Lejla Zatović, majka petero djece: S vremenom sam postala kraljica organizacije

Piše: Lejla Bejdic

Lejla Zatović je mlada majka petero djece. U današnjem vremenu odlučila se na veliki korak, jer kažu da nije lahko s jednim djetetom, a kamoli s petero, no Lejli to ne predstavlja nikakav problem nego najveće zadovoljstvo.  S obzirom na to da je vrlo mlada postala mama, imala je priliku ranije nego djevojke njene generacije naučiti šta znači odgovornost u pravom smislu te riječi. 

– Jedno je biti odgovoran za sebe, a nešto sasvim drugo biti kao roditelj odgovoran za petero djece različitih uzrasta, gdje svako dijete ima svoje potrebe i traži svoju pažnju od roditelja. Ono što je sigurno prednost velike porodice jeste što djeca uvijek imaju društvo, što mlađi uče od starijih, koji su im u neku ruku uzori, te što su u našem domu uvijek prisutni graja i osmijeh, a tada smo suprug i ja najsretniji. U današnje vrijeme opasnost vreba sa svih strana i teško je biti miran roditelj bez određenih realnih strahova. Ali uz mnogo ljubavi i volje kao i uz dobru organizaciju sve može lijepo funkcionirati – kaže Lejla u razgovoru za “Azru” i dodaje da i pored teških perioda, koje svaka porodica ima, oni sve prepreke prebrode.  

Suočavate li se s određenim poteškoćama kao što je, naprimjer, nedostatak vremena, jer imate mnogo obaveza, nedostupnost zdravih namirnica, odbijanje određene hrane koju djeca ne žele da jedu?

– Kada sam prvi put postala mama, bilo je vrlo teško. Mislila sam da nikada više neću ništa stići, sve mi se činilo nemogućim. Uvijek mi je nedostajalo vremena i rijetko sam stizala uraditi sve što sam planirala tokom dana. Sa svakim narednim djetetom i moje iskustvo je bilo veće pa sam s vremenom postala kraljica organizacije. Čini mi se da sada s njih petero stižem mnogo više nego kada smo imali samo jednog mališana u kući. Djeci spremam pretežno zdrave obroke, od početka se trudim da ih naučim da jedu ono što je zdravo, namirnice koje su dobre za njihovo zdravlje i imunitet, da odrastaju sa što manje bolesti. Međutim, nisam od onih roditelja koji ne dozvoljavaju i poneki obrok van kuće. 

Kako mislite?

– Nekada imamo zaista teške dane, manjak vremena i dan završimo pizzom i dobrim crtićem, i to prihvatam kao nešto normalno. Ali, postoje i dani kada se konačno usaglase ko šta želi da jede, i ti dani su mi najdraži. 

Na koji način čuvate njihovo zdravlje? Koje su Vaše preporuke kao iskusne majke?

– Kao majka petero djece, moje iskustvo s prehranom i zdravljem je raznoliko. Svako dijete je specifično na svoj način. Jedno voli da jede sve što mu poslužim, drugo je probirljivo, treće jede sporije, četvrto smaže sve s tanjira za pet minuta, za peto ćemo još vidjeti. Ono što je meni kao roditelju bilo važno jeste da budu zdravi, a svjesna sam da zdravlje ulazi na usta. Gdje ima mnogo djece i zdravstveni problemi su mnogo češći. Upravo iz tog razloga sam odlučila da im u dnevnu rutinu, osim zdravih namirnica, uvedem i dodatke prehrani. Jer na taj način sam sigurna da, ukoliko su nešto propustili unijeti putem hrane od nutrijenata u organizam, nadoknadili su kroz dodatak prehrani. Dok su djeca boravila u vrtiću često su bila bolesna, skoro da nismo imali jedan dan u godini kada su sva djeca zdrava u isto vrijeme. Nakon što sam ih ispisala iz vrtića i počela da koristim prirodne dodatke prehrani od tada nemamo nikakvih problema s imunitetom i prehladama. Za njih su dodaci prehrani ukusni sokići koje piju uz doručak, a za mene su sigurnost i dobro zdravlje.

Smatrate li da su dodaci neophodni svakom djetetu?

– U današnje vrijeme mislim da su neophodni svakom djetetu. Ja sam majka koja je probala sve dodatke prehrani na tržištu. Ali, vrlo često sam se suočavala s tim da, ukoliko je proizvod kvalitetan, naiđem na problem da djeci nije ukusan i ne žele da ga konzumiraju, ili, ako žele da ga piju, ja nisam zadovoljna sastojcima. Bila sam presretna kada sam pronašla proizvod koji zadovoljava i moje, ali i njihove kriterije, a to je “Gekids”, koji  toplo preporučujem svim majkama koje imaju isti problem. 

Zašto ste se odlučili za “Gekids”, koliko ga koriste i kako ste zadovoljni upotrebom?

– Za “Gekids” sam se odlučila nakon preporuke predijatra, a već poslije prve upotrebe proizvoda djeca su ga rado prihvatila. Ranije sam pokušavala s raznim vitaminima u vidu sirupa, ampula i sokova, međutim, naš kako ga zovemo “čarobni” prašak se pokazao kao veoma efikasnim. Osim što nema suza i grimasa dok piju vitamine, tu je i kvalitet proizvoda. Njegovi sastojci prirodnog porijekla su baš ono što nam je potrebno. “Gekids” koristimo već duži period, a kao rezultat imamo zdravu djecu s adekvatno zadovoljenim vitaminskim potrebama. Rado ga preporučujemo svim našim drugarima i roditeljima.

Iako je pandemija, odlučili ste se i za odlazak na more s mališanima. Jeste li strahovali i kako je pandemija utjecala na vas kao porodicu?

– Ja sam bila pred sami kraj trudnoće kada je sve ovo počelo i bilo je veoma teško psihički podnijeti zatvoren prostor. Djeca nisu bila posebno zahtjevna, ali i ja sam se trudila da im vrijeme provedeno u samoizolaciji uljepšam koliko je to moguće. Potom je počela online nastava i tu je bilo teško izbalansirati sve obaveze, međutim, uspjeli smo. U junu nam je stigao najmlađi član porodice, 14 dana nakon porođaja prešli smo granicu i zaputili se ka Istri. Trenutno smo tu, uživamo u šetnjama i moru, međutim, i dalje smo vrlo oprezni. Nadamo se da ćemo uskoro moći bezbrižno da se vratimo kući i normalnom načinu života. 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti