Kao fini, zdravi slatki doručak ili desert
Sastojci
Podloga:
170 g mekanih zobenih pahuljica (ili pahuljica po vašem izboru)
cca 100 g orašastih plodova po vašem izboru
malo sjemenki po vašem izboru
40 g putera ili kokosovog ulja
cca 100g svježih hurmi
cca 100 ml vode
kašičica cimeta
Fil:
300 g grčkog jogurta
po ukusu med
razno svježe i zaleđeno voće
Priprema:
Podloga:
Manji dio zobenih i orašastih plodova sam samljeti u el.mlinčiću za kafu u brašno, a veći dio ostaviti kako jeste, orašaste plodove krupno nasjeckati. Hurme, puter i vodu izblendati i sve sjediniti, dodati lan i cimet i zamjesiti malo čvrsću smjesu koja se može fino oblikovati.
Formirati oblik po želji (okrugli, četvrtasti, a mogu i kao tartići). Ako radite okrugli oblik, ivice malo uzdignite kao za pizzu.
Peći u zagrijanoj rerni na 170 stepeni, oko 15-20 min.
Prije pečenja zarezati komadiće kako bi se kasnije lakše rezao. Ohladiti i filovati.
Fil:
Grčki jogurt zasladite medom prema vašem ukusu i nanesite na svaki komad malom kašičicom, a zatim rasporedite voće koje imate i uživajte!
Izvor: Coolinarika
(I.J.)