Frizerski stručnjak Benjamin Šehić za “Azru”: Bh. žene prate svjetske trendove

Piše: I. H.

Benjamin Šehić je mlado lice na području njege kose, a ono što ga posebno krasi je talenat, ali i vještine kojim ga je podučio njegov otac, poznati sarajevski frizer Senad Šehić. Za razliku od oca koji je proslavljeni majstor zanata kada su u pitanju kraće frizure, Benjo se fokusirao na mlađu populaciju koju karakteriše duža kosa i slavni balayage.
Frizersku školu u Sarajevu završio je 2013.godine, da bi već naredne godine otišao u London gdje je svoje znanje nadogradio u dvije najpoznatije frizerske akademije na svijetu – Vidal Sassoon i SanRizz. Nakon toga, vraća se u rodni kraj gdje sve do danas radi u frizerskim salonima Image, a glavni je edukator u Senad Hair Academy i jedan od edukatora za Revlon Professional i Olaplex u BiH.

 

Ovaj skromni momak je za portal magazina “Azra” otkrio koliko je otac utjecao na njegov izbor karijere, koji je to najpopularniji trend današnjice, te gdje žene najviše griješe kada je u pitanju održavanje kose, a govorio je i o londonskom standardnu ljepote u odnosu na bosanskohercegovački.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Benjamin Sehic (@benjo_image)

 

Razgovor smo započeli sa pričom o njegovom ocu Senadu i njegovom dugogodišnjem iskustvu, a Benjamin ističe da je njegov izbor karijere bio zapravo logičan slijed s obzirom da je gotovo odrastao u frizerskom salonu. Tako se, zapravo, i rodila ljubav prema ovom poslu.

 

“Senad nikada nije uticao na moj izbor. Uvijek me podržavao u svemu što odaberem, i imao sam slobodu da odaberem ono što želim.”

 

Na pitanje koji je najbolji savjet koji mu je otac dao, ovaj simpatični mladić kaže:

“Jedini savjet koji je zahtjevao da ponesem sa sobom ‘u svijet’ je bio da su porodica, čast i poštenje važniji od svega ostalog. U poslu, znam da otac nikad nije dozvoljavao da se nešto radi polovično. Ovo je svakako utjecalo na mene i izgradilo me na način da u salonu i na edukacijama, šta god da radim, dajem svoj maksimum.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Benjamin Sehic (@benjo_image)

 

–  Školovali ste se u Londonu, koliko zapravo mi kasnimo za njima kad je u pitanju svijet ljepote ženske kose?

Mi u Sarajevu, bar po tom pitanju, ne kasnimo ni za Londonom niti za bilo kojim drugim gradom na svijetu. Ovdje imamo žene koje se itekako brinu o svom izgledu, a samim time i o izgledu svoje kose. Također, imamo sjajne frizere koji mogu ispuniti želje tim ženama, a imamo i super evente koji su vezani za frizerski svijet i koji privlače frizerke i frizere iz cijelog regiona, a na neke od događaja dolazi publika iz Evrope i ostatka svijeta.

 

 

–  Koliki je zapravo izazov raditi sa ženskom populacijom, obzirom da znamo koliko žene znaju biti zahtjevne, naročito kad je u pitanju njihova kosa?

Meni to uopšte nije zahtjevno. Mislim da je najvažnije dobiti povjerenje svojih klijentica. Ako žena ima povjerenje u vas kada je u pitanju njena kosa, tu prestaju svi izazovi i vaša kreativnost i rad dolaze do izražaja. Ako me pitate kako dobiti to povjerenje, super primjer su društvene mreže. Objavljivanje radova je najbolji put za privlačenje klijentica, ali kvalitetna i dobra usluga kasnije opravdaju to povjerenje. Nakon toga, zadovoljna žena sigurno neće potražiti drugog frizera.

 

–  Jeste li se susreli sa nekim negativnim reakcijama?

Naravno. Svi ljudi u svakom poslu prave greške, pa tako i ja. Važno je da te greške nisu nepopravljive, tako da u salonu radimo samo ono za šta smo sigurni da neće oštetiti kosu ili napraviti neke dugoročne posljedice na kosi. Na taj način uvijek imamo prostora da sve greške ispravimo i da svaka klijentica uvijek na kraju bude zadovoljna uslugom.

