Vakcinacija kao prevencija karcinoma: Raste broj vakcinisanih protiv HPV-a u Federaciji Bosne i Hercegovine

Piše: Marketing

Karcinom cerviksa (vrata maternice) jedan je od ozbiljnih uzročnika smrtnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Godišnje oko 150 žena u Federaciji Bosne i Hercegovine oboli od karcinoma cerviksa, a umre više od 60, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine. Uz to, ogromni su troškovi vezani za cijeli proces liječenja, a sve to opterećuje pojedinca i porodicu, ali i cijeli zdravstveni sistem.

Ključni uzročnik karcinoma cerviksa je humani papiloma virus – HPV. Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine kažu da se imunizacijom protiv HPV može smanjiti rizik od infekcije i obolijevanja od karcinoma cerviksa, ali i karcinoma u području usta, ali i drugih karcinoma te genitalnih i negenitalnih bradavica koje se javljaju kod velikog broja stanovnika. Iz tog razloga Zavod je pokrenuo Program imunizacije protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„Program imunizacije protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine započeli smo 2022. godine. Vakcina protiv HPV je prva vakcina koju uvodimo u Federaciji Bosne i Hercegovine nakon dugo godina i nakon teških vremena pandemije COVID-19. Ovim preventivnim programom želimo dugoročno smanjiti umiranje od karcinoma. Rezultati predano i odlučnog rada će se pokazati u desetljećima pred nama. Kao što svi učimo i znamo, bolje je spriječiti nego liječiti“, rekao je prim. mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

prim. mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine

Kome se preporučuje vakcina protiv HPV

Vakcina protiv HPV se preporučuje djevojčicama i djevojkama, kao i dječacima i mladićima.

„Prema Programu imunizacije protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine, imunizacija protiv HPV-a je besplatno dostupna djevojčicama u osmom razredu osnovne škole. Sukladno dostupnosti vakcina, dobne i spolne skupine se mogu proširiti. Imunizacija djevojčica u osmom razredu osnovne škole, odnosno u dobi od 13-14 godina, obavlja se davanjem dvije doze vakcine protiv HPV-a, s razmakom od najmanje 6 mjeseci između prve i druge doze. Program imunizacije protiv HPV-a se provodi u ambulantama školske medicine, porodične medicine ili pedijatrije te epidemiološkim službama (ovisno o organizaciji u kantonu). Tokom školske godine, zdravstvene ustanove koje provode imunizaciju dostavljaju informaciju i poziv za imunizaciju protiv HPV nadležnim školama, koji će isti proslijediti roditeljima djece 8. razreda osnovne škole. Poželjno je održati i edukaciju roditeljima tokom organiziranog roditeljskog sastanka“, rekao je prof. dr. sc. prim. Sanjin Musa, dr. med., voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

prof. dr. sc. prim. Sanjin Musa

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine poziva roditelje ili staratelje djevojčica od 13 i 14 godina da se odazovu na poziv škola i zdravstvenih ustanova i obave besplatnu imunizaciju protiv HPV-a i tako se efikasno zaštite od bolesti koje uzrokuje ovaj virus.

„Također pozivamo sve samosvjesne žene, majke, sestre da se vakcinišu protiv HPV-a. Želimo na programski i sustavan način pozivati djecu, roditelje i druge na imunizaciju protiv HPV-a. Dosad imamo dobre rezultate imunizacije protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine. U 2023. godini vakcinisano je oko 1.300 djevojčica/djevojaka. Broj vakcinisanih protiv HPV-a raste i mi želimo još bolje rezultate“, rekao je prim. dr. Skočibušić.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, zahvaljujući podršci Vlade Federacije BiH, nabavio je četverovalentnu, iznimno skupu vakcinu protiv HPV, za obje doze sa razmakom od šest mjeseci.

„Do sada je nabavljeno 2.000 doza vakcine protiv HPV-a. Cijena jedne doze vakcine je oko 200 KM. Zato će se nabavljati više vakcina shodno interesovanju. Vakcina koja se upotrebljava u Federaciji BiH je provjerena, sigurna i visokoučinkovita i ista se upotrebljava u cijelom svijetu s obzirom da je jedan proizvođač u cijelom svijetu“, zaključio je prim. dr. Skočibušić.

