Dilara Hava Tunc, njemačka reperica porijeklom iz BiH: U Doboju sam provodila najljepša ljeta

Piše: Aldina Zaimović

Dilara Hava Tunc, mlada njemačka reperica, od svog prvog pojavljivanja na sceni, sredinom prošle godine, privukla je veliku pažnju kako njemačke, tako i bh. publike. Rođena je 1998. godine u Njemačkoj. Iako je gotovo cijeli život provela u njemačkom gradu Hammu, posebnu vezu ima s Bosnom i Hercegovinom i Turskom. Njena majka porijeklom je iz Doboja, a otac iz Turske, pa zato ne čudi što je svoju posljednju pjesmu „Idemo“ otpjevala na bosanskom i njemačkom jeziku, dok je spot snimila u Turskoj.

Za magazin „Azra“ Hava otkriva da je njemačka publika veoma lijepo prihvatila posljednju pjesmu, uprkos činjenici da je prva koju repa na jeziku koji oni ne razumiju.

U Njemačkoj Vaši spotovi imaju milionske preglede, tamo Vas jako vole i cijene, no, kakav odnos imate s bh. publikom?

– Bosanska publika u njemačkoj me voli, jer sam jedina koja radi njemačko-bosansku muziku. To me čini ponosnom. U Bosni još nisam nastupala. Mislim da u Bosni i Hercegovini moja muzika još nije toliko rasprostranjena.  

U kojem trenutku ste shvatili da se želite baviti rap muzikom?

– Sve se desilo slučajno. Željela sam se baviti muzikom, ali nisam u sebe vjerovala. Moj menadžment i moji prijatelji motivirali su me da počnem.

Kako je izgledao Vaš put do samog vrha?

– Put je bio jako težak, ali ne i nemoguć. Brzo sam našla put do publike sa svojim prvim singlom. Postajalo je sve bolje i bolje.

Vaša majka porijeklom je iz Doboja, a Vaš otac iz Turske. Još je Bosna i Hercegovina u svijetu, nažalost, poznata samo po ratu koji se desio 90-ih. Kako Vi predstavljate BiH Nijemcima?

– To se polako mijenja, trenutno BiH nije više u fokusu samo zbog rata. Naravno, sva sjećanja su duboko u kostima ljudi, a teška dešavanja se nikada neće zaboraviti. Osjećam da je Bosna Njemačkoj interesantna, jer smo Bosanci u Njemačkoj jako dobrodošli. Mnogo uče naše riječi, a većina nacija ovdje u Njemačkoj gledaju u nas kao braću. BiH prezentiram s jakim tekstovima koje ulaze ispod kože.

Koliko ste vezani za ove prostore?

– Bosna i Hercegovina mi mnogo znači. U djetinjstvu sam mnogo vremena provela u Bosni i lijepe me uspomene vežu. To je moja druga domovina. Svakog ljeta sam dolazila u Bosnu, izuzev posljednje dvije godine, jer sam mnogo radila. Kada dođem, najviše vremena provodim u Doboju. Volim prirodu i dobre dobojske restorane. Želja mi je da obiđem više gradova, kao što je Sarajevo, u kojem još nisam bila.

Gdje se vidite za desetak godina?

– Nadam se u svojoj porodici s djecom i mnogim zlatnim pločama i nagradima. No, u skorije vrijeme planiram da snimim pjesmu koja će biti cijela na bosanskom jeziku i iskreno se nadam da će se svidjeti bosanskoj publici.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti