ručak: Iz više razloga je važno da jedete u pravom trenutku

Piše: L. K. P.

 

Da ručate u pravo vrijeme je bitno iz više razloga. Ako su vaši obroci u pravom terminu onda će to pospješiti stabilnost niova šećera u krvi, a uz to će smanjiti šansu da se osjećate iscrpljeno i budete nervozni ili lako razdražljivi.

Takođe, to je dobro i za varenje, kao i za generalno zdravlje vašeg organizma, piše Times of India.

To što će vaš ručak svakog dana biti u istom terminu, takođe smanjuje šansu da se prejedete, što bi se lako moglo desiti ukoliko preskočite neki obrok, pa baš mnogo ogladnite prije nego što imate obrok.

Kada je najbolje vreme za ručak?

– Pravo vrijeme za ručak može da varira u zavisnosti od kulturnih normi, ličnih preferencija i dnevnih rasporeda. U mnogim zapadnim zemljama, ručak obično pada između 12 i 13 časova sa varijacijama u zavisnosti od radnog ili školskog rasporeda – objašnjavaju stručnjaci.

Međutim, takođe navode da svaka osoba ima drugačiji bioritam i da od njega takođe može da zavisi najbolji termin za ručak.

Ključno je uzeti u obzir vaše individualne potrebe i način života prilikom određivanja pravog vremena za ručak .

Šta sve treba uzeti u obzir?

– Vrijeme ručka često zavisi od vašeg rasporeda obaveza. Pokušajte da planirate vrijeme obroka oko odmora ili ručka. Slušajte svoje tijelo. Ako u određeno vrijeme počnete da osjećate glad, to je dobar znak da je vrijeme za ručak – navode doktori.

On smatra da rutine obroka može da reguliše apetit i pomogne u održavanju snage, odnosno nivoa dnevne energije.

Uvijek treba imati izbalansirane obroke. Međutim, ukoliko ste na nekoj dijeti ili nekom drugom specijalnom režimu ishrane onda bi trebalo da se posavjetujete sa vašim doktorom oko svega.

 

Plan ishrane

7:00 – prirodna pića, mlaka vode, voda sa limunom, voda sa limunom i medom…

8:30-9:00 – doručak

11:30 – manje užine poput voća, limunada, supa

13:30 – 14:00 – ručak

16:30 -17:00 – čaj + grilovan sneks

19:30 – večera

21:30 – mlijeko

Pročitajte još