Prestanite grickati nokte jednom za sva vremena

Piše: Redakcija

 

Navike su čudo, a tek kada su podsvjesne još je teže iskorijeniti ih. Bez obzira da li zanoktice i nokte grickamo zbog bjesa, dosade ili tjeskobe to činimo podsvjesno, a možemo iskorijeniti samo praktičnim savetima

Možda vi mislite da niko ne primjećuje, ali istina je da grickanje noktiju ostavlja loš utisak. Neko će pomisliti da ste nesigurni, a neko da ste pod konstantnim stresom. Osim što odajete loš, a možda i skroz pogrešan utisak, vi možete da pokrenete niz infekcija, i na rukama, i u ustima.  Grickanje noktiju i zanoktica se može zaustaviti. Važno je samo da budete uporni i da budete svjesni svoje navike. Kad god prinesete usnama prste, osvijestite svoju naviku i za kratko vrijeme možete da dovedete svoje nokte u red, uz malo truda.

Neka vam noktarica uvijek bude pri ruci

Kada želite da skinete zanokticu, umjesto da je nesvjesno prinesete ka usnama, iskoristite noktaricu. Isto važi i za skraćivanje noktiju. Grickanje noktiju i zanoktica je grozna navika, ali uz malo truda, možete da je se riješite. Također, pri ruci treba da vam bude i turpija, kao i set za uređivanje noktiju. On će vas uvijek upozoravati da vaši nokti treba da budu sređeni i lijepi.

Uposlite ruke

Kada sjedite i kada osjetite da vas hvata nervoza ili ste počeli da razmišljate o nekim stvarima koji vam stvaraju anksioznost, vjerovatno je da ćete početi da grickate nokte ili zanoktice. Tada je vrijeme da zaposlite ruke i da počnete nešto da radite. Na taj način, otjerat ćete i loše misli. Probajte sa novim hobijem – pletite, bojite, crtajte, pišite, sve u svemu radite nešto što vam odvraća pažnju.

Čuveni lak protiv grickanja noktiju

Sigurni smo da ste čuli, a možda i isprobali lak protiv grickanja noktiju. Iskustva pokazuju da je on dosta efikasan, ali ne može da iskorjeni naviku. On u sebi ima hemikalije koje neće uticati na vaše zdravlje ukoliko dođe do toga da ponovo grickate nokte, ali ima jak, opor ukus koji bi trebao da vas odvrati od loše navike. Bitno je samo da ga redovno mažete i da uvijek imate pored sebe, kada ste dugo van kuće.  Savjetuje se i da koristite hidratantnu kremu koja će pomoći da izliječite zanoktice. Ruke će biti regenerisane, a koža oporavljena. Loša navika se može zamijeniti pozitivnom.

Pročitajte još