Dokazima protiv mitova i dezinformacijama

U proteklom periodu Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je uredio i realizovao deset edukativnih radionica u deset kantona u Federaciji BiH u kojima je sudjelovalo više od 300 zdravstvenih radnika te su njima i stanovništvu prenijeli najnovije informacije o HPV i sve važne i praktične informacije o vakcinaciji u skladu sa stavovima i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije te naučnim i stručnim dokazima publikovanim u respektabilnim bazama podataka.

„Zlatni standard prakse zdravstvenih radnika treba biti razgovor sa roditeljima o sigurnosti i učinkovitosti vakcinacije protiv HPV. Moramo shvatiti da su roditelji u donošenju odluke pod uticajem  više različitih faktora: neznanja, svojih ličnih stavova, iskustava, (ne)zadovoljstva zdravstvenom zaštitom, društvenih normi, uticaja okoline te izvora informacija kojima se koriste. Roditelji mogu imati različita mišljenja i stavove od prihvatanja, do oklijevanja ili odbijanja vakcinacije, ali svi oni žele vrijeme i posvećenost zdravstvenih radnika, da budu saslušani i shvaćeni i imaju potrebu za pitanjima i pouzdanim izvorima informacija. Upravo zbog toga, zdravstveni radnici trebaju razgovarati sa roditeljima, jasnim, razumljivim jezikom objasniti šta vakcinacija znači za njihovu djecu u zaštiti od raka vrata maternice i drugih bolesti povezanih sa HPV, šta je sastav vakcine, kako se ista proizvodi i kontrolira, kako vakcina djeluje, kako izgleda postupak vakcinacije kao i koliko su zanemarljive i rijetke neželjene reakcije nakon vakcinacije u odnosu na rizik infekcijom HPV i posljedice po zdravlje djevojčica i dječaka. Odbijanje vakcinacije je uvođenje djece u rizik da obole od bolesti koje se mogu spriječiti“, rekla je prof. dr. sc. Aida Ramić Čatak, dr. med. pomoćnica direktora za medicinske poslove Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

prof. dr. sc. Aida Ramić Čatak

Također, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH distribuirao značajanu količinu promotivnih materijala o imunizaciji protiv HPV koji su pripremljeni u partnerstvu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, UNFPA i Udruge Kap.

 

Crveni križ

Crveni križ Federacije BiH u saradnji sa Svjetskom zdravstvstvenom organizacijom intenzivno radi na promociji vakcinacije HPV-a  već nekoliko mjeseci. Kroz niz edukacija, kvizova, ali i online kampanja, u promociji je učestvovalo više od 2.000 osoba.

Volonteri Crvenog križa realizirali više od 100 radionica

  • Volonteri Crvenog križa Federacije BiH do sada su realizirali više od 100 radionica za svoje vršnjake odnosno članove organizacije, kao i za osnevne i srednje škole. Edukcijama je ukupno obuhvaćeno više od 300 volontera iz cijele Federacije te oko 500 učenika osnovnih i srednjih škola – istakao je Daniel Tučić, sekretar Crvenogkriža FBiH.

Daniel Tučić, sekretar Crvenogkriža FBiH

Kroz interaktivne radionice, volonteri i učenici imali su priliku učiti o HPV virusu, načinu prenošenja, mjerama prevencije, važnosti vakcinacije itd. Bitnoje istaći da je pored Svjetske zdravstvene organizacije, aktivnosti podržao i USAID.

  • “Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u Bosni i Hercegovini (BIH) u saradnji sa zdravstvenim vlastima u BiH i organizacijama iz strukture Društva Crvenog križa/krsta BiH je tokom 2023. godine realizirala program komunikacije rizika za ranjivu poplaciju od COVID-19 i za rak grlića maternice, koji pretežno uzrokuje humani papilomavirus (HPV), prema roditeljima i zdravstvenim profesionalcima. COVID-19 je još uvijek prisutan i može izazvati teže oboljenje kod ranjivih skupina, kao što su starije osobe, imunokompromitovane osobe, djeca i trudnice. Rak grlića maternice je učestao karcinom kod žena reproduktivne dobi, a može se jednostavno spriječiti pravovremenom vakcinacijom u dobi od 12 do 14 godina za djevojčice”  istakao je Dr Mirza Palo, stručni saradnik u Uredu Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

dr. Mirza Palo, stručni saradnik u Uredu Svjetske zdravstvene organizacije u BiH

Pročitajte još