Oslobodite se stresa: Vrijeme je za reset

Piše: Redakcija

Većina ljudi danas je stalno pod hroničnim stresom. Ne mogu prištiti pauzu, od obaveza, očekivanja, posla, porodice i vlastitih ambicija. Moderni način života tjera nas da živimo “sto na sat“, a moramo i žonglirati između brojnih obaveza i biti na razini u svim svojim životnim ulogama. Iako psiholozi preporučuju kako je s vremena na vrijeme dobro isključiti se i napraviti „resetiranje“ od mnogo obaveza većina nema vremena za sebe.

 

Kada smo pod stresom, hormoni poput kortizola preplave naš sistem te se želimo boriti ili pobjeći iz situacije, odnosno srce nam brže kuca, dišemo teže, a naše krvne žile se sužavaju.

Naše tijelo, naime, ne razlikuje situaciju u kojoj nam prilazi medvjed od one u kojoj se živciramo zbog prometne gužve, a stres umjesto da nam pomogne pri bijegu pridonosi hroničnim stanjima poput glavobolje ili psihičkim zdravstvenim problemima poput depresije i anksioznih poremećaja.

Međutim, dobra je vijest da možemo raditi na tome da poništimo utjecaj stresa.

Svaki dan idite na 10-minutnu šetnju. Iako će vam bilo kakva šetnja pomoći da razbistrite glavu i podignete razinu endorfina, što smanjuje razinu hormona stresa razmislite o šetnji u parku ili nekom drugom području sa zelenilom što vam tijelo može staviti u stanje meditacije.

Duboko dišite. Oni koji prakticiraju jogu znaju da dah  igra važnu ulogu u njegovanju tijela.

Žvačite žvaku. Žvakanje žvake može vam ublažiti tjeskobu, poboljšati budnost i smanjiti stres tokom ”multitaskinga”.

Pogledajte nešto što će vas nasmijati. Smijeh je dobra tehnika za relaksaciju. Čak iako ne doživite neki video koji su vam poslali kao smiješan, samo očekivanje da on može biti takav zapravo će vam povećati razinu endorfina.

Pojedite bananu. Banana sadržava kalij, a kalij pomaže pri regulaciji krvnog pritiska koji se podiže dok smo pod stresom.

Slušajte muziku. Iako klasična muzika ima posebno umirujući učinak, odnosno usporava rad srca, smanjuje krvi pritisak i smanjuje razinu hormona stresa, bilo koja muzika koju volite preplavit će vaš mozak neurohemikalijama od kojih se osjećate dobro.

Udaljite se od ekrana. Neprekidno korištenje kompjutera povezano je sa stresom, gubitkom sna i depresijom. Stoga, pobrinite se da uzimate česte pauze, te ga pokušajte isključiti barem sat vremena prije spavanja.

Poklopite slušalicu i isključite mobitel. Mobiteli izazivaju stres, a razgovaranje na taj način može podići i vaš krvi pritisak.

Nađite se s prijateljima.  Prijatelji nisu tu samo radi zabave. Naime, prema studiji koja je provedena na djeci vaši najbliži prijatelji mogu smanjiti proizvodnju kortizola, a psiholozi se slažu da isto vrijedi i za odrasle.

(E.Dž)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti