Jane Fonda: Aktivna i u 83.

Piše: L. B.

Bila sam uzbuđena kada sam prvi put čula da sam izabrana za nagradu, zapravo sam prolila nekoliko suza. Iza Fonde je danas više od 50 filmova, knjiga i fitness videa kojima je ostavila svoj trag u svijetu showbusinessa. Uvijek sam se oslanjala na vježbanje, jer sam kasnije imala više energije, a depresija bi nestala. Konačno sam shvatila da mi je najbolje kad sam sama

Jane Seymour Fonda (83) američka je glumica, politička aktivistica, ekologinja i bivša manekenka. Dobitnica je raznih priznanja u svojoj karijeri, koja traje duže od pola stoljeća, uključujući dva Oscara, dvije BAFTA nagrade, sedam Zlatnih globusa, Zlatnog lava, a na posljednjoj dodjeli Zlatnog globusa osvojila je nagradu Cecil B. DeMille za životno djelo.

– Bila sam uzbuđena kada sam prvi put čula da sam izabrana za nagradu, zapravo sam prolila nekoliko suza. Zatečena sam i jako dirnuta – kazala je Fonda tokom preuzimanja nagrade u svojoj recikliranoj odjevnoj kombinaciji, ili, što bi ona kazala, u starom odijelu, jer je odlučila da novac ne troši na nove stvari. Tu odluku je donijela 2019. godine, kako bi podigla svijest o klimatskim promjenama i pretjeranom konzumerizmu.

DOSTA JE BILO

– Dosta već s toliko uzaludnog potrošenog vremena, toliko potrošenog novca, toliko hemikalija – završila sam s tim. Kosu sam prestala farbati, i nosim ponosno svoje sijede.

U svom govoru Fonda je ukazala i na važnost veće raznolikosti u Hollywoodu, hvaleći zajednicu pripovjedača koja ima bitnu ulogu u problematičnim vremenima.

– Priče nam omogućuju da budemo empatični, da prepoznamo da smo svi, uprkos svim našim raznolikostima, ljudska bića. Mi smo zajednica pripovjedača, zar ne, i u turbulentnim, krizama pogođenim vremenima poput ovih – kazala je.

Fonda je svoju slavu stekla u komičnim ulogama, ali se poslije afirmirala kao ozbiljna glumica. Jane Fonda kćerka je glumca Henryja Fonde, što znači da joj je gluma u genima. Rano je napustila rodno mjesto, živjela je u New Yorku, gdje je radila kao model i 1958. studirala glumu kod Leea Strasberga u Actors Studiju. Njena glumačka karijera počela je nastupima u brodvejskoj predstavi „Bila je djevojčica“ (1960) i filmu „Tall Story“ (1960), nakon čega se pojavljivala u brojnim strip filmovima. Fondine naknadne, značajnije uloge bile su u društveno korisnim filmovima poput „Oni pucaju u konje, zar ne?“ (1969.), „Klute“ (1971), „Dolazak kući“ (1978) i „Kineski sindrom“ (1979).

Fonda se više puta angažirala u raznim političkim borbama. Velike kontraverze izazvala je 1970-ih, kada je svoje protivljenje Vijetnamskom ratu iskazala posjetom Hanoiu, zbog čega su je mnogi Amerikanci smatrali izdajnicom. Poslije je bila angažirana oko mnogih društvenih pitanja kao što su ekologija i suzbijanje nasilja nad ženama.

Njeni su postupci doveli do toga da je Fonda dobila žig „Hanoi Jane“ (podsjećajući na Tokio Rose iz Drugog svjetskog rata ). Godine 1988., izvinila se američkim veteranima Vijetnamskog rata u televizijskom intervjuu, rekavši da je njeno ponašanje u Hanoiu bilo “nepromišljeno i neoprezno”.

MLADOLIK IZGLED I VITALNOST

Početkom devedesetih odlučila se na pauzu u glumi kojoj se vratila ulogom u filmu “Za sve je kriva svekrva” u kojem je glumila uz Jennifer Lopez. Iza nje je danas više od 50 filmova, knjiga i fitness videa kojima je ostavila svoj trag u svijetu showbusinessa.

Česta tema u medijima je Fondin mladolik izgled i vitalnost, iako su joj 83 godine. Priznala je da se podvrgnula ponekoj estetskoj korekciji, ali veliku ulogu u svemu imaju i godine vježbanja aerobika. Prije nego što je fitness postao popularan, Jane je popularizirala aerobik video-kasetama, koje su bile kombinacija gimnastike i plesa.

– Vježbanje ima ogroman utjecaj na moral, i kad sam imala gomilu posla, uvijek sam se oslanjala na vježbanje, jer sam kasnije imala više energije, a depresija bi nestala.

Jane život nije mazio, sve je šokirala prije nekoliko godina kada je u intervjuu za jedan časopis otkrila da je bila silovana i seksualno zlostavljana još kao djevojčica, a priznala je i da je tokom glumačke karijere doživjela razne oblike seksualnog zlostavljanja.

– Dobila bih otkaz jer nisam željela da spavam sa svojim šefovima. I uvijek sam mislila da je to moja krivica, da nisam uradila pravu stvar ili da sam rekla nešto što nisam smjela – prisjetila se tada.

U ljubavnom smislu, također, nije imala pretjerano sreće, iza sebe ima tri propala braka. Za prvog supruga, francuskog filmskog reditelja Rogera Vadima udala se 1965. u Las Vegasu. Par je dobio kćerku Vanessu Vadim. Tri dana nakon razvoda od Vadima, 1973., udala se za aktivistu Toma Haydena na ceremoniji u slobodnoj formi u svom domu. Ispostavilo se da je s njim bila u vezi neko vrijeme i da je u periodu udaje bila trudna tri mjeseca. Fonda i Hayden razdvojili su se tokom božićnih praznika 1988., a razveli se 1990. u Santa Monici.

Fondin treći brak bio je za tajkuna kablovske televizije i osnivača CNN-a Teda Turnera, 1991. godine, na ranču u blizini Cappsa na Floridi. Razvela se 2001. u Atlanti. Slijedilo je sedam godina celibata, a zatim je 2007-2008. Fonda bila pratnja savjetnika za brakove Lyndena Gillisa. Sredinom 2009., Jane je počela vezu s producentom muzike Richardom Perryjem. Veza je završila 2017.

Nedugo nakon toga, pitali su je šta je naučila o sebi u životu, i ljubavi, a ona je kazala da nije naučila ništa. Da ljubav jednostavno nije za nju.

– Konačno sam shvatila da mi je najbolje kad sam sama.

AFP

Fonda i aktivizam

Sada, u osamdesetim godinama, i dalje je snažna kao politička aktivistica. Često smo je mogli vidjeti na protestima protiv globalnog zatopljavanja, a nadahnula ju je strast Grete Thunberg za okoliš, te je do kraja 2019. godine bila uhapšena pet puta, u dobi od 82 godine.

Pročitajte još