Dijeta s heljdom i kefirom: Za dvije sedmice i do 7 kilograma manje

Piše: L. K. P.

Dijeta s heljdom i kefirom je rigorozna i nije za svakoga. Prikladna je za osobe dobra zdravlja i one koje su spremne disciplinirano provoditi rigorozan program dvije sedmice.

Zauzvrat mogu očekivati i do deset kilograma manje, ali broj izgubljenih kilograma ovisi o konstituciji i metabolizmu svakog pojedinca. Heljda nije žitarica, nego voćna sjemenka u rodu s rabarbarom, iako je mnogi smatraju i upotrebljavaju kao žitaricu.

Upute za dijetu Heljdu možete jesti koliko god želite, ali bez začina, umaka i soli. Jedino možete dodati malo sojina umaka i bibera. So se ne preporučuje jer zadržava vodu u organizmu.

Priprema heljde:

Jednu do tri šoljice heljde (ovisno o apetitu) navečer prelijte s 4 dcl kipuće vode, pustite da odstoji pet minuta i potom je ocijedite i ponovno prelijte istom količinom kipuće vode i ostavite da odstoji sve do jutra.

Heljdu je najbolje konzumirati s kefirom. Odaberite kefir s postotkom mliječne masti od 1 do 1, 6 posto i ne smijete popiti više od litre dnevno. Možete pojesti do dva komada sezonskog voća dnevno, a također možete jesti i zeleno povrće poput prokulica, kupusa, špinata, brokule, ali bez soli i začina.

Možete piti kafu i biljne čajeve, ali bez šećera i umjetnih zaslađivača. Preporučuje se redovno pijenje vode, a ukupna količina dnevno popijene tekućine zajedno s kafom i čajem ne bi trebala biti veća od tri litre.

Alkohol je na ovoj dijeti zabranjen. Ova dijeta se ne preporučujem na duge staze osobama s niskom razinom željeza, dok je za cjelokupno zdravlje važan i unos omega-3 masnih kiselina koje u ovoj dijeti nisu zastupljene”, tumači nutricionistica.

Dijeta se ne smije držati duže od dvije sedmice, a tokom i nakon dijete poželjno je uzimati dodatke prehrani. Oni koji su je probali tvrde da se tokom dijete ne gladuje i da su pravi rezultat dijete vidljiv na vagi tri do četiri dana po završetku dijete, budući da se proces čišćenja organizma nastavlja i nakon prestanka dijete.

Pročitajte još