Zdravi trend: Jeste li čuli za atlantsku ishranu?

Piše: L. K. P.

Mediteranska ishrana usredotočena na zdrave prehrambene navike popularizirane u zemljama koje graniče sa Sredozemnim morem dugi je niz godina proglašavana najboljom i najkvalitetnijom, a sada je dobila veliku konkurenciju.

Novi popularni rođak mediteranske ishrane zove se atlantska ishrana, a inspirirana je hranom koja se konzumira na području Španije i Portugala, zemalja koje imaju bogatu i kopnenu i morsku raskoš namirnica.

Dok mediteranska ishrana ne spominje toliko meso i mliječne proizvode, atlantska je tu puno fleksibilnija i praktičnija. Naime, bitno je jesti ono što je sezonsko i dostupno u kraju u kojemu se živi, a ako ste u području u kojemu je lakše doći do svježeg i provjerenog mesa, nego ribe, naravno da se i ono može umjereno uklopiti u ishranu.

Također, nije stavljen veto ni na crveno meso, njegova povremena konzumacija povoljno utječe na razine željeza u organizmu, a taj je mineral jedan od najbitnijih.

Više cjelovitih žitarica i više škrobnih namirnica, posebno krompira, specifični su za ovaj tip ishrane.

Spoj gurmanske i zdrave prehrane

Za sve nas koji uz veliku želju za uvođenjem zdravije ishrane i navika ne možemo zatomiti svoju gurmansku i hedonističku stranu, ovaj je način prehrane jednostavniji za usvojiti od nešto strožeg mediteranskog, a prednosti za zdravlje svejedno će biti velike.

Obilje ribe, mahunarki i povrća, uz povremene mesne obroke, krompir, mliječne proizvode, ali i male užitke poput čaše dobrog vina recept je kojeg se u našem podneblju puno lakše pridržavati jer svako „ne smijem“ utječe na to da upravo za tom hranom najviše žudimo, posebno kada na nju nailazimo na gotovo svakom stolu.

Uz osjećaj ugode i sreće tijekom obroka neizostavno ide i comfort food, a ono što atlantska prehrana ističe kao ultimativni broj jedan u ovoj kategoriji tople su i krepke juhe.

 

Pročitajte još