Dženan Kovačić: Mladi naučnik na tragu revolucionarnog liječenja tuberkuloze

Piše: Redakcija

Vjerujem da će mladi koji odu iz BiH zbog potrage za prilikama uspjeti. Možda na početku neće raditi poslove koje vole, ali će barem imati fer šansu da postignu ono što žele. Osjećamo svi da nešto nije vrijedno trudna ukoliko vidimo da je igra namještena na način da se ne možete iskazati i ostvariti. Jednakosti u životnim prilikam ovdje, nažalost, nema, a dramatično iseljavanje stanovništva je indikator da negdje drugdje ima

Jablaničanin Dženan Kovačić student je genetike i bioinženjeringa na Burch univerzitetu u Sarajevu. Znanje koje je do sada stekao usmjerio je na pronalazak lijeka protiv tuberkoloze (TBC). Rad iz ove oblasti predstavio je na Falling Walls Labu u Sarajevu, te osvojio prvo mjesto. Za naš magazin otkriva da su tek sada pred njim najveći izazovi.

– Studija se trenutno nalazi u fazi u kojoj je potrebno laboratorijski ispitati hipoteze i dizajn. Softveri vam mogu reći mnogo toga iz područja predviđanja nečega, ali prirodu, kao što je  Feynman rekao, ne možete da zavarate. Potrebno je ozbiljno finansiranje ovog projekta, što pokušavam ostvariti kroz kontaktiranje potencijalnih investitora, a nastojim i da učestvujem na takmičenjima na kojima se finansiraju ovakvi poduhvati – kaže Dženan.

Podrška kolega

Ovaj 20-godišnji momak, koji je još u srednjoj školi znao da će u svijetu medicine pronaći svoju sreću i zadovoljstvo, istraživanje je usmjerio ka usavršavanju jedne vrste, kako objašnjava, nano-tehnologije.

– Studije o korištenju ove vrste tehnologije za liječenje TBC-a su i ranije postojale, no nisu iste prirode kao ono na čemu ja radim. Riječ je o drugačijoj tehnologiji, koju namjeravam iskoristiti zajedno s posebnom vrstom bioloških nano-kapsula koje su namijenjene uklanjanju bacila TBC-a iz ljudskog tijela, što se s trenutnim lijekovima ne može uraditi. Namjeravam i da eliminiram upotrebu antibiotika koji se već decenijama koriste u liječenju ove bolesti – objašnjava on i otkriva nam koliko je tuberkoloza, bolest koja je obilježila jednu epohu, zastupljena danas.

– Danas se tuberkoloza smatra, kako Svjetska zdravstvena organizacija navodi, „globalnim zdravstvenim urgentnim problemom“. Plan je bio da se do 2020. godine eliminira, no to se nije desilo i izgleda kao da se neće uskoro ni desiti. Naime, pojavljuju se super rezistentne infekcije za koje nemamo terapeutskih opcija. Prema novim procjenama, otprilike trećina populacije svijeta je zaražena takozvanom Latentnom tuberkulozom koja nema simptoma. To znači da je otprilike trećina svijeta rezervoar za razvoj aktivne bolesti. Razlog je to što se liječenje TBC-a svodi na uklanjanje simptoma – kaže on i dodaje da je tuberkoloza na listi deset najčešćih uzroka smrti u svijetu.

Kompletan tekst čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra. 

 

Pročitajte još