 

–  Proslavljeni ste stručnjak balayage tehnike, kojih pravila se žena mora pridržavati kad je u pitanju održavanje takve frizure?

Kao prvo, puno hvala na ovome ‘proslavljeni stručnjak’. Pravila zapravo uopšte nisu komplikovana. Nakon što uradite balayage, u salon dolazite svaka 2 mjeseca na tretman, preliv i šišanje, ako je potrebno. Ovisno o vrsti balayagea, obnavljate ga svakih 6 do 12 mjeseci. Jako bitnu ulogu igra i njega kose kod kuće, jer na taj način možete konstantno imati lijepu i zdravu kosu, a kosa koja je u dobrom stanju dozvoljava i da se dalje posvijetli u budućnosti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Benjamin Sehic (@benjo_image)

 

–  Da li planirate ići očevim stopama ili želite uvesti nešto novo u svojoj karijeri?

Ne mogu znati šta će se dogoditi za 10 ili 20 godina pa o tome ni ne razmišljam. Trenutno radim u salonu, održavam veliki broj različitih edukacija u regionu. Planiramo i nove stvari za Sarajevo Hair Mastery edukaciju i tu dolazimo na odgovor iz drugog pitanja, a to je da kada dajem sve od sebe, uspjeh jednostavno ne može izostati. Svakako se, kao u svemu, i u našem poslu dosta stvari promjenilo. Zato mislim da je moj put različit od Senadovog.

 

 

–  Koji trend bojenja kose je danas najzastupljeniji? Šta je to što žene najviše traže?

Žene najviše traže tehnike koje su jednostavne za održavanje i koje ne zahtijevaju česte posjete frizeru. Balayage tehnike farbanja svakako spadaju u ovo. Najzastupljenije su i najzahvalnije. Na primjer, moje klijentice posjećuju salon svaka 2 mjeseca da urade tretman, preliv i šišanje, a svakih 6-12 mjeseci obnavljaju svoj balayage.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Benjamin Sehic (@benjo_image)

 

–  Koje greške žene najčešće prave ?

Neke žene su sklone čestom mijenjanju frizera i isprobavanju raznih tehnika, što na kraju često rezultira oštećenjem kose. Ako se jedan frizer godinama brine o vašoj kosi, on će uvijek znati šta je sa vašom kosom rađeno, šta kosa može izdržati i šta ne. Ako ste zadovoljni sa svojim frizerom, nemojte ga mijenjati samo jer ste vidjeli neku novu tehniku na nekom drugom mjestu. Najtopliji savjet: prvo se savjetujte sa svojim frizerom. Druga najčešća greška je tretiranje kose kod kuće, ali pod ovim ne mislim na njegu, nego hemijske, frizerske tretmane u kućnoj radinosti. Ali, ovo je dosta široka i važna tema, pa ću pokušati u budućnosti o njoj pričati više na svom Instagram profilu.

 

 

–  Koji biste savjet dali ženama kad je u pitanju njega kose?

Za mene, jedan od najbitnijih savjeta je da 10 posto njege kose se dešava u salonu. Ostalih 90% se odvija kod kuće. Kod kuće postoje dvije vrste njege. Prva je ostavljanje svega što kosi šteti, a to je često peglanje, uvijanje i feniranje kose, nepravilno vezanje i slično. Druga je korištenje proizvoda koji su stvarno potrebni vašoj kosi, a te savjete možete sigurno dobiti kod svog frizera. Također sam primjetio da dosta žena uopšte ne razumije svrhu niti bitnost regeneratora kada je u pitanju njega kose, pa često znaju koristiti maske za kosu umjesto regeneratora. To bi bio bonus tipa: Maska nije intenzivniji regenerator niti može zamijeniti regenerator. Uvijek pranje kose završite sa regeneratorom, čak i ako stavljate masku. Kada je isperete, opet pranje kose završite sa regeneratorom. Što bi rekli naši stari: Spomenut ćete me.

 

Pročitajte još