Intervju

Zvijezda serije Senke nad Balkanom otkrila zašto najviše voli pjesmu Kad ja pođoh na Bembašu

Jedan od omiljenih glumaca mlađe generacije, jeste srbijanski glumac Andrija Kuzmanović, koji je put do srca pronašao zahvaljujući mnogim ulogama u serijama: „Montevideo, Bog te video“, „Ubice mog oca“, „Jagodići“, „Sumnjiva lica“, no, trenutno je najprepoznatljiviji po ulozi Stanka Pletikosića, koja je prvo bila namjenjena Milošu Bikoviću u kostimiranoj krimi-drami „Senke nad Balkanom“.

– Ne znam kako se desilo da ja dobijem ulogu. Jednostavno nije kome je namjenjeno, nego kome je suđeno. Mislim i da je Miloš igrao ovu ulogu da bi je odigrao na najbolji mogući način koliko je u prilici, ali na kraju se desilo da ja budem Stanko Pletikosić i drago mi je da sam odigrao ovu ulogu – kazao je Andrija za početak našeg razgovora.

Jako volite pjesmu „Kad ja pođoh na Bembašu“, koja je sinonim za Sarajevo. Zbog čega Vam je draga toliko ova pjesma?

– Moj djed je mnogo volio tu pjesmu, jer su njegovi roditelji bili porijeklom negdje iz Bosne, mislim iz Brčkog. Volio je tu pjesmu i samo mi je žao što je deda ne može više da je čuje u kafani. Volim tu pjesmu mnogo i nekako je iskrena i prava pjesma iz tih krajeva.

Jeste li imali priliku posjetili BiH i šta Vam se iz te posjete naročito urezalo u sjećanje?

– Jako volim Bosnu i nemam nigdje nikakav problem, jer ga ne nosim sa sobom. Mislim da su problemi u nama, a ne u nekim drugim ljudima. Mi smo u ratu živjeli u Beogradu i moj najbolji prijatelj je bio Mirsad i dalje je. Nemam nigdje problem i ko želi problem samnom, može da ga dobije. Mnogo je bolje da pjevamo, da igramo i da se svađamo, ali zdravo i da nas ta svađa odvede negdje ne da nas razdvaja nego da nas sve spoji. U Bosni sam bio u mjestu Laktaši. Tata je tamo držao ansambl i sjećam se da smo uvijek bili lijepo primljeni, da nam je bilo lijepo. Uvijek se dobro jelo, uvijek je bilo pregrš djevojaka i uvijek je bilo nekako gotivno.

 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom  izdanju magazina Azra