Ulje avokada odlično je za kosu i tijelo

Piše: Redakcija

 

Direktno nanošenje ulja na kožu smanjuje pojavu staračkih pjega, bora i drugih znakova starenja. Istraživanja su pokazala da i ako ga pijete daje slične rezultate. Najbitniji sastojak za ljudsko zdravlje u ovom ulju su lecitin i sterolin. Lecitin formira zaštitni sloj na površini kože i folikulima kose, dok ih sterolin hidrira i omekšava. Avokadovo ulje se odlično kombinuje sa uljem makadamije i kokosovim uljem. Postoje odlične maske za kosu sa ovim uljem, a najčešće se ovo ulje koristi za suhu i oštećenu kosu. Osim toga ubrzava rast kose i sprječava njeno dalje opadanje.

Osim utjecaja na kožu i kosu ulje avokada ima mnogih zdravstvenih prednosti.

Kontroliše i mijenja nivo holesterola u krvi i štiti kardiovaskularni sistem. Ulje avokada sadrži veliku količinu oleinske kiseline koja inhibira apsorpciju holesterola i triglicerida i sprečava trasport loših masnoća kroz krvotok. Zaustavlja se proces ateroskleroze i formiranje plaka. Snižava LDL i trigliceride, povećava HDL (više od svih biljnih ulja). Poboljšava stanje krvnih sudova jer sadrži omega 3, 6, 9 masne kiseline + vitamin E + kalijum pa štiti krvne sudove od slobodnih radikala i oštećenja. Kada nema oštećenja krvni sudovi postaju jači i fleksibilniji pa bolje reaguju na promjenu krvnog pritiska. Ulje avokada ima visok sadržaj rastvorljivih vlakana – najveća količina u odnosu na sve druge vrste voća; poboljšava stanje srca i sistema za varenje.

Beta steroli – kao biljni holesterol, takmiči se za apsorpciju holesterola u krvotoku i na taj način inhibira apsorpciju lošeg holesterola. Fitosteroli  iz ulja avokada smanjuju rizik od tumorskih bolesti.

Visok nivo vitamina E, D, A – smanjuje rizik od visokog pritiska, kardiovaskularnih bolesti, Alchajmera i nekih karcinoma. Zbog značajnog nivoa luteina – štiti oko od UV zračenja i sprječava makularnu degeneraciju koja dovodi do slabljenja vida.

(Dž.S.)

 

Pročitajte još