Sedam osnovnih: Kako različite emocije utječu na naše organe?

Piše: Redakcija

(Foto: Unsplash)

 

U tradicionalnoj kineskoj medicini postoji sedam osnovnih emocija- ljutnja, sreća, tuga, briga, zamišljenost, strah i šok, a svaka je povezana sa zdravljem organa.

Ljutnja je povezana sa zamjeranjem, bijesom i isfrustriranošću. Ako se osoba ne suočava s njom, može da postane okidač za glavobolje i visok pritisak. Ljudi koji su skloni problemima sa radom želuca zbog ljutnje će patiti od gastritisa ili čira na želucu. Također, šteti i jetri, pa ona radi pod opterećenjem. Palčevi ruku su povezani sa našim želucom, te masažom možete pomoći sebi. Palčeve treba masirati 3 do 10 puta po širini i dužini.

Sreća kada je previše intenzivna i trajna može negativno da djeluje na srce. To pokazuje da je u svemu potrebna umjerenost.

Briga šteti slezeni. Kada previše razmišljamo o lošim stvarima i brinemo, stradaju slezena i želudac. Pogoršava nam se rad probavnog sistema.

Strah šteti bubrezima. Energija nam pada, zbog čega nastaje nesposobnost zadržavanja mokraće i izmeta. Depresija negativno utječe na pluća. Pretjerana tuga i žalost smanjuje energiju pluća.

Uzbuđenje, čak i pozitivno, može izazvati nervozu, nesanicu i preskakanje srca. Ti simptomi obično upućuju na emotivnu nestabilnost.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti